Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský trh s půdou je atraktivní, lidé přitom často nevědí, že pozemky vlastní

Ceny na trhu s půdou jsou v jižních Čechách stále nízké ve srovnání s našimi západními sousedy. Například v Německu stojí hektar půdy až desetkrát víc než v Česku. Díky výhodným cenám jsou tak nákupy půdy atraktivní nejen pro zemědělce, ale také pro investory. Doba navíc přeje i vlastníkům půdy, kterých je v České republice na 2 miliony.

Na českém trhu s půdou panuje téměř ideální situace, prodávající se těší z rostoucích cen, které jsou ale stále ještě výhodné pro kupující. Situaci však komplikuje rozdrobenost vlastníků.

Příčinu rozdrobení pozemků a velkého množství vlastníků půdy v ČR je třeba hledat již v minulosti. Vlastnickou strukturu půdy do velké míry ovlivnilo komunistické zestátňování, které zamezilo dále s pozemky obchodovat. Mimo jiné přispělo i ke ztrátě vztahu k půdě. S odstupem času zde tak máme místo pozemku s jedním vlastníkem, pozemek, který vlastní třeba 15 vnoučat a každý má po dvou hektarech. Ti už ale na pozemcích nehospodaří a je potom těžké vytvořit větší celky půdy, které by se již vyplatilo držet nebo s nimi obchodovat.

Vlastníte pozemek i vy?

Podle statistik Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bylo k 3. březnu loňského roku v ČR cca 88 tisíc pozemků, jejichž vlastník je buď zcela neznámý nebo nedostatečně zaznamenaný. Může se tak stát, že i vy vlastníte pozemek, aniž byste o tom věděli. ÚZSVM dokonce vydalo výzvu se seznamy ve kterých se mohou nedostatečně zaznamenaní vlastníci dohledat a přihlásit se ke svým majetkovým právům. Pozemky na seznamu se často „ztratily“ již v minulosti v dědických řízením,takže nezapomínejte hledat jména vašich předků. Na stránkách pozemkyafarmy.cz můžete najít seznam nemovitostí s neznámým vlastníkem.

Prodat, pronajmout nebo počkat?

Z ekonomického pohledu se vám většinou nevyplatí pozemky držet pokud vlastníte méně než 10 hektarů. Například u hektaru nebo dvou nebudou příjmy z nájmu tak zajímavé, abyste si pozemky kvůli nim ponechávali. Pokud se pohybujete od 10 hektarů a více můžete získat při dobře nastavené nájemní smlouvě až desítky tisíc ročně. Kromě ekonomických důvodů rozhoduje samozřejmě i váš vztah k půdě.

Bezplatná inzerce pro vlastníky i zemědělce na pozemkyafarmy.cz

Ať už uvažujete o prodeji či pronájmu svých pozemků, nebo chcete dokoupit další hektary, portál pozemkyafarmy.cz je tu pro vás. Jedná se o specializovaný portál určený pro prodej, nákup i pronájem převážně zemědělských nemovitostí. Kromě orné půdy je zde možné bezplatně inzerovat například hospodářské stavby, louky, lesy, zahrady nebo rybníky. Portál umožňuje bezplatnou inzerci a nabízí i výkup pozemků. Pokud si nejste jisti, jak svou nemovitost inzerovat, neváhejte oslovit provozovatele portálu. Rádi s vámi inzerci zkonzultují a pomohou nalézt efektivní řešení.

www.pozemkyafarmy.cz
PR text

Štítky pozemky, trh, půda, vlastnictví, výkup, nemovitosti, farmy, pozemek, Česko, Německo, Jihočeský kraj, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, nemovitost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský trh s půdou je atraktivní, lidé přitom často nevědí, že pozemky vlastní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.