Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Statika Mercury je v pořádku, ujišťuje provozovatel budovy

Už několik měsíců je omezen provoz na střeše budovy Dopravně-obchodního centra Mercury, která slouží jako autobusové nádraží. Důvodem jsou stále probíhající sanační práce vadných prefa hlavic a dilatací ve druhém nadzemním podlaží. Bezpečnost ale prý není nijak ohrožena.

Stavební práce znepokojují nejednoho návštěvníka Mercury. Otřesy způsobené jízdou autobusů jsou podle ohlasů veřejnosti cítit až v přízemí budovy, v prosinci loňského roku byly ve druhém nadzemním podlaží podepřeny stropní desky a nedávno v prostorách tamního bowlingu prý dokonce odpadl i kus zdi.

Budějcká Drbna proto požádala o vyjádření vedení společnosti CB - MERCURY CENTER, v jakém stavu budova v současné době je a zda není ohrožena bezpečnost návštěvníků. Vlastník a provozovatel centra však vydal pouze aktualizované tiskové prohlášení z 28. ledna 2014, ve kterém je mimo jiné uvedeno to, co se psalo již 1. října 2013 - že při pravidelných prohlídkách stavby před několika měsíci zjistil vady prefa hlavic a dilatací.

„Tyto vady byly řádně reklamovány u generálního dodavatele stavby, společnosti SKANSKA a.s. Vady byly bezodkladně po jejich zjištění provizorně sanovány, v souvislosti s probíhající sanací byl omezen provoz na autobusovém nádraží na střeše budovy,“ stojí v oficiálním vyjádření.

Přestože mezi veřejností se šíří neověřené informace o tom, že chyba se stala již při konstrukci novostavby, kdy bylo betonováno za nevyhovujících teplot, šetření stavebního úřadu budějckého magistrátu, které proběhlo 9. října loňského roku, potvrdilo, že stavba je bezpečná a je možno ji bezpečně i nadále užívat, ovšem je nutné provést již zmíněné sanační práce. Tuto skutečnost potvrdil i statik Pavel Kaštánek.

„SKANSKA provádí lokální sanační práce ve druhém nadzemním podlaží Dopravně-obchodního centra Mercury pod dozorem příslušného stavebního úřadu a odborného technického dozoru zajištěného společností CB - MERCURY CENTER. V důsledku takových prací pak dochází rovněž k úpravě provozu autobusového nádraží tak, aby neprobíhal v místech provádění prací,“ dodává provozovatel ve svém tiskovém prohlášení.

Budějcká Drbna dokonce zaslechla zvěsti o tom, že při sanačních pracích před Vánoci byl pádem stropní desky zraněn 22letý brigádník. Vedení centra ale už tehdy reagovalo rezolutně: „Kategoricky odmítáme jakékoliv spekulace o pádu stropní desky. Sanační práce jsou prováděny standardně a nedošlo při nich k žádnému zranění pracovníků podílejících se na sanaci.“

Podle dostupných informací by měly sanační práce objektu skončit do konce letních prázdnin.

Stavba Mercury centra byla zahájena v roce 2005 a dokončena o rok později na zastavěné ploše 12 621 metrů čtverečních. Autorem projektu budovy je zesnulý českobudějovický architekt Jiří Střítecký z Atelieru 8000, samotnou stavbu měla na starosti již zmíněná akciová společnost SKANSKA.

Štítky Dopravně-obchodního centra Mercury, Mercury centrum, České Budějovice, statika, sanační práce, vady prefa hlavic a dilatací, autobusové nádraží, Skanska, Drbna.cz, Jiří Střítecký, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statika Mercury je v pořádku, ujišťuje provozovatel budovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.