Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novohradský spolek Rafael: Jsme takové lázně pro zubožené pejsky

Její činnost zasluhuje skutečně palec nahoru! Iva Volková provozuje na Nových Hradech dočasný domov pro týrané psy. Stará se o ně, léčí je a zahrnuje láskou. Jak říká, láska je více než všechny léky. Co by spolku pomohlo? Co se chystá? O kolik pejsků se nyní stará? Předejme jí slovo.

Rozhodla jste se pomáhat týraným psům. Jakým způsobem se dostanou do vaší péče?
Pejsci se k nám dostávají na upozornění lidí přes webové stránky a Facebook. Také spolupracuji s krajskou veterinární správou, která dá podnět na odebrání psů. Odbor životního prostředí na magistrátu pejsky odebere a já je přeberu do péče. Ale převážná část mých pejsků přichází právě na upozornění lidí, kterým není lhostejný osud týraných psů.

Na webu zmiňujete, že pejskům poskytujete nadstandardní službu a péči. Můžete přiblížit vaši činnost?
U nás jsou pejsci ubytováni ve vytápěných ubikacích. Já tomu říkám pokojíčky. Každý pokojíček má svoje úsporné vytápění, kde můžu regulovat teplotu podle potřeby. Každý pokojíček má okénko, aby pejsek viděl do přírody, a výlezový otvor do samostatného výběhu. Rozměry jsou 2 x 2 x 2 metry, takže pejsek má veliký prostor. Má tam svůj pelíšek, matraci, deky a spoustu hraček.

Nadstandardní péče spočívá v tom, že nemocným a zuboženým pejskům poskytuji speciální rehabilitační procedury, jako jsou masáže, elektropunktura, magnetoterapie, fototerapie. Dále používám speciální přírodní přípravky na kožní potíže, jako jsou bahenní zábaly, které pejskům dělají velice dobře, a také používám Bachovy květové esence, kdy kapky míchám na míru pro každého pejska na jeho psychické potíže. Dále je to individuální přístup ke každému pejskovi.

Tímto pomáhám pejskům zapomenout na to utrpení, které prožili. Ale hlavně jim poskytuji spoustu lásky, a to je víc než všechny léky. Takže jsou to takové lázně pro zubožené pejsky. Na vycházky se chodí několikrát denně a také můžou lítat na zahradě. Mám pro ně i hřiště. Po vyléčení hledám pejskům nový milující domov, který si pečlivě prověřuji. Než se domov najde, zůstávají pejsci tady, v žádném případě nejdou do žádných útulků.

Jaké jsou vaše kapacity? Kolika psům můžete pomoci?
Kapacita je pro deset pejsků. Mám deset pokojíčků, ale pokud k nám pejskové přijdou ve dvou z jedné rodiny, tak mohou být v jednom pokojíčku spolu. V současné době se starám o dvanáct pejsků.

Můžete některé z nich představit?
Nyní jsem během třech týdnů přebrala do péče tři pejsky ve velice špatném stavu. Bílý Bim černé ucho - krásný kříženeček, dědoušek, kterému je 13 let a byl celý život přivázaný na metrovém vodítku u kuchyňské linky. Žil u dvou starých paní, které mají psychické problémy, venčily ho minimálně, a když se počůral, tak ho kopaly a křičely na něj. Krmily ho plackami z mouky a vody. Bimeček k nám přišel ve velmi špatném psychickém i fyzickém stavu. Je to takový hubeňoučký věchýtek, nemá žádné svaly a měl velice špatné zoubky, které ho velmi bolely a nemohl moc jíst. Ale pan doktor zoubky spravil, nějaké stoličky vytrhl a Bimečkovi se moc ulevilo. Nyní, po čtrnácti dnech u mě, je na něm znát veliké zlepšení, dobře baští a celkově se cítí dobře. Je velice přítulný a hodně vyžaduje mazlení.

Poslední lednový den mi přivezli další případ otřesného týraní psů. Majitel se před dvěma měsíci odstěhoval a zanechal tam na pospas dvě krásné fenečky. Byly opravdu ve velice špatném stavu. Fenečka Jenny irský setr váží pouhých 13,8 kilogramů. Měla obrovský nádor na mléčné žláze, který jí visel mezi předními nožičkami. Je strašlivě vyhublá, nemá na sobě kousek tuku. V úterý jí ten obrovský nádor praskl, a i když byla velice slabá, pan doktor Křížek z veterinární ordinace BUDvet jí okamžitě nádor odoperoval. Jenny snáší pooperační stav dobře. Nyní čekáme na výsledky histologie. Snad to dobře dopadne. Druhá fenečka - kříženka NO Ketty - váží pouhých 18 kilogramů. Je také strašně podvyživená a nyní má silné zažívací potíže. Více informací o zdravotním stavu a průběhu léčení se mohou čtenáři dočíst na našem webu a Facebooku.

Jste závislá na darech od sponzorů. Daří se shánět peníze?
Máme povolenou veřejnou sbírku od krajského úřadu, dále máme transparentní účet, kam nám dobří lidé peníze posílají. Sehnala jsem velkého sponzora, který nám zaplatil všech deset pokojíčků, dále jsem dostala grant ve výši 28 tisíc korun z krajského úřadu. Pak nám dala 10 tisíc korun Nadace na ochranu zvířat. Ale větších sponzorů je málo, pořád hledám. Já mohu sponzorům za jejich dary poskytnout možnost umístění loga na našich webových stránkách, které jsou hojně navštěvovány, a dále i veřejné poděkování na facebookovém profilu i webu. A také se o nás hodně zajímají média, už bylo několik reportáží v televizních stanicích, rozhlase i novinách. I to by mohl být přínos pro sponzory.

Společnost Rafael tvoříte pouze vy? Nesháníte někoho, kdo by vám pomáhal?
Ano, nyní jsem zde sama, koncem roku musela spolupráci ukončit kolegyně Šárka, které její pracovní povinnosti neumožnily dál mi v Rafaelu pomáhat. Takže hledám kolegyni nebo kolegu, který by mi pomáhal a vystřídal mě, neboť s pejsky jsem 24 hodin denně. A také hledám nové prostory, kam bych se mohla s pejsky přestěhovat - někde poblíž Římova, Strážkovic, Svatého Janu, nebo kolem Doudleb a Plava, aby lidé z Českých Budějovic, kteří by mi chtěli pomoci, to měli blíž a já abych se dostala také někdy domů. Bydlím v Dolní Stropnici u Římova. Teď se domů dostanu tak jedenkrát za tři týdny, a to jenom na odpoledne. Hledám buď nějakou louku, kde je možnost připojení elektřiny, nebo část nějakého starého statku, který není využívaný. Hlavně to musí být nějaké odlehlejší místo, aby si lidé nestěžovali na štěkot.

Jste skutečně první zařízení svého druhu v České republice?
Ano. Jsme první a unikátní zařízení tohoto druhu v České republice. Takovéto vyhřívané ubikace pro pejsky jsou unikátní i v celé Evropě.

Co bylo pomyslným impulsem k založení společnosti? Předpokládám, že máte ke psům velmi vřelý vztah...
Pro tento projekt jsem se rozhodla, protože mi není lhostejné utrpení a týraní psů, kteří neměli to štěstí na hodné páníčky. Velice miluji psy, ale i všechny živé tvory. Moc si přeji, aby někteří lidé pochopili, že zvířata jsou živí tvorové, kteří také cítí bolest, a že i oni mají právo šťastně a bez utrpení žít na této naší krásné planetě, zrovna tak jako my.

Štítky Rafael, týraní psi, Iva Volková, útulek, ubikace, pes, láska, Rafaela, domov, Facebook, rakovina, Nové Hrady, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novohradský spolek Rafael: Jsme takové lázně pro zubožené pejsky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.