Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pilot RAF Milan Malý vzlétl naposledy k nebesům

V 89 letech zemřel ve středu 1. května v Českých Budějovicích bývalý válečný pilot plukovník Milan Malý. Patřil mezi poslední žijící Čechy, kteří bojovali ve službách Britského královského letectva (RAF). Před vstupem do armády v Anglii zasáhl Malý také do bitvy u Tobruku v Africe.

„Těchto lidí si musíme vážit a stále si připomínat, co pro nás a pro svobodu vlasti udělali,“ řekl budějcký primátor Juraj Thoma, který v roce 2008 ocenil Milana Malého vyznamenáním Za statečnost. Dodal, že podpoří iniciativu sedmi senátorů, kteří chtějí Milana Malého navrhnout na Řád Bílého lva, in memoriam.

Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava byl Malý nasazen do válečné výroby v Německu. Se dvěma kamarády ale uprchnul a přidal se k československým jednotkám ve Francii. Musel se vydávat za staršího, jinak by jej do armády nepřijali.

Ve svých 18 letech bojoval u Tobruku a o rok později se přihlásil do RAF, kde se stal nejmladším příslušníkem 312. Československé stíhací perutě. Milan Malý se narodil 30. září 1923 v Brně.

Po válce zůstal v armádě, odkud jej však komunistický režim po roce 1948 vyhodil. Živil se jako dělník v českobudějovické Igle, kde se vyráběly například jehly, a posléze jako technolog. Po srpnu 1968 byl za distribuci novin Pražského jara převeden na dělnickou profesi v Kalírně.

Po převratu v roce 1989 byl rehabilitován. Je nositelem tří československých a tří britských válečných vyznamenání.

Zdroj: ČTK

Štítky Milan Malý, vojenský pilot RAF, Tobruk, Anglie, České Budějovice, Royal Air Force, armáda, Afrika, Česko, Juraj Thoma, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilot RAF Milan Malý vzlétl naposledy k nebesům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.