Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud zastavil žalobu na bývalé vedení Teplárny

Krajský soud zastavil v pondělí žalobu, podanou minoritním akcionářem Forum Energy, na bývalé vedení Teplárny České Budějovice. To prý nevýhodně a netransparentně prodalo svou dceřinou společnost Zkušebnu Mydlovary a mělo tím způsobit škodu 13,8 milionu korun.

Soudce Miloš Šimánek uvedl, že minoritní akcionář neprokázal nedbalost či liknavost Teplárny při tomto počínání. Forum Energy se proti rozhodnutí může odvolat k vrchnímu soudu. „Jsme si jisti, že se odvoláme,“ řekl mluvčí Forum Energy Giuliano Giannetti.

Žaloba se týkala někdejších i současných radních nebo zastupitelů českobudějovického magistrátu Františka Jelena (ODS), Břetislava Kábeleho (ODS), Martina Kuby (ODS), Josefa Průchy (ČSSD) a bývalého předsedy představenstva městské teplárny Zdeňka Blažka. Ani jeden z pěti obžalovaných k soudu nepřišel.

Zkušebna působila od roku 2002 primárně jako dodavatelská a servisní organizace pro Teplárnu, pro kterou zejména dodávala, opravovala a cejchovala měřiče tepla za výhodnějších podmínek proti cenám obvyklým na trhu.

Forum Energy uvádí, že v případě mydlovarského objektu jde jen o jeden z několika případů netransparentního obchodování. „Podle našich odhadů bývalé vedení teplárny způsobilo společnosti škodu zhruba 250 milionů korun. Šlo hlavně o podezřelé projekty investice do Turbogenerátoru TG 6 nebo rekultivaci úložiště v Hodějovicích,“ doplnil Giannetti.

Zároveň odal, že Forum Energy v minulosti několikrát vyzvalo Teplárnu České Budějovice k vysvětlení transakce kolem Zkušebny Mydlovary. Nikdy se prý žádné odpovědi nedočkalo.

„Jde o takzvanou akcionářskou žalobu, v níž společnost ze zákona zastupuje minoritní akcionář. Ten je přesvědčen, že žalované osoby v minulosti společnost poškodili, což musí ale s konečnou platností rozhodnout soud,“ uvedl mluvčí teplárny Zdeněk Zuntych.

Zároveň připomněl, že současné představenstvo teplárny se uvedenou záležitostí už několikrát důkladně zabývalo. Dospělo k závěru, že prodej dceřiné společnosti sice trpěl formálními vadami, které bylo třeba dodatečně odstranit, ale sjednaná kupní cena byla shledána v obchodním styku v místě a čase obvyklou.

Minulé představenstvo teplárny čelí i jiným soudním řízením, u nichž už současné představenstvo i dozorčí rada zjistily pochybení. I zde ale bude muset vnést do kauz definitivní jasno nejspíš až soud.

Zdroj: ČTK a tisková zpráva

Štítky Teplárna České Budějovice, Forum Energy, minoritní akcionář, žaloba na bývalé vedení Teplárny, žaloba, Mydlovary, Teplárna České Budějovice, a.s., ODS, Martin Kuba, Josef Průcha, ČSSD, Zdeněk Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zastavil žalobu na bývalé vedení Teplárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.