Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský rok 2015: Stavba D3 nebo oslavy 750 let Budějc

Zahájení výstavby dalších úseků dálnice D3, významné kulturní festivaly nebo oslavy 750. výročí založení města České Budějovice. To jsou některé z hlavních událostí, které čekají Jihočeský kraj v roce 2015.

Mezi nejočekávanější dopravní stavby patří zahájení výstavby úseků D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem na Táborsku a mezi Borkem a Úsilným na Českobudějovicku.

„Já opravdu čekám, že se v těchto místech konečně dálnice pohne. Ty úseky jsou vysoutěžené, existují na ně peníze, ale rok se tam nic neděje kvůli odvolání neúspěšných uchazečů o zakázku,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Ředitelství silnic a dálnic navíc nedávno vypsalo soutěž na stavbu dalšího úseku mezi Bošilcem a Ševětínem. I v tomto případě by teoreticky mohly stavební práce začít již letos.

V následujících měsících by měly rovněž skončit modernizace železničních úseků Ševětín - Horusice a Veselí nad Lužnicí - Soběslav. Náklady na obnovu těchto tratí dosáhnou téměř 2,5 miliardy korun.

Modernizované úseky jsou součástí IV. tranzitního železničního koridoru z Děčína přes Prahu a České Budějovice na státní hranice s Rakouskem v Horním Dvořišti. V tomto projektu zbývá modernizovat úseky Votice - Sudoměřice a Nemanice - Ševětín, Ševětín - Horusice a Veselí nad Lužnicí - Soběslav.

Společenskou událostí roku 2015 bude patrně 750. výročí vzniku Českých Budějovic. Oslavy potrvají od března do prosince a nabídnou spoustu akcí pro veřejnost. Přesný program zatím město připravuje. České Budějovice u příležitosti významného jubilea nechaly razit medaili a do jubilejního roku vstoupí s novým logem.

Tradičním kulturním vrcholem v Jihočeském kraji bude 24. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Úvodní koncertem tuto sledovanou akci zahájí korejská sopranistka Sumi Jo. Od 17. července do 15. srpna 2015 festival nabídne šestnáct koncertů.

Zajímavé akce v příštím roce čekají i milovníky přírody. Návštěvníci šumavského národního parku by mohli poprvé vstoupit do návštěvnických center s výběhy pro vlky a jeleny. Obě turistické atrakce budou stát několik desítek milionů korun. Jedno centrum vznikne u Kvildy na Prachaticku, druhé u Srní na Klatovsku.

ČTĚTE TAKÉ: Retrospektiva Budějcké Drbny: Jaký byl uplynulý rok?

Zdroj: ČTK
Foto: www.dalnice-d3.cz

Štítky významné události, Jihočeský kraj, co nás čeká, České Budějovice, Ševětín, Veselí nad Lužnicí, Bošilec, Jiří Zimola, Ředitelství silnic a dálnic, Horusice, Soběslav, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský rok 2015: Stavba D3 nebo oslavy 750 let Budějc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.