Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Samsonova kašna prošla tradiční jarní očistnou kúrou

Dominanta českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. se chystá na léto. Zaměstnanci akciové společnosti ČEVAK ze Samsonovy kašny nejprve vypustili 250 kubických metrů vody a včera její dno ručně zbavili odpadků, které se tam v zimě nahromadily.

„Proudem vody jsme očistili od řas a drobných nečistot kamenný bazén kašny a zároveň ho ošetřili přípravkem na bázi chlóru. Zkontrolováno a případně opraveno bude i vnitřní osvětlení kašny,“ popsal postup prací vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

Ze dna bazénu o průměru 17 metrů již technici vyjmuli recirkulační zařízení, které v zimě zajišťovalo proudění vody a bránilo tak jejímu zamrzání. „Pokud všechny práce půjdou podle předpokladů, měla by být Samsonova kašna v plné kráse již na konci týdne,“ doplnila mluvčí Jitka Kramářová.

Barokní Samsonova kašna pochází z let 1721 až 1727 a svého druhu je jednou z největších v zemi. Návrh technického řešení zpracoval František Baugut z Jindřichova Hradce. Kamenickými pracemi byl pověřen budějovický mistr Zachariáš Horn a sochařskou výzdobou Josef Dietrich.

Kašna, která je jedním z architektonických symbolů města, ve své době sloužila k zásobování centra města vodou. Čerpala se do ní z Vltavy a kvůli tomu také byla na pravém břehu řeky postavena Vodárenská věž. Potrubí odtud přivádělo vodu do města pod hladinou Vltavy, což byl v tehdejší době značný technický úspěch.

Zbývajících sedm budějovických kašen a šest pítek bude do provozu postupně uvedeno do konce prvního květnového týdne. K 1. květnu bude také zprovozněno historické vodní dílo Zlatá stoka, které zásobuje vodou vodní plochy v budějovickém lesoparku Stromovka.

Tisková zpráva

Štítky Samsonova kašna, náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice, jarní očista, kašna, Přemysl Otakar II., ČEVAK, František Baugut, Josef Dietrich, Vltava, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samsonova kašna prošla tradiční jarní očistnou kúrou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.