Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pitná voda v Budějcích zdraží jen o vyšší DPH

Cena pitné vody v Budějcích se od dubna zvýší jen o nárůst DPH ze 14 na 15 procent. Po vleklých jednáních k tomu dnes dospěla rada města. Cena vodného a stočného tak v krajském městě bude v nastávajícím hospodářském roce 71,50 koruny za metr krychlový, dosud lidé platili 70,90 Kč.

Ve srovnání s ostatními krajskými městy patří cena vody v Českých Budějovicích k nejnižším, průměrná cena vody v České republice je přes 77 korun.

„Výsledkem dlouhých a náročných jednání se společností ČEVAK o ceně vodného a stočného je kompromis. Dohoda byla přijata za pět minut dvanáct, smlouva totiž vypršela k 31. březnu,“ uvedl náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD).

ČEVAK do jednání šel s požadavkem na zvýšení ceny a snížení nájemného od města, to mělo vykompenzovat ztráty, které mu způsobí ukončení provozu papíren.

Zástupci města naopak usilovali o zachování ceny vodného a stočného na současné úrovni s tím, že ČEVAK by měl ztrátu pokrýt hlavně hledáním úspor v nákladech či maržích.

„Výsledný návrh, který dnes posvětila rada města, pro českobudějovické občany a podnikatele znamená, že se jim cena vodného a stočného na další rok nezvedne. Ustoupit musely obě strany, město například polevilo z požadavku na výši nájemného o 12,5 milionu korun za vodohospodářský majetek, který společnosti ČEVAK pronajímá,“ uvedla předsedkyně finančního výboru Petra Šebestíková (TOP 09).

Město naposledy zdražilo vodné vloni v dubnu, a to o 3,82 procenta bez DPH, na 34,54 Kč za metr krychlový. Úplata za stočné, tedy čištění odpadních vod, zůstala v loňském roce stejná - 27,67 Kč. Celkem lidé platili 62,20 Kč, se 14procentní daní 70,90 Kč.

Zdroj: ČTK

Štítky cena vodného a stočného, České Budějovice, ČEVAK, Miroslav Joch, ČSSD, Česko, TOP 09, pitná voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pitná voda v Budějcích zdraží jen o vyšší DPH  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.