Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hejtman kvůli nebezpečí požárů omezil rozdělávání ohně

Kvůli extrémnímu suchu začíná období, kdy hrozí zvýšené nebezpečí vzniku požáru. Lidé tak mimo jiné nesmějí rozdělávat oheň v přírodě nebo spalovat hořlavé látky na volném prostranství. Období zvýšeného nebezpečí vyhlásil v kraji od dnešního poledne jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Důvodem pro opatření jsou podle hejtmana dlouhodobé absence dešťových srážek a denní teploty, které se delší dobu pohybují nad hranicí 30 stupňů Celsia.

Podle nařízení není například dovolené rozdělávání a udržování otevřeného ohně v přírodním prostředí, táboření na lesních pozemcích a ve volné přírodě mimo vyhrazená místa či odhazování hořících nebo doutnajících předmětů na lesních pozemcích a ve volné přírodě. Při porušení zákazu rozdělávání ohně může viník zaplatit pokutu.

„Počasí jde z extrému do extrému. Nejprve kraj zasáhly záplavy a velká voda, nyní bojujeme s mimořádným suchem,“ řekl Jiří Zimola, jenž období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru vyhlásil po poradě s hasičským záchranným sborem.

V Jihočeském kraji panuje extrémní sucho už několik dní. Podle předpovědi meteorologů se situace v nejbližší době nezmění. „Akorát v pondělí očekáváme srážky v podobě bouřek, ale od úterý už zase bude sucho,“ uvedl Jaroslav Hintermüller z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Nejvyšší teploty v Jihočeském kraji podle něj přijdou v neděli. Meteorologové očekávají až 39 stupňům Celsia.

Zdroj: ČTK

Štítky nebezpečí vzniku požáru, nařízení hejtmana, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, HZS Jihočeského kraje, požár, příroda, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman kvůli nebezpečí požárů omezil rozdělávání ohně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.