Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

E.ON ocenil rekonstrukci hradu novým BMW

V soutěži E.ON Energy Globe Award ČR, která je nazývána také jako udělování ‚ekologických Oskarů‘, zaznamenal úspěch i jihočeský projekt. V loňském roce v jedné z kategorií zvítězila moderní městská knihovna v útrobách soběslavského hradu.

A právě v Soběslavi se v pátek odpoledne uskutečnilo představení vítězného projektu a slavnostní předání ceny. Město obdrželo tříleté zapůjčení nového modelu elektromobilu BMW i3 s dobíjecí stanicí BMW i Wallbox od generálního partnera soutěže BMW Group ČR. Klíčky od vozu převzal osobně místní starosta Jindřich Bláha.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří v internetovém a SMS hlasování přispěli k tomu, že se budeme moci tři roky těšit z tohoto nádherného vozidla. Elektromobil určitě využijeme při významných městských akcích, aby si ho občané vyzkoušeli,“ řekl starosta.

E.ON Energy Globe Award ČR je jedno z nejuznávanějších ocenění v oblasti životního prostředí. Vyznamenává energeticky úsporné projekty, které šetří energii, přírodu a přispívají k ochraně životního prostředí.

A právě s takovým projektem uspěla i Soběslav, která získala prvenství v kategorii Nejsympatičtější projekt s názvem Záchrana gotického hradu. Kulturní památka byla zrekonstruována a uvnitř vytvořena moderní městská knihovna.

„Když jsme se tu byli před několika lety podívat, viděli jsme jen ruinu. Bylo zapotřebí mít velkou vizi, dostatek inovativních myšlenek a být kreativní, aby zde mohlo vzniknout něco tak jedinečného. A to je věc, která město Soběslav spojuje s BMW - snaha pouštět se do nových věcí a myslet inovativně,“ pravil generální ředitel BMW Group ČR Josef Reiter.

Knihovna je energeticky úsporná vzhledem k moderní architektuře a použitým technologiím. Hlavní izolační složkou je složení stěn, které tepelně izolují knihovnu a šetří tím náklady na spotřebovanou energii.

Složení stěn je staré zdivo hradu, vzduchová bublina a termosklo. Objekt je vytápěn pomocí plynového kotle. V knihovně je také vzduchotechnika s rekuperací tepla.

Slavnostního předání vozu se rovněž zúčastnil iniciátor soutěže a předseda představenstva E.ON Czech Holding AG Michael Fehn, který vysvětlil, proč společnost E.ON podporuje energetické úspory.

„Energii musíme šetřit, abychom mohli dětem nabídnout lepší budoucnost. A jestliže budeme moci BMW i3 dobíjet elektřinou ze solárních zdrojů, větru nebo biomasy, tak bude stoprocentně ekologické. Pro mě je tenhle nový vůz symbolem budoucnosti,“ uvedl Fehn.

Důležitá je u elektromobilů také hmotnost. „Karbonová karosérienového BMW i3 se doposud používala pouze ve Formuli 1 a díky ní se nám podaří ušetřit až 300 kilogramů. A každý kilogram hmotnosti navíc vyžaduje buď větší baterii anebo snižuje dojezd,“ doplnil Josef Reiter z BMW.

Na závěr celé akce předal starosta Jindřich Bláha vzácným hostům pamětní medaile s motivem soběslavského hradu a vyzdvihl architekta Jaromíra Kročáka, který se o vznik krásné památky zasloužil nejvíce.

Technické údaje nového elektromobilu BMW i3

  • Hmotnost: 1195 kg
  • Max. výkon: 125 kW
  • Max. rychlost: 150 km/h
  • Zrychlení 0-100 km/h: 7,2 s
  • Spotřeba energie: 14-17 kWh/100 km
  • Průměrná dojezdová vzdálenost: 130-160 km
  • Doba dobíjení (dobíjecí stanice BMW i Wallbox): 3-6 h
  • Doba dobíjení (standardní nabíjecí kabel do běžné zásuvky): 6-8 h

Štítky E.ON Energy Globe Award ČR, záchrana gotického hradu, Soběslav, E.ON, BMW, hrad, projekt, Česko, soutěž, Energy Globe, Jindřich Bláha, Josef Reiter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

E.ON ocenil rekonstrukci hradu novým BMW  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.