Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Největší novinka? Vstupné na památky nezdraží

Milovníci historie mohou zase začít jásat, protože už za pár dní otevřou památky po zimě své brány. Stane se tak o nadcházejícím víkendu 31. března a 1. dubna. A památkáři pro turisty přichystali na letošní hlavní sezonu řadu novinek.

„Možná tou nejdůležitější zprávou pro návštěvníky bude to, že vstupné zůstává pro rok 2012 stejné jako vloni, dočasná změna v cenovém výměru bude pouze na zámku Hluboká,“ poznamenal ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Od konce března až do konce června musejí návštěvníci počítat s omezením na zámku Hluboká. Například zámecká věž bude zavřena. Ale například kuchyni na Hluboké mohou lidé navštívit samostatně.

Tak trochu turisty zapomínaný zámek v Dačicích také bude lákat na novinky. „Po restaurování představíme Velký empírový salón s povrchovou úpravou umělého mramoru, takzvané stucco lustro, a nově lidem ukážeme restaurovaný krb s ozdobou z doby kolem roku 1910, který byl desítky let skryt v depozitáři. Také postupně instalujeme další místnosti prohlídkové trasy prvního patra zámku, která je zaměřena na poslední osobnosti z rodu Dalbergů na Dačicích. Dokončit bychom ji měli v prosinci letošního roku, návštěvníkům bude zpřístupněna od dubna 2013,“ uvedl náměstek pro správu objektů Zdeněk Troup.

Lidé se mohou na některých hradech a zámcích těšit i na nové exponáty. Například na hradu Rožmberk se objeví v soukromých pokojích rodu Buquoyů hračky a loutky z 19. století. Třeboň zase ukáže turistům, na jakém nádobí hodoval poslední z Rožmberků Petr Vok.

Památkáři mají vyčleněných 56 milionů korun na letošní údržbu či obnovu historických objektů. „V roce 2012 budeme intenzivně pracovat na rekonstrukci věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou, která je od tohoto roku pod naší správou. Máme v záměru opravovat projekt didaktickým způsobem za použití středověké stavební techniky a doufáme, že se nám podaří ji od příštího roku zpřístupnit veřejnosti,“ prozradil ředitel Petr Pavelec.

„Do konce tohoto roku chceme také dokončit rekonstrukci exteriérů Rondelu v Jindřichově Hradci, která si vyžádá celkem pět milionů. Patnáct milionů korun je letos naplánováno na další etapu výstavby Horské zahrady v Českém Krumlově, která by se měla otevřít pro veřejnost v roce 2014,“ dodal ředitel památkářů s tím, že letos se začnou připravovat opravy letohrádku Bellarie v českokrumlovské zahradě u otáčivého hlediště.

Takže neseďte jen tak doma a vyrazte na hrady a zámky. Například v sobotu 31. března zahájí sezonu v Českém Krumlově historický průvod na jednom z nádvoří. Anebo v Nových Hradech či v Jindřichově Hradci nebudou také letos chybět mezi lidmi oblíbené velikonočně laděné prohlídky.

Štítky památková péče, zámek, hrad, Zámek Hluboká, Národní památkový ústav, Dačice, České Budějovice, Český Krumlov, Petr Vok z Rožmberka, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší novinka? Vstupné na památky nezdraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.