Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejlepší jihočeské stavby byly vyhlášeny

„Bůh stvořil svět, ale ostatní zařídili stavbaři“. Bonmot, který zazněl ve středu večer v budějckém hotelu Clarion na slavnostním udílení cen PRESTA Jižní Čechy 2010 - 2012, charakterizoval celou akci. Došlo k vyhlášení výsledků soutěžní přehlídky nejlepších realizovaných staveb v Jihočeském kraji.

Sedmý ročník prestižní stavbařské, projektantské a investorské soutěže vyhlásil Český svaz stavebních inženýrů, o. p. České Budějovice ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, o. k., Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR a Jihočeským krajem pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje.

V sále Clarionu se sešli nejen zástupci zmíněných subjektů, ale také pracovníci stavebních firem, městských úřadů, architekti a technici. Hosty setkání pozdravil rovněž Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje, a senátor Tomáš Jirsa.

Po úvodních projevech, ve kterých byla hodnocena historie i současnost soutěže PRESTA i stavební rozvoj Jihočeského kraje, došlo k slavnostnímu vyhlášení oceněných a předávání cen.

Soutěž byla vyhlášena v pěti kategoriích, z nichž dvě byly rozděleny do dvou částí. Celkem bylo přihlášeno a jedenáctičlennou odbornou porotou hodnoceno 48 staveb realizovaných na území Jihočeského kraje.

V kategorii Občanské a průmyslové stavby - novostavby cenu PRESTA získal pavilon T v areálu budějckého Výstaviště, v kategorii Občanské a průmyslové stavby - rekonstrukce byla cena PRESTA udělena realizaci rekonstrukce budějckého hotelu Clarion Congress Hotel (původně Gomel).

Do kategorie Rodinné domy byl přihlášen jediný projekt, proto cena nebyla udělena.

Ve třetí kategorii, Vodohospodářské a ekologické stavby, dominoval mezi osmi přihlášenými projekt Čističky odpadních vod Třeboň.

Čtvrtá kategorie - Dopravní a ostatní inženýrské stavby - byla také rozdělena do dvou částí. V části Komunikace zvítězila realizace úprav náměstí v Bechyni, v části Mosty byla cena PRESTA udělena stavbě mostu v Benešově nad Černou.

A v páté kategorii, Ostatní stavby pro volnočasové aktivity,zvítězil a cenu PRESTA získal projekt Revitalizace Vodáckého areálu Lídy Polesné v Českém Vrbném.

Nás Budějčáky jistě potěší, že čestná uznání v uvedených kategoriích získaly i budějcké stavby, například lávka přes Vltavu u Budvar Arény a hlavně dvě velmi důležité budějcké komunikace - obě etapy takzvané Zanádražky.

Oceněny byly i další známé jihočeské stavby, například lipenská Stezka korunami stromů, rekonstrukce bývalého schwarzenbergského seníku v Třeboni, dokončení splavnění Vltavy v úseku České Budějovice - Hluboká nad Vltavou nebo stavba kulturního domu v Trhových Svinech.

Součástí přehlídky bylo také udělení ceny Inspira, jejíhož vítěze neurčuje porota, ale hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který nad přehlídkou převzal záštitu. Cenu Inspira Jiří Zimola udělil místu, které je mu blízké - Národnímu muzeu fotografie a dílně tapiserií.

Prostor na slavnostním vyhlášení měli nejen zkušení stavbaři, ale i budoucnost této profese - studenti stavebních škol, kteří se svými projekty soutěžili v samostatné kategorii PRESTA Student 2010 - 2012. I prezentované projekty jsou podle zkušených profesionálů nadějí, že stavbaři budou jihočeský svět k lepšímu „zařizovat“ i nadále.

Štítky Slavnostní udílení cen PRESTA Jižní Čechy 2010 - 2012, vyhlášení výsledků, hotel Clarion, Jihočeský kraj, projekt, Jiří Zimola, soutěž, České Budějovice, Český svaz stavebních inženýrů, rekonstrukce, Česko, Tomáš Jirsa, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší jihočeské stavby byly vyhlášeny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.