Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kontrola potvrdila kvalitu tlakové nádoby reaktoru

Vnitřní povrch tlakové nádoby reaktoru a svarové spoje na prvním bloku elektrárny Temelín jsou v dobrém stavu a v souladu s bezpečnostními požadavky. Takový je hlavní závěr kontroly, kterou odborníci provedli během odstávky prvního bloku.

Deset dní, dvacet čtyři hodin denně podrobně mapovalo speciální zařízení (SKIN) v hodnotě desítek milionů korun stav tlakové nádoby reaktoru. Pomocí systému vodotěsných a radiačně odolných kamer prováděli odborníci vizuální kontrolu. Vířivými proudy ověřovali stav návarů reaktoru a ultrazvukem nedestruktivně posuzovali celistvost a tloušťku materiálů tlakové nádoby.

Prozkoumali každý milimetr na ploše sto metrů čtverečních. Kontrolní sondy přitom urazily vzdálenost přes 22 kilometrů. Pozornost se zaměřovala také na všechny svarové spoje. Jen pro uložení naměřených dat bylo potřeba deset DVD. Poté kontrolní zařízení uvolnilo místo palivu. Jeho zavážení do reaktoru začalo ve čtvrtek.

„V rámci odstávky pokračuje modernizace turbíny. Díky novým nízkotlakým dílům zvýší první blok výkon ze současných 1056 MWe na 1078 MWe, aniž by spotřeboval více paliva. Celá modernizace je o efektivnějším provozu, tedy lepším využití stávajícího množství páry, která proudí na lopatky turbíny,“ vysvětlil mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Program sledování životnosti tlakové nádoby

Program sledování životnosti obou tlakových nádob elektrárny Temelín je velmi podrobný. Kontroly probíhají během každé odstávky. Zahrnují ověření stavu vnitřního i vnějšího povrchu a materiálu tlakových nádob reaktoru. Kontroluje se celistvost základního materiálu, všech svarových spojů, návarů a jejich tloušťka.

Svědečné vzorky umožňují vyhodnotit vliv radioaktivního záření na materiál tlakové nádoby. Díky těmto metodám má provozovatel i jaderný dozor průběžně velmi podrobné a aktuální informace o stavu tlakové nádoby obou reaktorů elektrárny Temelín.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, tlaková nádoba reaktoru, odstávka, zavážka paliva, elektrárna, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontrola potvrdila kvalitu tlakové nádoby reaktoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.