Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ministr chce na Máji nasadit asistenty prevence kriminality

Na večerní procházku pro sídlišti Máj přijel včera ministr vnitra Martin Pecina. Společně s policejním prezidentem Martinem Červíčkem a primátorem Budějc Jurajem Thomou dnes uvedli, že napjatou situaci v této lokalitě by mělo zklidnit plánované nasazení čtyř asistentů prevence kriminality.

„Večer jsme se po Máji procházeli sami, bez asistence policie. Před desátou hodinou tam sice byl hluk, ale není to nic, co bychom neznali z jiných vyloučených lokalit. Situace je tady mnohem klidnější, než třeba na severu Moravy nebo v severních Čechách,“ uvedl dnes před obědem ministr vnitra.

Podle Martina Peciny musí policie udělat všechno pro to, aby se lidé ze sídliště cítili bezpečně. „Ve spolupráci s městskou policií je nyní hlídková činnost zajištěna nadstandardně. Toto opatření hodláme ponechat do té doby, než se situace zcela uklidní. Příští rok navíc plánujeme zvýšit počet policistů přímo na tamním obvodním oddělení,“ řekl ministr s tím, že v roce 2014 bude usilovat o navýšení počtu policistů v celé republice o tisíc mužů a jejich přidání právě do těchto problémových lokalit.

Posílení hlídek

V uplynulých týdnech byly na Máji posíleny také hlídky strážníků městské policie. Jak řekl primátor města Juraj Thoma, běžně v letním období na sídlišti slouží šest mužů, nyní jsou hlídky dvojnásobné. Nově by měli společně se strážníky začít v ulicích hlídkovat i takzvaní asistenti prevence kriminality.

„Jsou to lidé z problémové lokality, většinou mladí muži. Ti potom chodí s hlídkami městské policie a snaží se udržovat pořádek v místech, odkud pocházejí a kde to velmi dobře znají. Po celé republice jich nyní máme 120, většinou jsou to Romové. Do Českých Budějovic jsme se rozhodli nasadit čtyři asistenty. Okamžitě zahajujeme kroky, abychom takové lidi vyhledali a nasadili je ke strážníkům,“ potvrdil ministr Pecina a řekl, že tato metoda je osvědčená v mnoha státech světa.

Vedení města má v tomto týdnu ještě vyjednávat fungování jakýchsi doprovodných sociálních programů, při kterých by měli u administrativních pracovníků najít pomoc lidé se sociálním hendikepem. Na Máji prý bude i detašované informační pracoviště a rovněž mobilní služebna městské policie.

Nulová tolerance

Často diskutovaným tématem posledních týdnů je přehlížení prohřešků menšinové skupiny obyvatel žijících na Máji, tedy Romů. Juraj Thoma na kritiku z řad občanů reaguje: „Zdůrazňuji, že v minulých měsících ani letech tolerance vůči jakémukoliv přestupku neexistovala. Policie tu není od toho, aby stranila kterékoliv ze stran konfliktů. Policisté a strážníci budou všechny delikty posuzovat nekompromisně bez ohledu na to, z jakého tábora kdo je,“ řekl primátor.

Primátorova slova potvrdil i policejní prezident Martin Červíček. „Jakýkoliv podnět nezůstane z naší strany bez povšimnutí. Včera jsem s nadsázkou řekl: ´Zapomeňme na papíry a koukejme ty události řešit.´ To je jedna z možností, jak velmi rychle reagovat na jakékoliv prohřešky,“ sdělil nejvyšší muž Policie České republiky, která v současné době disponuje přibližně 39 tisíci zaměstnanci.

„Rád bych připomenul, že všechny lokality budou zajištěny stejným způsobem, jako sídliště Máj. Nechceme, aby v ulicích českých měst docházelo k nekontrolovanému násilí nebo nepřijatelným akcím. Jsme tady pro zajištění bezpečnosti, a jsme na to velmi dobře připraveni!“ uzavřel Martin Červíček.

Vzápětí ještě dodal, že českobudějovická policie v uplynulých měsících, bez ohledu na májské konflikty, vyhodnocovala svou stávající strukturu a došla k názoru, že některé lokality jsou z hlediska počtu policistů předimenzovány. V nejbližší době proto dojde k určitým změnám, aby byla posílena hlídková činnost nebo jiná obvodní oddělení ve městě.

Štítky sídliště Máj, ministr vnitra Martin Pecina, policejní prezident Martin Červíček, primátor města Juraj Thoma, květen, prevence kriminality, sídliště, Martin Pecina, Martin Červíček, Juraj Thoma, primátor, policie, České Budějovice, obecní policie, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Kdyby policie dělala svou práci pořádně, tedy řešila KAŽDÝ projev násilí a každou krádež, nepotřebovala by "asistenty" o jejichž úspěchu lze pochybovat. Kdyby sebrala cikánky a cikány kteří napadli těhotnou dívku na Máji, nebyly by žádné demonstrace. Takže si to spočtěme, protože se soudruzi policajti na svou práci vykašlali (jako obvykle když jde o cikány) a místo zásahu zadarmo (stejně tam nakonec dorazili) se pořádaly atrakce které stály statisíce, možná miliony. Nezapomeňte na to, až zase budou fízlové blekotat že nemají na benzín. Na provokatéry až z Jeseníku peníze měli. A to že se dvěma fízly bude chodit cikán moc nevyřídí, až vás cikán přepadne, dost pochybuju že tam tahle parta bude.

Úterý, 23. července 2013, 22:25Odpovědět

Ministr chce na Máji nasadit asistenty prevence kriminality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.