Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Volfovku budou dohlížet strážníci z nové služebny

Na přelomu září a října by se měla ve Volfově ulici otevřít detašovaná služebna městské policie. Ve stejných prostorech by rovněž působili sociální pracovníci, mezi nimiž se objeví i zaměstnanci úřadu práce. Vedení magistrátu si od těchto kroků slibuje zklidnění vypjaté situace na sídlišti Máj.

Původně měla v ulicích Máje vyrůst jakási modulová buňka, kvůli složitému procesu vystavení stavebního povolení ale vedení města raději pro tento účel vytipovalo vhodný nebytový prostor v majetku Stavebního bytového družstva Krčínova přímo ve Volfově ulici.

„Jeho výhodou je samostatný vchod a také zadní okno mířící přímo do hlavního traktu ulice Václava Volfova, což je nejrizikovější místo v této lokalitě - tam najde zázemí městská policie. Azyl ale bude připraven také pro zástupce Diecézní charity, Salesiánů a pracovníky magistrátu z oddělení sociálně právní ochrany dětí,“ vyjmenoval náměstek budějckého primátora Petr Podhola.

Prozatím jeden den v týdnu, vždy na čtyři hodiny, by do nového centra ve Volfovce docházeli zaměstnanci budějckého úřadu práce, aby pomáhali všem zájemcům zodpovídat otázky související s výplatou sociálních dávek.

„Když přijdete na úřad práce, zaměstnanci jsou často zahlceni denní agendou a na běžné poradenství jim nemusí zbývat čas. Tady by měl dotyčný pracovník na každého klienta klid a mohl mu vyjít vstříc. Sice tam nebude možné podat žádost o dávky, ale všichni se dozví, jak ji zpracovat, aby byly veškeré formality v pořádku,“ vysvětlil Podhola poslání zaměstnanců úřadu práce.

Podle něj na Máji často zní hlasy, že romská komunita získává od úřadu práce vyšší sociální dávky, než majoritní skupina obyvatel. „Je to ale z toho důvodu, že Romové přesně ví, jak tyto žádosti vyplňovat. Ostatní lidé tolik zkušeností nemají. Proto jsme se rozhodli na Máji zřídit zmíněné detašované pracoviště se zaměstnancem z úřadu práce,“ dodal náměstek primátora.

Město chystá na sídlišti kromě stávajících streetworků a iniciativy Máj spolu i několik dalších projektů. Společně s hlídkami městské policie budou v ulicích sloužit čtyři asistenti prevence kriminality, charity budou všem obyvatelům žijícím na Máji poskytovat psychosociální pomoc, na tamních školách se pedagogové zase zaměří na prevenci možného vzniku různých patologických jevů.

„Naším cílem je na těchto základních školách působit takovým způsobem, abychom předcházeli rizikům špatného chování, určité nesnášenlivosti v třídních kolektivech a dalším projevům, které s tímto mohou souviset,“ sdělil Petr Podhola jednu z novinek.

Během září navíc bude ve spolupráci s Dopravním podnikem města České Budějovice spuštěn projekt veřejně prospěšných prací, kdy z několika lidí evidovaných na úřadu práce vznikne četa zajišťující úklid zastávek městské hromadné dopravy.

„Primárně se tito pracovníci zaměří na májskou lokalitu. Zatím máme vytipováno jedenáct osob, které by se mohly do této činnosti aktivně zapojit,“ uzavřel výčet nových opatření Podhola.

Foto: Dingoa, cs.wikipedia.org

Štítky Volfova ulice, sídlitě Máj, České Budějovice, detašovaná služebna městské policie, sociální pracovníci, Úřad práce České republiky, květen, Václav Volf, obecní policie, Petr Podhola, Stavební bytové družstvo, Salesiáni Dona Bosca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Zní to nádherně a zrovna vidím ty "světlé zítřky a sociální jistoty". Jen mi přijde, že jsem podobných vyprávěnek četl už řadu a všechny skončily prakticky stejně, tedy cikáni dál nechodí do školy, kradou a jsou na dávkách. Takže ta policie možná pomůže s částí kriminality (pokud si troufnou vylézt před barák), ale nějak nevěřím tomu že by to ostatní pomohlo. Pokud vím tak charita i Salesiáni se snaží už leta, ale výsledek moc vidět není (to není ani tak vina jejich, jako těch cikánů). A to že jsou pracovníci úřadu práce ve svém hnízdě vytíženi běžnou agendou, je možná pravda, ale kdo tedy bude dojíždět na ono kontaktní místo? Někdo z Marsu? Nebo se najednou objeví nějaký další "Kumar"? Nebo tam budou ti cikáni co "přesně ví" budou radit té hloupé majoritě? Rád bych totiž aby mi někdo vysvětlil, jak někdo kdo má na svém pracovišti příliš práce s vyplňováním lejster, získá čas na to, aby se sebral jel někam jinam a tam radil, to totiž znamená, že stejnou práci mohl klidně dělat na svém pracovišti a té práce se šoupáním papírů není tolik, když se může sebrat a přerušit veledůležité vyplňování výkazů a někam jet, nebo že by to tak nebylo? Takže krom strážníků kteří se tam přesunou moc výhod nevidím. A jen tak na okraj a mimo téma, cikáni vždycky tvrdí že by děsně rádi pracovali, jen kdyby je někdo zaměstnal, proč je tedy pokřik "cikáni do práce" brán za rasistický, když plně odpovídá jejich touze, kterou tak nadšeně hlásají?

Čtvrtek, 5. září 2013, 18:37Odpovědět

Na Volfovku budou dohlížet strážníci z nové služebny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.