Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pivovar Samson má nového vlastníka. Je jím Anheuser-Busch

Společnost Taurus One Limited se sídlem na Kypru prodala sto procent akcií českobudějovického Pivovaru Samson skupině Anheuser-Busch, která je součástí světového pivovarnického lídra AB InBev (ABI). ČTK to dnes řekl mediální zástupce společnosti Taurus Michal Donath.

„Mohu jenom potvrdit, že k transakci došlo, za kolik nebudeme zveřejňovat. Anheuser je teď stoprocentním vlastníkem Pivovaru Samson a.s.," uvedl Donath.

Podle slov PR manažer Budějovického Budvaru, Petra Samce, není Budějovický Budvar prodejem Pivovaru Samson nadnárodní skupině Anheuser-Busch InBev (ABI) ohrožen. „Změna vlastníka nemá vliv na ochranné známky, průběh soudních sporů mezi Budějovickým Budvarem a ABI, ani na obchodní činnost,“ řekl Petr Samec.

V oficiálním vyjádření Budějovického Budvaru dále stojí: „Pivovar Samson, a. s. není ani právním, ani historickým nástupcem bývalého měšťanského pivovaru pod názvem Die Budweiser Bräuberechtigten-Bürgerliches Bräuhaus Budweis, gegründet im jahre 1795. Proto nevlastní žádnou ochrannou známku s prvkem BUDWEISER a obchodní činnost provádí pouze pod značkou Samson. Z toho důvodu nepředstavuje změna vlastníka pro Budějovický Budvar riziko v soudních sporech s ABI.“

Petr Samec zmínil, že se vyjádření Budějovického Budvaru opírá o reálné zkušenosti získané po převzetí Budějovického měšťanského pivovaru v roce 2011 společností ABI. „Tato transakce nijak nezpomalila nárůst našich exportních prodejů, neměla vliv na úspěšnost našich soudních sporů o značku BUDWEISER a nedošlo ani k poškození našeho známkového fondu doma či v zahraničí,“uzavřel Petr Samec.

K informacím o vstupu pivovarského gigantu Anheuser Busch - InBev do Pivovaru Samson, a.s. se vyjádřil také Miroslav Joch (ČSSD), první náměstek českobudějovického primátora: „V Budějovicích se vaří pivo od jejich založení v roce 1265, kdy jim král Přemysl Otakar II. udělil právo várečné. Po staletí tedy pivovarnictví přispívalo k jejich rozvoji. V posledních desetiletích se o to staral hlavně úspěšný národní podnik Budějovický Budvar. Ten se stal světovou značkou a díky tomu i významně podporuje nejen sport a kulturu ve městě, ale i zprostředkovaně i jeho název. Co městu přinese vstup nadnárodního gigantu teprve uvidíme, až se k této akvizici vyjádří. Město ale silné investory, vytvářející nové pracovní příležitosti, vždy vítá. Tak doufejme, že to bude i v tomto případě, protože vztahy mezi vlastníky ochranných známek Budweiser nejsou jednoduché."

Původním majitelem Pivovaru Samson byla kyperská společnost Harvestor, ze které se od Nového roku stal Taurus. Ten ovládal novou akciovou společnost Pivovar Samson, která vaří pivo. Z původní firmy Pivovar Samson vznikla loni společnost Beer system s jedním zaměstnancem, kde skončil zbytek majetku. I tu kontroloval Taurus. Rozštěpení pivovaru bylo přípravou na další akvizice.

Stát jako vlastník Budvaru měl v roce 2009 možnost Samson (tehdy BMP) včetně ochranných známek koupit. Cena za ztrátový a zadlužený provoz byla však nereálně vysoká, zhruba 1,5 miliardy korun. Před lety patřil Anheuser-Busch k zájemcům o koupi Budvaru. Loni v létě ale Američané oznámili, že o Budvar nemají zájem.

Zdroj: ČTK

Štítky samson, Budějovický Budvar, BEER system a.s., Anheuser-Busch InBev, Petr Samec, Michal Donath, ochranná známka, Kypr, soudní spor, Přemysl Otakar II., Miroslav Joch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovar Samson má nového vlastníka. Je jím Anheuser-Busch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.