Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Neukáznění návštěvníci zapříčinili úhyn srny a ovce

V tomto týdnu, i přes intenzivní léčbu, uhynula v Zoo Ohrada na Hluboké jedna ovce a srna. Může za to krmení zvířat neukázněnými návštěvníky.

Nekrmte zvířata. To je zřejmě jedno z nejznámějších upozornění v zoologických zahradách. I přesto se najde mnoho návštěvníků, kteří neodolají a zvířatům dají skrz pletivo kus něčeho dobrého. Zdánlivě dobrého. Co se zdá být dobré pro nás, ve většině případů není dobré pro zvířata.

„Cedulky o zákazu krmení jsou tu z nějakého důvodu a v tomto případě jsou důvody velmi vážné. Umisťujeme je, abychom chránili životy zvířat,“ zní z Hluboké.

Zdá se vám, že kus suchého rohlíku nemůže ovci nebo koze ublížit? To je veliký omyl. V letošním roce již na následky otravy z potravy uhynulo několik zvířat. Nejde jen o to, co zvířatům dáte, ale také o množství. Proto v zoologických zahradách smí krmit zvířata pouze jejich ošetřovatel.

Všechna zvířata v zoo jsou krmena naprosto plnohodnotnou, zdravotně nezávadnou potravou v dostatečném množství a je zakázáno, podle návštěvního řádu, je jakkoliv přikrmovat. Velkým problémem je i bílé pečivo, které vyvolává vážná postižení zažívacího traktu u přežvýkavců a může vést až k úhynu zvířat.

Proč nekrmit zvířata v zoo jsme se zeptali MVDr. Emanuela Krejcara. „Bílé pečivo obsahuje minimální množství hrubé vlákniny, která je naprosto nezbytná k celulolytickému trávení u přežvýkavců za pomoci kulturních nálevníků obsažených fyziologicky v bachorové tekutině a po podání lehce stravitelných glycidů (výrobky z pšeničné mouky) dochází k pomnožení patogenní mikroorganismů v zažívacím traktu, následnému poklesu pH (vznik acidózy) a likvidaci těchto nálevníků a neschopnost trávit vlákninu. Přežvýkavci nejsou přizpůsobeni na trávení těchto lehce stravitelných glycidů v plné míře, a proto dochází k alimentární intoxikaci (otravě z potravy).“

Tyto případy se pravidelně objevují každý rok, kdy neukáznění návštěvníci porušují návštěvní řád. S podobnými otravami se na Hluboké setkali také u koz holandských, gazel dama, losa evropského a opakovaně u srn. Byla zaznamenána i koliková onemocnění u poníků.

„Krmení zvířat v zoo je závažný a dlouhotrvající problém. Návštěvníci by si měli uvědomit, že svým jednáním mohou zvířatům vážně ublížit. Chtějí-li zvíře přeci jen nakrmit z ruky, mohou využít krmicích automatů například u výběhu koz holandských,“ vzkazují zástupci zoologické zahrady.

Tisková zpráva
Foto: Mgr. Michaela Jerhotová

Štítky Zoo Ohrada Hluboká nad Vltavou, úhyn zvířat, nekrmte zvířata, ovce, Hluboké, Zoo Hluboká, zoologická zahrada, koza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neukáznění návštěvníci zapříčinili úhyn srny a ovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.