Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Budějc zamíří stovky extrémistů i policistů

Pokud nemusíte v krajském městě zůstat, o nadcházejícím víkendu radši odjeďte někam do přírody. Budějcké napětí vrcholí a v sobotu jsou v ulicích jihočeské metropole očekávány ještě intenzivnější nepokoje, než tomu bylo před týdnem. Nad tím vším se chystají dohlížet stovky policistů.

Chystané protiromské protesty budou podle všeho tentokrát podpořeny i radikálními demonstranty ze zahraničí, Romům zase přijedou ´na pomoc´ jejich přátelé především ze severu Čech. Z toho důvodu se v Budějcích objeví nejen jihočeští policisté, ale také muži zákona z dalších krajů.

„Na případné narušení veřejného pořádku budou připraveni reagovat a plnit své úkoly tak, jak jim ukládá zákon o Policii České republiky. Budou se tedy snažit zachovat pořádek ve městě, zajistit bezpečnost osob, ochránit majetek, zdraví a životy obyvatel,“ uvedla mluvčí policistů Lenka Holická.

Ze sídliště mizí kontejnery

Aby měli demonstranti o víkendu při ruce co nejméně ´zbraní´, během dnešního dopoledne začala společnost .A.S.A. odklízet ze sídliště Máj kontejnery. V pondělí je prý na místo zase vrátí.

V rámci bezpečnostního opatření zřídilo Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje štáb, který monitoruje dění v našem městě a svou práci bude odvádět stejně tak jako o uplynulé sobotě.

„Obyvatele krajského města upozorňujeme na větší počet policistů, kteří budou v tento den vykonávat svou činnost a plnit úkoly v Českých Budějovicích. Především se tato informace vztahuje k sídlišti Máj, jeho přilehlému okolí a také k náměstí Přemysla Otakara II.,“ dodala Holická.

Nepodporujte extrémisty

Během zítřejších nepokojů se můžou v Budějcích objevit i extrémisté z Německa či Polska. „Společně se obracíme na všechny občany našeho města s výzvou a prosbou, aby svojí neúčastí a nepodporou akcí organizovaných či manipulovaných extrémistickými skupinami o nadcházejícím víkendu dali jasně najevo, že jakékoliv projevy extremismu, ať již pravicového nebo levicového, do Budějovic nepatří a odsuzují je,“ stojí ve včerejším společném prohlášení Rady města a předsedů zastupitelských klubů.

Policie ČR je připravena na všechny možné scénáře pouliční bitvy. „Plně důvěřujeme, že jí připravená opatření jsou dostatečná, a že ať již se o víkendu pokusí o narušení veřejného pořádku a o pouliční násilnosti kdokoliv, bude policie ihned reagovat a zakročí s veškerou důrazností. Orgány města, městská samospráva i státní orgány jsou připraveny situaci uklidňovat a aktivně ji řešit při setkáních s občany. Násilí není cestou k řešení,“ dodává vedení města.

Raději přijďte do Sportovní haly

Rada je jednoduchá: Pokud by mělo dojít ke střetu policistů s lidmi, dopouštějícími se protiprávního jednání, vyhněte se místům, kde probíhá zásah. „V minulém týdnu došlo ke zranění osob, které zákroku přihlížely a zapletly se do davu, proti kterému byl zákrok prováděn. Mezi přihlížejícími byli i lidé s malými dětmi či senioři neuvědomující si, že v této situaci vystavují sami sebe riziku zranění,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Holická. „V zájmu nejen jihočeských policistů je zachovat v kraji pořádek a klid. Chceme, aby náš kraj zůstal bezpečným regionem, tak jako tomu bylo doposud,“ doplnila.

Občané mohou přijít v úterý 9. července od 17 hodin do Sportovní haly v krajském městě a společně se zástupci města, Policie České republiky a dalších vyjádřit svůj názor, navrhnout řešení, která by přispěla ke zlepšení soužití lidí na sídlišti Máj a promluvit i o tom, co je v současné době nejvíc zajímá a v této oblasti trápí.

Policista jednal podle zákona

Ještě před nadcházejícím víkendem policisté přišli se zprávou o ukončení vyšetřování incidentu, který byl zachycen na videu z minulé soboty. Na záznamu zasahující policista strčil do muže, který následně upadl na zem mezi zaparkovaná auta.

„Z výpovědi dotyčného muže, který se sám, z vlastní iniciativy, dostavil na Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje, vyplývá, že si zpětně uvědomil svou chybu, nebezpečnost a neopatrnost svého jednání. V době zákroku neuposlechl výzev policistů k ustoupení z cesty při eskortě zadržené osoby, a došlo tak ke střetu se zasahujícím policistou. Ze závěru šetření pracovníků odboru vnitřní kontroly vyplynulo, že policista jednal v souladu se zákonem a nedopustil se žádného protiprávního jednání,“ řekla Holická s tím, že ani jeden z účastníků nebyl zraněn.

Štítky nepokoje, sídliště Máj, České Budějovice, Policie ČR, policie, krajské město, Česko, sídliště, Jihočeský kraj, Policie České republiky, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robert Dano

Neustále máte vaše klapačky plný lží, polopravd a nenávisti, tak aby bylo trochu jasno ve vašich rasistických dušičkách, zde je analýza protikorupčního úřadu o sociálních dávkách.

Bylo by dobré kdyby jste si to nastudovali než začnete vykřikovat vaše hysterické bláboly o zneužívání sociálních dávek, je to velmi ubohé a odpovídá to pouze nízké lidskosti a úctě k právu, což je u rasistů zcela zřejmé, chtěli by nejraději všechno a všechno co má jinou barvu kůže by nejraději zabili, podle toho kouká na vás celý svět a česko je vnímáno jako rasistická země protože je jednoznačně rasistická.

Sociální dávky jsou v podstatě výplatou (a tedy i příjmem), který získává příjemce dávky ve chvíli, kdy nastane zákonem definovaná „pojistná událost“. V této souvislosti se jedná o události spjaté s krizovou či nevyhovující sociálně-ekonomickou situací příjemce (žadatele) a zpravidla také jeho domácnosti. Pod pojmem zneužívání sociálních dávek si tak lze představit dvě situace a definovat je proto možné zneužívání dvojího typu:

1.„pojistná“ událost ve skutečnosti nenastala: dávku získal někdo vysloveným podvodem, žádnou státní pomoc nepotřeboval;

2.událost nastala, ale v menším rozsahu nebo dávka nebyla použita pro daný účel: nejsou splněna aktuálně daná kritéria (připomeňme, že se často se mění).

V mediálních debatách se velice často objevuje maloměšťácké moralizování mířící na pobíratele sociálních dávek: „kupují si za dávky tabák nebo alkohol“ apod. Tento a podobné příklady ovšem nelze považovat za zneužívání sociálních dávek, neboť bychom pak museli obdobně mluvit o zneužívání mezd nebo příjmů z akcií (analogicky bychom museli hovořit o tom, že akcionáři zneužívají dividendy a kupují si za ně doutníky a koňak). U dávek je totiž určeno, kdy a jak na ni vzniká nárok, její spotřebování je v netotalitní společnosti věcí příjemců. Otázku zneužívání je tudíž možné zkoumat pouze z hlediska plnění/neplnění podmínek vážících se k jejich udělení.

Zneužívání prvního typu (podvod) lze v podstatě vyloučit u dávek spojených s dětmi (např. porodné), protože si lze obtížně představit, že dávku pobírá rodina, kde se žádné dítě fakticky nenarodilo. Může se naopak vztahovat na dávky spojené s nezaměstnaností, tedy u osob pracujících načerno. Toto zneužívání je škodlivé a nemorální, avšak lze ho minimalizovat řádnou kontrolou, která je úkolem vládního resortu práce. Zároveň je při současné úrovni ochrany pracujících pravděpodobné, že podstatná část „viny“ za takovéto zneužívání dávek leží také na zaměstnavatelích.

Zneužívání druhého typu si lze představit u dávek typu přídavku na dítě, kde oprávněný nárok získává jen rodina s příjmy do 2,4násobku životního minima. Tam si lze představit zapírání skutečných příjmů, které je v ČR časté zejména u osob samostatně výdělečně činných (živnostníků). Morálně je toto zneužívání jistě méně nebezpečné, protože dítě tak jako tak žádné vlastní příjmy nemá a rodiče pro něj nějaké peníze potřebují, jen možná ne tolik jako jiní. I zde lze případné zneužívání minimalizovat správnou kontrolou patřičnými orgány (sociální odbor obecních úřadů).

Jaký je ovšem stav tzv. „zneužívání dávek“ v širším kontextu státního rozpočtu a z hlediska společenské situace vůbec? Jedná se skutečně o natolik významné téma? Státní rozpočet na rok 2011 je připraven ve výši 1 179 miliard. Na MPSV jde celkem 483,8 miliard, z toho potom specificky na dávky důchodového pojištění 354,7 miliard, na dávky státní sociální podpory 38,3 miliard, na dávky nemocenského pojištění 31,7 miliardy, na ostatní sociální dávky jen 6 milionů a na podpory v nezaměstnanosti 14,3 miliardy; 24,9 miliard jde na dávky územním rozpočtům. Na tzv. problematické „sociální“ dávky, ve kterých současná pravice vidí jeden z hlavních problémů veřejných rozpočtů a politiky, jde tedy necelých 9 % státního rozpočtu. Avšak dnes je zřejmě možné i to, že ministři Drábek a Kalousek pokládají důchod, na který lidé poctivě pracovali celý život, za chudinskou dávku (takové bizarní vidění by vedlo k navýšení tohoto procenta). Toto celkové číslo je možné srovnat se 44 miliardami určenými na obranu či 43 miliardami na dopravu.

Celkový rozsah skutečných výdajů státního rozpočtu 2010 na dávky zobrazuje následující tabulka. Dávky důchodového pojištění lze z této analýzy bez problémů vyjmout, protože v tomto případě jsou kritéria pro získání dávky natolik „neprůstřelná“, že lze předpokládat, že prakticky k žádnému zneužívání nedochází. Také oblast nemocnosti můžeme odsunout, protože byla v poslední době svěřena převážně na bedra zaměstnavatelů a netýká se tak celostátní politiky z hlediska rozpočtů.

Středa, 10. července 2013, 09:30Odpovědět

Robert Dano

Tady každý píšete jak kdo co využívá.Ale ani jeden nenapíše,že ty zákony jste dělali Vy majorita.Žádný cikán nezvedal ruce ani se nenechal podplácet.Opravdu si myslíte ,že cikán by zvedl ruku třeba k tomu aby nebyla práce atd.Podniky jste nechali rozkrást ,kam se poděli ty miliardy,kdo je za to zodpovědný Vy nebo Ti co to vytunelovali.V tomto státě je to přeci normální házet vše do jednoho pytle.Tak to dělám taky...takže za to můžete i Vy.A hlavně mi nepište,že je to něco jiného,je to úplně to samé,majorita krade v miliardách.

Úterý, 9. července 2013, 22:46Odpovědět

Robert Dano

Docela vystizne....z rad demonstrantu co pokrikovali ..cikan do plynu a cikani do prace,jsem poznal spoustu lidi co sami nepracujou a ani nemaj snahu si praci hledat a sami pobiraj socialni davky...je to demonstrace o tom,ze cikani pobiraj socialni davky,nebo o tom,ze maj jinou barvu pleti....znam take spoustu lidi z rad cechu co jsou ,take neprispusobivi...ale nemaj tmavou plet...

Úterý, 9. července 2013, 11:24Odpovědět

Kristina Novotna

Bydlim na maji a radsi jsem zdrhla. Prosim oktualni informace co se tam deje. Dekuji

Sobota, 6. července 2013, 10:38Odpovědět

Hawky

Ve Stokholmu taky nikdo netušil, že budou mít podobné problémy.......nějak se ty nepokoje nebezpečně šíří...

Pátek, 5. července 2013, 21:58Odpovědět

Michal Svoboda

Kolik to bude stát z našich kapes, z kapes obyčejných lidí, kteří chodí pracovat, platí daně a platí si přebujelej aparát, kterej by měl v duchu myšlenky Pomáhat a chránit zamezit podobným oprávněným projevům nespokojenosti a zoufalství? Jak je většině těch slušných policistů, který musí plnit představy někoho, kdo chce jen demonstrovat svoje ego? Proč se řeší následek a nikdo nechce řešit příčinu? Je to skutečně jenom projev zmírajícího režimu, kterej ve strachu o svoje koryta okolo sebe ještě nějakej čas bude kopat? Bodejť by ne, když mu většina poctivých lidí do těch koryt 23 let sype a konšelé se najednou začali bát, že to brzo skončí. Kam až to bude muset zajít, aby někdo dovedl říct pravdu? To se čeká na prvního mrtvýho? Dříve jsme na to koukali díky "nezávislým televizím" na přenosech ze Sýrie, Lýbie, Afganistánu, Turecka, Egypta… a teď to máme za barákem v live přenosech… České Budějovice, kdys prosnulé pivem, Živitelkou, tužkama a prvním kosmonautem, jsou dneska populárnější jak Chánov… Proč a díky komu?

Pátek, 5. července 2013, 20:35Odpovědět

Do Budějc zamíří stovky extrémistů i policistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.