Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Projekt splavnění Vltavy začíná lákat podnikatele

Projekt splavnění horní Vltavy ještě není dokončen a na jihu Čech už začíná přitahovat podnikatele v lodní dopravě. Vedle jízdy výletních lodí z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou se objevily nové služby.

V Hluboké si mohou zájemci půjčit hausbót a vydat se s ním na Hněvkovickou přehradu, nebo z mola kavárny Lanna na Jiráskově nábřeží v Českých Budějovicích mohou vyplout na výlet motorovou lodí s připraveným piknikovým košem.

ČTĚTE TAKÉ: Přístav pro rekreační lodě v Hluboké se otevře za rok

Budoucnost má lodní rekreace především v Hluboké nad Vltavou. Příští rok tam bude dokončen přístav za více než 200 milionů korun se stáním pro 74 lodí. Město nabízející mnoho turistických atrakcí a široký sortiment rekreačních služeb dává lodní dopravě zelenou.

„Přístav ještě není dokončen a už k nám chodí plno žádostí o kotvení lodí včetně hausbótů,“ řekl starosta Hluboké Tomáš Jirsa s tím, že se právě dokončují úpravy cest a okolí přístavu. Zmínil, že ve Francii a v Nizozemsku žijí z vodních cest celé regiony, turisticky úspěšný je i Baťův kanál na Moravě.

K expanzi v Hluboké se chystá i stavitel lodí Radek Šíma. „Půjčujeme tam zatím moderní obytnou loď Adele, Charlotte se bude spouštět na vodu co nevidět. Zájem mě překvapil, od června do září máme obsazeno. Je to známka toho, že jdeme správným směrem, že Vltava má obrovský potenciál,“ uvedl Šíma. Pro zájemce nabízejí výlety, třeba do vorařského muzea v Purkarci nebo na Karlův Hrádek. Konkurují tak dalším lodním přepravcům.

ČTĚTE TAKÉ: Kam příští rok na dovču? Za kormidlem až na Orlík!

Také v Českých Budějovicích se začínají objevovat nové služby spojené s lodní přepravou. Projektově jsou provázané s nedávno otevřenou Kavárnou Lanna na Jiráskově nábřeží, pojmenované po přístavišti a významném podnikateli Vojtěchu Lannovi.

„Od soboty budeme půjčovat čtyřmístné motorové loďky, ke kterým nejsou potřeba kapitánské zkoušky, a pro větší skupiny osmimístnou loď s kapitánem, který posádku zaveze po Vltavě, kam bude chtít,“ konstatovala projektová manažerka Jitka Holoubková. Výletníci budou mít k dispozici vedle piknikových košů a dek i kola nebo in-line brusle.

Zatím nejzavedenější centrum pro sportovní a osobní dopravu na splavněné Vltavě je v Českém Vrbném. Marina tam využívá umělou slalomovou a vodní trať, k dispozici je přístaviště s dostatkem kotvících míst a také s potřebným sociálním i technickým zázemím.

Práce na vltavské vodní cestě v jižních Čechách se podle Ředitelství vodních cest blíží k závěru. Lodě už mohou plout po řece 29 kilometrů, z Českých Budějovic se přes dvě zdymadla dostanou až k přehradě Hněvkovice. Poslední překážkou jejich plavby přes Orlík až do Prahy je jez Hněvkovice u Týna nad Vltavou. Celá vodní cesta by se mohla otevřít veřejnosti zjara 2016.

Zdroj: ČTK

Štítky splavnění Vltavy, Vltava, rekreační lodě, hausbóty, Hluboká nad Vltavou, České Budějovice, Česko, vodní cesta, Tomáš Jirsa, Hněvkovice, Francie, Vodní nádrž Orlík, Ředitelství vodních cest České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt splavnění Vltavy začíná lákat podnikatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.