Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeští podnikatelé se začínají prosazovat v Rusku

Loňská podzimní společná mise zástupců Jihočeského kraje a jihočeských firem v ruské Sverdlovské oblasti přináší konkrétní výstupy. Čtyři jihočeské společnosti již pracují na finálních verzích projektů pro ruské partnery.

„Rozdíl v obchodování mezi západními zeměmi a zeměmi v Ruské federaci se zásadně liší,“ řekl hejtman Jiří Zimola.

„V ruském prostředí je nejprve zapotřebí otevřít dveře na politické úrovni. Jsem velmi potěšen, že po zářijových setkáních a přípravách společných smluv o spolupráci přímo s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Kujvaševem mají naši podnikatelé připravený prostor pro zakázky velkých rozsahů. Pozitivně mne překvapilo rovněž tempo, jakým se naše spolupráce ubírá,“ dodal.

Kromě příležitostí v průmyslových odvětvích se ruská strana velmi zajímá o jižní Čechy také z turistického pohledu. „Můžeme říci, že kromě tradiční Prahy a Karlových Varů, Rusové objevují pro ně úplně nový a doslova pohádkový region. Pokud by bylo dokončeno navigační vybavení letiště v Plané u Českých Budějovic, již nyní by zde přistávalo několik letadel týdně, a to nejen ze Sverdlovska. Historické památky a nabídka lázeňské péče je zde opravu na mimořádné úrovni,“ uvedl Zimola.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové stojí o jižní Čechy a chtějí investovat do letiště

O projektech nyní ve Sverdlovsku jednají jihočeské firmy Farmtec, Motor Jikov, ZVVZ Milevsko a Friall. Jedná se o zakázky v rozsahu přístrojového vybavení, technologických přístupů, ale i výstavby celých zemědělských farem, tlakové hliníkové slévárny či závody na zpracování brambor. Velké investice se čekají i v odvětví plynofikace.

O velkém zájmu sverdlovských politiků a podnikatelů svědčí i návštěva předsedy sverdlovské vlády Denise Paslera, který přijede na jih Čech v doprovodu jeho ministerských kolegů 19. února.

Tisková zpráva

Štítky Jihočeský kraj, Sverdlovská oblast, Rusko, spolupráce firem, zakázky, Jiří Zimola, Česko, Jekatěrinburg, Praha, Motor Jikov, HC ZVVZ Milevsko, Karlovy Vary, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští podnikatelé se začínají prosazovat v Rusku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.