Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město dostalo sochu zakladatele. Zatím neví, kam s ní

Českobudějovičtí radní schválili přijetí daru - sochy českého krále Přemysla Otakara II. Sochař František Postl chce své dílo městu věnovat k 750. výročí od jeho založení. O konkrétním umístění sochy se podle náměstkyně primátora Ivany Popelové teprve bude rozhodovat.

Dar vyvolal diskuse jak k samotnému ztvárnění sochy a materiálu, ze které má být vytesána, až po spekulace, že umělec chce darem na sebe upozornit. Některých umělcům chybělo vyhlášení soutěže.

Boj se strhl právě k umístění sochy. Někteří by ji nejraději zavřeli do atria radnice. K vyřešení bude ustanovena výběrová komise, do které radní vyberou výtvarné i architektonické experty.

Přijetí daru odhlasovala velká většina radních. „Dostali jsme nabídku na dar, pro mě je ale problematické přijímat dar, když nevím, kam tu sochu umístím. Sochu zakladatele nemůžeme umístit jen tak někam do kouta, musí mít své důstojné místo. Na druhou stranu je to od Postla velkorysý čin. Může to být i takový vzkaz všem kritikům, zejména z umělecké branže, proč s tou nabídkou nepřišli oni,“ řekla Popelová.

Model sochy Přemysla Otakara II. v nadživotní velikosti si mohou zájemci prohlédnout do konce října v atriu Wortnerova domu u Černé věže. Postlův král železný a zlatý má gotickou, mírně prohnutou esovitou siluetu. Je zahalen do dlouhé drátěné košile a přes rameno mu k zemi splývá mohutný plášť. Pod ním se skrývá meč, o nějž se opírá, v pravé ruce drží zakládající listinu města. Jejím směrem shlíží jeho hlava.

Na modelu sochy pracoval Postl asi tři čtvrtě roku. Podle harmonogramu by sochu do výročí v roce 2015 stačil vytesat, a to z mrákotínské žuly.

Pětatřicetiletý českobudějovický rodák František Postl absolvoval SUPŠ sv. Anežky v Českém Krumlově a poté Fakultu výtvarných umění na brněnském Vysoké učení technické. Studoval i ve francouzské Remeši na Ecole Supérieure d'Art et de Design.

Zdroj: ČTK

Štítky socha, Přemysl Otakar II., dar, František Postl, sochař, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Po pravdě nevím nad čím přemýšlejí. Socha téhle velikosti nemůže stát na nějakém pidiplácku. Dát ji na velké náměstí asi nejde (i když by tam kde původně stál Žižka klidně stát mohla), tak zbývá asi jen Piaristické náměstí. Navíc tam je i gotická katedrála založená spolu s městem (tedy to co z ní po přestavbách zbylo) a socha by tam měla dostatek prostoru. Do dvorku radnice (vznešeně tomu říkají atrium) se velikostí nehodí. A jiné místo v centru města (tedy v původním půdorysu) asi není. A rozhodně by si zakladatel sochu zasloužil. To že se různým "umělcům" socha nelíbí je prostě z velké části závist, většině lidí se nejspíš nelíbí jejich "výtvory" a za sebe budu jen rád, pokud bude město ušetřeno "uměleckých výbojů" jako je táborská "brána času" (přezdívaná k u n d a) nebo třeba brněnský "orloj" (známý onderkův kokot). Páni "umělci nad nimi sice možná vlhnou dojetím, ale město je především pro lidi.

Pátek, 18. října 2013, 19:05Odpovědět

Město dostalo sochu zakladatele. Zatím neví, kam s ní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.