Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Koledníci Tříkrálové sbírky už mají požehnání

Období začátku roku je spojováno s mnoha událostmi, předsevzetími a tradicemi. V západní církvi se v tento den žehná voda, kadidlo a předměty ze zlata a křída, někde je zvykem žehnat příbytky. Na Tři krále se také například uklízí vánoční strom, tímto svátkem totiž končí křesťanské Vánoce.

V České republice ale něco nekončí - naopak začíná. Řeč je o Tříkrálové sbírce, která probíhá od 1. do 14. ledna. Slavnostní setkání včetně příjezdu mudrců na koních a požehnání koledníkům se konalo včera na svátek Tří králů, jinak slavnosti Zjevení Páně, na budějckém náměstí Přemysla Otakara II.

Setkání začalo po druhé hodině odpolední divadelní scénkou o narození Ježíše v Betlémě v podání ochotníků z Úsilného. Jejich vystoupení sledovalo přes 50 diváků. Poté na náměstí přijeli na koni Kašpar, Melichar a Baltazar v doprovodu koledníků.

Nejen koledníkům, ale i všem přítomných požehnal budějcký světící biskup Pavel Posád. Primátor Juraj Thoma se akce nakonec nezúčastnil.

Sbírka se koná již po čtrnácté a vloni se na jihu Čech vybraly více než čtyři miliony korun. Organizátoři by letos chtěli získat ještě více peněz. V českobudějovické diecézi bude koledovat na 52 místech kolem 2500 koledníků na podporu sociálních projektů a humanitární pomoci.

Výtěžek sbírky bude věnován například na domácí pečovatelskou a ošetřovatelskou službu, pro lidi se zdravotním postižením, na Domovy pro seniory (ve Veselí nad Lužnicí, Pravětíně u Vimperka a Strakonicích), na azylové domy pro matky s dětmi bez přístřeší, služby následné péče, volnočasové aktivity pro děti a mládež, podporu domácí hospicové péče, ale také na humanitární pomoc doma a v zahraničí.

Jestliže chcete přispět, máte čas do příštího úterý. Poté bude sbírka ukončena a sdělena celková vybraná suma. Koledníci chodí většinou po třech v doprovodu dospělé osoby mající průkaz od pořádající charity. K tomuto opatření došlo po několika podvodech a falešných kolednících.

Požehnání koledníkům Tříkrálové sbírky

Úterý, 7. ledna 2014, 09:40

Požehnání koledníkům Tříkrálové sbírky
Požehnání koledníkům Tříkrálové sbírky

Autoři

Štítky Tříkrálová sbírka, České Budějovice, Česko, Vánoce, Přemysl Otakar II., Pavel Posád, Juraj Thoma, Betlém, Úsilné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koledníci Tříkrálové sbírky už mají požehnání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.