Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Porodnost v jižních Čechách klesla o deset procent

V jihočeských porodnicích se v loňském roce narodilo celkem 6369 dětí, z toho více než jedna třetina v českobudějovické nemocnici. Meziročně počet novorozenců v kraji klesl o 662. Vzhledem k roku 2010 tak kraj zaznamenal zhruba desetiprocentní pokles porodnosti.

Vyplývá to z údajů českobudějovického perinatologického centra, které je jediným akreditovaným a vysoce specializovaným pracovištěm svého druhu na jihu Čech. Perinatologické centrum tvoří společně oddělení gynekologicko-porodnické a oddělení neonatologické.

Ačkoli je statistika v činnosti Perinatologického centra Nemocnice České Budějovice až tím posledním úkolem, je důležitou analýzou kvality předporodní, porodní a poporodní péče v lékařských zařízeních v Jihočeském kraji.

„Perinatologické centrum zajišťuje v úzké spolupráci obou výše zmíněných oddělení nemocnice, se spádovostí nejen pro celý kraj, ale například také pro Pelhřimovsko, Klatovsko či Telčsko, tedy hraniční oblasti Plzeňského kraje a kraje Vysočina, péči o nejsložitější patologická těhotenství, o nejsložitější a nejpatologičtější porody, převážně předčasné porody, a následnou péči o děti narozené z těchto porodů. Ve výjimečných případech a při volné kapacitě řešíme jako specializované pracoviště případy patologických těhotenství a porodů až třeba z Ostravy,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice Petr Sák.

Nutno poznamenat, že Česká republika je v perinatologické péči na jednom z předních míst na světě, a to i před zeměmi, jako jsou Spojené státy americké a Anglie.

V roce 2011 se v Jihočeském kraji narodilo 6369 dětí z 6247 porodů, což znamená, že ve 122 případech došlo k porodu dvojčat. Českobudějovická porodnice se na tomto počtu podílí více než jednou třetinou. Loni zde totiž došlo k 2247 porodům, z nichž se narodilo 2326 dětí, v 79 případech šlo o dvojčata.

Porodnictví ale bohužel nepřináší pouze radostné události v podobě příchodu nového člověka na svět. Rodí se i mrtvé děti. To ovšem nemocnice mohou ovlivnit jen těžko, protože rodičky se do péče lékařů zpravidla dostanou s již mrtvým plodem v těle, nebo je při předčasných porodech stav dětí takový, že je lékaři už nemohou zachránit. Běžně přitom přivádějí na svět zdravé děti s porodní váhou okolo 1,5 kilogramu. O dobré péči všech porodnic v kraji svědčí to, že nedošlo k žádnému úmrtí během porodu.

Celkem se loni v Jihočeském kraji narodilo šestnáct mrtvých dětí a po porodu zemřelo pět dětí, což představuje 3,3 promile ze všech narozených. Průměr ve vyspělých zemích světa činí v této neradostné statistice pět až deset promile.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a. s.

Štítky Jihočeský kraj, porod, Nemocnice České Budějovice, Česko, okres Pelhřimov, USA, okres Klatovy, Plzeňský kraj, Kraj Vysočina, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porodnost v jižních Čechách klesla o deset procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.