Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé si stále stěžují, Mercury je ale prý v pořádku

Je místem, kudy denně projdou tisíce lidí. Je důležitým uzlem budějcké, ale i jihočeské infrastruktury. A pro ostatní také jedním ze tří největších obchodních center v krajské metropoli. Přesto je znepokojující, že tato vcelku stále nová budova má neustálé závady.

Budějcká Drbna už o podobných rekonstrukcích, jež opravovaly stavební nedostatky Dopravně obchodního centra Mercury, psala dříve. Zdá se ale, že se nic zásadního nestalo. Většina z těch, kteří tudy dennodenně prochází, ať už za účelem nákupu nebo pouze někam odjíždějí z nádraží umístěného na střeše, si stěžují na četné rezonance budovy při průjezdu autobusů.

Dá se to prý přirovnat ke klasické chůzi po lávce, která povětšinou vytváří pocit, že se s vámi pohybuje. „Kolikrát jsem měla pocit, že se mi pod nohama hýbe podlaha. Něco podobného jsem vždycky zažívala na autobusové zastávce Špičák v Českém Krumlově. Jako by měl člověk lehkou závrať,“ říká jedna z prodavaček, která si přála zůstat pod rouškou anonymity.

V prosinci roku 2013 došlo k podepření stropních desek v druhém nadzemním podlaží. A krátce nato byl omezen provoz i na střeše DOC Mercury. Sanační práce vadných prefa hlavic a dilatací, opět ve druhém nadzemním podlaží, trvaly několik měsíců. Nic se ale nezměnilo, lidé si i nadále stěžují.

O názor jsme tedy znovu požádali vedení společnosti CB - MERCURY CENTER, která Dopravně obchodní centrum spravuje. Ta však pouze aktualizovala prohlášení, jež už médiím poskytla. „Na základě proběhlého místního šetření v DOC Mercury Stavební úřad Magistrátu města České Budějovice sdělil, že stavbu DOC Mercury lze bezpečně užívat, ovšem je třeba provést sanační práce zjištěných vad. Práce na sanaci druhého nadzemního podlaží byly ze strany akciové společnosti SKANSKA ukončeny v září 2014.“

Veškeré práce ale ve druhém nadzemním podlaží ještě neskončily úplně. „Nyní probíhá odstraňování nedodělků sanace 2. NP, které již nebudou vyžadovat omezení provozu na autobusovém nádraží. Sanace proběhla pod dozorem příslušného stavebního úřadu a odborného technického dozoru zajištěného společností CB - MERCURY CENTER. Současně proběhla v měsících srpen až listopad 2014 oprava vad v DOC Mercury, když byla kompletně zhotovena nová dlažba a dále nový povrch ve druhém podzemním patře,“ dodává provozovatel.

Neutichají ani spekulace, že pochybení přišlo hned při samotné výstavbě. Pro informace jsme proto šli za Stavebním úřadem Magistrátu města České Budějovice. „Ke spekulativním otázkám, zda jsou prováděné stavební úpravy vyvolány pochybením při předchozí výstavbě, pochybením při přípravě projektové dokumentace před výstavbou DOC a podobně, stavební úřad pouze uvádí, že není příslušný se k nim vyjadřovat. Zároveň stavební úřad nemůže jakkoliv komentovat postoje a motivaci vlastníka stavby v dané věci,“ říká Martin Tůma z budějckého úřadu.

Jako jediná se k celé problematice nevyjádřila SKANSKA, která Dopravně obchodní centrum Mercury postavila. A to i přesto, že na svou odpověď měla dostatek času. Má tedy právě ona akciová společnost máslo na hlavě?

Foto: www.mercurycentrum.cz

Štítky Dopravně obchodní centrum Mercury, DOC Mercury, České Budějovice, sanace, opravy, rekonstrukce, obchodní centrum, DOC Mercury, a.s., stavba, stavební úřad, Skanska, Martin Tůma, Český Krumlov, Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlasta Řeháková

I kdyby nějaká závada byla, tak to nepřiznají. A prosím vás, nedalo by se nějak zatlačit, aby se vrátily lavičky? V Albertu se u pokladech soutěží v rychlosti, a člověk si potřebuje potom zboží trochu urovnat do tašky a není opravdu kde sednout, odpočinout si. Obzvláště my, starší , bychom potřebovali něco na oddechnutí. Nebo alespoň venku,když už uvnitř musí být místo laviček auta. A toalet také není dostatek. Restaurací plno a toalet poskrovnu a za peníze. Kdysi platilo, že u každého pohostinského zařízení musela být zdarma toaleta. To už neplatí?

Středa, 31. prosince 2014, 14:34Odpovědět

Lidé si stále stěžují, Mercury je ale prý v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.