Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Obří menhir bude součástí holašovického Stonehenge

Jeden z nejtěžších menhirů v Evropě uplynulou sobotu doputoval do Holašovic. Kámen o přibližné váze 60 tun vezl na místo speciální kamion ze Studánek na Českokrumlovsku. Přibližně 70 kilometrů vzdálená cesta trvala čtyři hodiny.

Náklad přicestoval na náves známé jihočeské obce před sobotní 14. hodinou. Jeho příjezd sledovaly stovky lidí. Před kamionem, který ho vezl, šel z návsi na místo uložení - do komplexu, který je obdobou slavného Stonehenge - průvod dobrovolníků převlečených za Kelty. Proces měl napodobovat starověký rituál. Komplex menhirů, který v Holašovicích vznikl, totiž představuje takzvaný keltský kromlech.

„Přesnou váhu kamene teprve zjišťujeme. Zatím ji jen odhadujeme, ale jedná se o přibližný tip, protože každý centimetr tohoto kamene má jinou hmotnost,“ řekl Pavel Mrkáček z agentury, která transport monolitu zajišťovala. Náklady na manipulaci a převoz menhiru vyčíslil přibližně na půl milionu korun.

Několik metrů dlouhý kámen zatím skončil položený v blízkosti holešovického kromlechu. Jeho součástí by se měl stát příští rok při letním slunovratu. „Jsme moc rádi, že se nám ho sem podařilo dopravit. Šlo o dost náročnou záležitost a nebylo ani snadné sehnat peníze na celou akci. Nakonec se nám to podařilo a snad to pomůže i více proslavit Holašovice,“ řekl Jan Jílek, starosta Jankova, pod nějž Holašovice spadají.

Kámen výjimečných rozměrů vloni vyprostil ze země ve Studánkách speciální tank. Manipulace s balvanem tehdy trvala několik hodin. V pátek ho speciální jeřáb naložil na kamion, na němž monolit o den později cestoval do Holašovic.

Podle tvůrců má holašovický Stonehenge psychotronický charakter, který spočívá ve třech funkcích. První je léčivá, energie stavby prý pozitivně působí na 95 procent chorob patologického spektra, nestačí ale na léčbu zhoubných nádorů. Dále je kruh vhodný k meditacím a podpoře duchovního rozvoje. Třetí funkce spočívá v eliminaci patogenních zón.

Zdroj: ČTK
Foto: Petr Holba

Štítky menhir, Holašovické Stonehenge, Holašovice, Studánky, transport, Stonehenge, Studánka, Evropa, okres Český Krumlov, Jan Jílek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří menhir bude součástí holašovického Stonehenge  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.