Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Sobota otevřela nebe nad Jindřichovým Hradcem

Proč Budějckou Drbnu ještě stále bolí za krkem? Protože sobotní odpoledne prožila s hlavou zakloněnou, aby mohla sledovat dění na nebi nad Jindřichovým Hradcem. Akci Jindřichohradecké otevřené nebe připravil místní Aeroklub a dveře k nebesům otevřel ve velkém stylu.

Zajímavé dění na zemi, ještě zajímavější ve vzduchu. Počasí nejdřív upršeně nepříznivé, později umoudřené a bez deště. Větroně, vrtulníky, ultralighty, historická letadla, modely letadel, balony, malá sportovní letadla i rarita – tryskový kluzák Blaník.

Piloti, parašutisté, technici, navigátoři, koordinátoři. Letecké exhibice na nebeském jevišti s kulisou mraků. Ukázky historické bitvy ve vzduchu, letecká akrobacie, přehlídka manévrovacích možností vrtulníků i vyhlídkové lety – vzdušná show, kterou se zájmem sledovaly téměř dvě tisícovky návštěvníků.

Nebe nad Hradcem otevřel přílet vzácného hosta, brigádního generála Miroslava Štandery, legendárního pilota 312. perutě RAF ve 2. světové válce, jenž v roce 2006 obdržel Řád T. G. Masaryka. Letadlo s generálem Štanderou na palubě pilotoval další slavný letec, plukovník František Hlavnička, jeden z nejznámějších československých předváděcích pilotů, proslulý svým sólovým předváděním letounů MiG-21.

Mezi hosty nechyběl ani Oldřich Pelčák, známý český „kosmonaut-kandidát“, který společně s Vladimírem Remkem absolvoval výcvik pro let do vesmíru a byl členem takzvané záložní posádky pro let Sojuzu 28.

Proč Budějckou Drbnu bolí nohy? Protože se snažila dohnat jeden z neustále létajících objektů – Filipa Klímu, který patří k hlavním organizátorům. Let od věže k hangáru a kolem přistávací dráhy zpátky, kontrola, jestli program neztrácí tempo, několik vět s kolegou pilotem, rychlá konzultace technického detailu programu a už zas další let směrem k věži.

A během letu krátký komentář k akci: „Otevřením nebe nad Hradcem jsme chtěli nejen oslavit 75. výročí hradecké aviatiky, ale také symbolicky odstartovat novou etapu života letiště. Překvapilo nás a potěšilo, že přišlo tolik lidí, i přes to ne zrovna ideální počasí. Myslím, že to tady na zemi i nahoře ve vzduchu žije a určitě za to chci říct ´Díky!´ všem, kteří se na přípravě a dnešní realizaci podíleli. A všem, kteří dnes přišli si to tady s námi a u nás užít. Bereme to jako výzvu a okamžitě začínáme připravovat Otevřené nebe 2013. A teď už mně, Drbno, omluv, musím zas letět… pozdravuj v Budějcích! Létání zdar!“

Nazdar!

Foto: Šárka Lorencová a Michal Masař

Štítky Jindřichův Hradec, Drbna.cz, aeroklub, druhá světová válka, styl, Miroslav Štandera, Tomáš Garrigue Masaryk, Royal Air Force, Vladimír Remek, Oldřich Pelčák, Blaník, MiG-21

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobota otevřela nebe nad Jindřichovým Hradcem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.