Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rudolfovský lom se stal významným krajinným prvkem

Jihočeský krajský úřad zaregistroval Rudolfovský lom na Českobudějovicku jako významný krajinný prvek. Kvůli této lokalitě vedou léta spor ekologové se skupinou, která chce oblast zastavět. V Rudolfovském lomu žijí vzácné druhy živočichů a nacházejí se v něm i ohrožené rostliny.

Oblast se statusem významný krajinný prvek podléhá přísnějšímu režimu a tím komplikuje situaci případným projektům na zástavbu místa.

„Po zkušenostech s některými vlastníky pozemků předpokládáme, že se opět obrátí na soud,“ uvedl Jiří Řehounek z hnutí Calla, která se problematikou Rudolfovského lomu také zabývá. V lokalitě žijí vzácní živočichové, jako například ledňáček, včelojed lesní nebo mlok skvrnitý.

Rudolfovský lom bez nové zástavby si podle jejích zastánců nepřejí jen zájmové skupiny a hnutí. Oblast si oblíbily stovky lidí, kteří sem směřují na procházky. Obec Jivno letos schválila nový územní plán, podle něhož má v Rudolfovském lomu stát devět rekreačních domů.

Jaroslav Valevský z občanského sdružení Náš domov uvedl, že i touto záležitostí se krajský úřad zabývá a nedávno zahájil přezkumné řízení územního plánu.

„Otázkou zůstává postoj nového jivenského starosty a zastupitelů. Chceme je vyzvat, aby se konečně přiklonili na stranu ochrany přírody, ponechali údolí v současném stavu a v tomto duchu také změnili územní plán,“ dodal Valevský.

Zdroj: ČTK
Foto: František Nárovec

Štítky Rudolfovský lom, významný krajinný prvek, krajský úřad, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, Jivno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolfovský lom se stal významným krajinným prvkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.