Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeské památky dostanou pořádnou finanční injekci

Více než 123 milionů korun bude letos investovat Národní památkový ústav na jihu Čech do rozšíření služeb pro návštěvníky. Tento týden to potvrdil ředitel českobudějovické územní památkové péče NPÚ Petr Pavelec.

Lidé budou moci sledovat třeba restaurování středověké věže Jakobínka na Rožmberku, kde vznikne vyhlídka, v mincovně v Českém Krumlově zase budují zámeckou galerii a v konírně Muzeum dopravních prostředků. V Dačicích budou moci návštěvníci posedět v Café Dalberg a ochutnat cukrářské výrobky podle originálních zámeckých receptů.

Velkou pozornost bude letos poutat projekt restaurování středověké věže Jakobínka v areálu hradu Rožmberk. Dlouhou dobu byla na seznamu nejohroženějších památek v zemi. NPÚ ji získal do vlastnictví a zahájil projekt její rekonstrukce. Chce ji zpřístupnit veřejnosti, udělat z ní rozhlednu a současně ji opravovat didaktickým způsobem s využitím středověkých stavebních technologií.

„Projekt jsme zahájili vloni kácením stromů v rožmberském lese, po celou zimu a podzim se intenzivně pracovalo na ručním zpracování dřeva a souběžně jsme dokončili náročné projektování,“ shrnul ředitel. Připraveny jsou i dílny a semináře. Na realizaci pak 5,6 milionu korun. Letos by mělo být lešení dokončeno minimálně do výšky ochozu a začít by měly práce na rekonstrukci.

Nejvíce peněz půjde letos do zámeckého areálu v Českém Krumlově, který je po Pražském hradě nejnavštěvovanějším v Česku. Začnou tam opravy střechy a interiérů prvního patra budovy mincovny, kde dnes v přízemí sídlí návštěvnické centrum.

„Chceme zde vybudovat zámeckou galerii s celoročním provozem a vystavovat tam artefakty z celého světa, které pocházejí z lokalit památek na seznamu UNESCO. Do dvou let by mohla být galerie hotová, náklady se odhadují na 25 milionů korun,“ sdělil Petr Pavelec. Peníze na projekt by mělo NPÚ získat od ministerstva kultury.

V Českém Krumlově se navíc v někdejší jízdárně chystá Muzeum dopravních prostředků a budování Centra studijních pobytů na prvním nádvoří.

„Celé první nádvoří bychom chtěli oživit studentským a vědeckým životem. Zapotřebí je vybudovat ubytovací zařízení a přednáškové sály. S projektem jdeme do norských fondů, a pokud letos získáme dotaci v řádu asi 20 milionů korun, tak bychom s projektem do dvou let mohli být hotovi,“ uvedl ředitel. Pokud ne, bude ho NPÚ financovat z vlastních peněz. Příští rok by v Krumlově měla být ukončena adaptace Horské zahrady za zhruba 25 milionů korun.

Expoziční novinky se chystají i na dalších jihočeských památkách. Na zámku Hluboká budou třeba pokračovat práce na zpřístupnění horního patra, v Nových Hradech pak ukončí stabilizaci vnitřní zdí hradního příkopu.

Nově zřízená památková správa hradů a zámků chce letos také zvelebit někdejší Špitálek Nejsvětější Trojice v Českých Budějovicích, což je dům ve správě NPÚ, ale je dlouhodobě zanedbaný. Byl pronajímaný a nevyužívaný, na jeho revitalizaci půjde 16 milionů korun.

Zdroj: ČTK
Foto: www.ckrumlov.info

Štítky památky, Jihočeský kraj, investice, Národní památkový ústav, projekt, Česko, Český Krumlov, galerie, peníze, Hrad Rožmberk, Dačice, Ministerstvo kultury České republiky, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky dostanou pořádnou finanční injekci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.