Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ledová magistrála na Lipně je mimo provoz, bruslaři riskují

Na zamrzlou hladinu Lipna se v těchto dnech vydávají bruslaři, přestože tloušťka ledu místy dosahuje jen pěti centimetrů a jsou v něm trhliny. „Pokud by se vyskytlo více lidí na jednom místě, hrozí tragédie,“ důrazně varují záchranáři.

Počasí nejdelší bruslařské dráze nepřeje už několik let. „Vzhledem k tomu, že hladina lipenského jezera je nerovnoměrně zamrzlá a existuje velké riziko proboření, nedoporučujeme vstup na ledovou plochu ani provozování jakýchkoli sportovních aktivit,“ řekl šéf vodních záchranářů Milan Bukáček.

Průměrná hloubka v jezeře je 6,5 metru, maximální přes 21 metrů. V případě krizové události mají svědci volat tísňovou linku 112.

Třeba ve Frymburku dosahuje tloušťka ledu aktuálně od pěti do deseti centimetrů, navíc u přívozu je asi stometrová prasklina, ze které vyvěrá voda. „Podle dostupných informací se na Lipně propadli už čtyři lidi. Tři na Silvestra dopoledne,“ sdělil šéf dobrovolných hasičů Antonín Labaj. Jeden z nich vyvázl se šrámem od ledu na obličeji, všichni se ale dostali na břeh v pořádku.

Běžně se podle Labaje za sezonu propadne u Frymburku jeden člověk. „Letošní rok je extrémní, je to kvůli tomu, že led je velice nestabilní. Nebezpečné je hlavně skupinové bruslení. Ve dne je nad nulou, v noci lehce pod nulou,“ konstatoval Labaj.

Situaci na ledě monitorují hasiči zdarma, peníze městys vyčlenil na jejich vybavení a provoz. Mají k dispozici trojkolku a od letoška i nafukovací sáně pro vyprošťování lidí.

Také u Lipna nad Vltavou není situace lepší. Podle Šárky Hütnerové z Loděnice Lipno, která sílu ledu obden měří, tam led dosahuje tloušťky kolem 11 centimetrů. Bruslit se dá jen u loděnice.

Pokud přeje počasí, patří bruslení na zamrzlé hladině Lipna, které je největší vodní plochou v zemi, k oblíbeným zimním radovánkám. Dráha mezi Frymburkem, Přední Výtoní a Lipnem nad Vltavou byla v roce 2010 přeměřena pod dohledem rozhodčí z pelhřimovské Agentury Dobrý den a zapsána do České knihy rekordů. Podle dostupných informací předčila s délkou 10 922,8 metru i trať v kanadské Ottawě.

V roce 2010, kdy počasí bruslařům přálo, se na ní podle odhadů prohánělo asi 60 tisíc lidí. Vloni Lipno vůbec nezamrzlo a v roce 2011 trvala sezona jen tři týdny v únoru, tehdy si přišlo zabruslit asi 35 tisíc lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky ledová magistrála, Lipno, zima, tenký led, nebezpečí, Vodní nádrž Lipno, Frymburk, silvestr, Lipno nad Vltavou, Ottawa Senators, Muzeum rekordů a kuriozit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ledová magistrála na Lipně je mimo provoz, bruslaři riskují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.