Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Noční proud už neexistuje. Alternativou je dvoutarifní sazba

Přemýšlíte o tom, zda ještě existuje takzvaný noční proud? Odkdy dokdy lze odebírat levnější elektřinu? Hned vás musíme zastavit. Noční proud v současné době již neexistuje.

Není ale všem dnům a ‚levnějším nocím‘ konec. O výhodné alternativě levného nočního proudu Budějckou Drbnu informoval Vladimír Vácha, mluvčí společnosti E.ON: „Pokud chtějí zákazníci i dnes disponovat stejnými výhodami, tedy levnější elektřinou, mohou si u svého dodavatele zkusit sjednat takzvanou dvoutarifní sazbu. V jejím rámci po část dne zákazníci odebírají levnější elektřinu (nízký tarif) a po část dne naopak elektřinu za vyšší cenu (vysoký tarif).“

Pro nízký tarif platí, že netrvá jen v nočních hodinách (proto se upustilo od označení noční proud), a navíc v době trvání nízkého tarifu odebírají levnější elektřinu všechny elektrické spotřebiče v celé domácnosti, což je velmi výhodné.

Nízký tarif je v jednotlivých regionech České republiky rozdělen do různých úseků a ty jsou řízeny centrálně pomocí Hromadného dálkového ovládání (HDO). Pokud si zákazník aktivuje službu Energie 24, informace o HDO mu budou chodit automaticky, nemusí je tedy dohledávat.

Dvoutarifních sazeb existuje několik a ne každý může dvoutarifní sazbu získat. „Sazby se od sebe liší délkou doby trvání nízkého tarifu a rozložením této doby během dne, cenou elektřiny stanovenou pro vysoký a nízký tarif a také některými speciálními požadavky pro přidělení. Podmínkou pro získání dvoutarifní sazby může být například zapojení příslušných spotřebičů: přímotopu, akumulačního spotřebiče pro vytápění či ohřev vody anebo instalace tepelného čerpadla,“ upřesňuje Vladimír Vácha.

Zde nabízíme přehled dvoutarifních sazeb s dobou trvání nízkého tarifu a se specifikací, za jakých podmínek se vám daná sazba vyplatí (zda máte nízkou nebo vysokou spotřebu či požadujete jen víkendový režim na svou chatu a podobně):

  • D25d: Má platnost nízkého tarifu po dobu 8 hodin. Je určený spíše pro nižší spotřebu. Tarif je vhodný pro akumulační ohřev vody.
  • D26d: Platnost nízkého tarifu je 8 hodin a na rozdíl od D25d je určený pro vyšší spotřebu. Využívá se hlavně pro akumulační ohřev vody či pro vytápění.
  • D35d: Má platnost nízkého tarifu po dobu 16 hodin. Vhodné pro smíšené vytápění.
  • D45d: Platnost nízkého tarifu trvá po dobu 20 hodin. Tarif je vhodný pro klienty mající přímotopy.
  • D55d: Doba nízkého tarifu je po 22 hodin. Tarif je určený pro vytápění s tepelným čerpadlem. Jde o tarif využívaný těmi, kteří ho uvedli do provozu do 31. března 2005.
  • D56d: Doba nízkého tarifu trvá po dobu 22 hodin. Je určený pro vytápění s tepelným čerpadlem a je možné si ho zřídit od 1. dubna 2005.
  • D61d: Umožňuje dvoutarifovou sazbu ve víkendovém režimu. Klienti si tuto sazbu pořizují na své chaty a chalupy.

Více informací o nízkých a vysokých tarifech naleznete na webových stránkách společnosti E.ON.

PR text

Štítky E.ON, noční proud, dvoutarifní sazba, elektřina, topení, tepelné čerpadlo, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční proud už neexistuje. Alternativou je dvoutarifní sazba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.