Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obce navrhují sloučení dávek příspěvku a doplatku na bydlení

Svaz měst a obcí vyžaduje od státu větší zodpovědnost při řešení soužití občanů. Starostové a primátoři například volají po sloučení dávek příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení a kontrole vyplácení dávek do jednoho bytu nebo místnosti.

„V oblasti sociálního začleňování je potřeba přesně specifikovat roli státu, samospráv a neziskových organizací,“ řekl tento týden předseda SMO Dan Jiránek při sněmu svazu v Českých Budějovicích.

Svaz vytvořil platformu Výzva starostům 2013, která mimo jiné upozorňuje na to, že problémy vzájemného soužití občanů nemohou jednotlivé obce řešit izolovaně.

„Řešili jsme problém sociálního vyloučení a všechny jeho důsledky, s nimiž se starostové setkávají. Problém je velmi komplexní a souvisí s ekonomickým i sociálním vývojem celé země a potom jednotlivých aglomerací,“ uvedl premiér Jiří Rusnok, jenž se čtvrtečního sněmu SMO jako host zúčastnil.

Uvedl, že vláda udělá maximum pro to, aby městům a obcím v této oblasti pomohla. Konkrétním krokem je například zvýšení počtu úředníků na úřadu práce.

„Po experimentu, který tam proběhl za minulého vedení ministerstva práce a sociálních věcí, se úřady práce staly naprosto nefunkční strukturou. Úředníci stíhají jen vkládat do svých systémů žadatele o dávky, ale nemají vůbec prostor pro aktivní politiku zaměstnanosti a aktivní sociální práci,“ řekl Rusnok.

Dan Jiránek uvedl, že další problém představuje současná evidence trvalého pobytu. Podle něj momentálně zhruba 250 až 300 tisíc obyvatel uvádí svou adresu na ohlašovnách pobytu, kterými jsou většinou budovy radnic.

„Tito lidé čerpají různé dávky, v uvozovkách podnikají a nabalují se na ně exekuce. Nelze s nimi efektivně komunikovat a obce to extrémně zatěžuje,“ uvedl Jiránek. Podle něj lze problém řešit legislativně například tím, že takové osoby přijdou o živnostenský list, cestovní pas nebo řidičský průkaz.

Zdroj: ČTK
Foto: www.smocr.cz

Štítky Svaz měst a obcí, Dan Jiránek, soužití občanů, bydlení, Svaz měst a obcí České republiky, Jiří Rusnok, Úřad práce České republiky, České Budějovice, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce navrhují sloučení dávek příspěvku a doplatku na bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.