Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Temelín se v radiační ochraně řadí mezi nejlepší elektrárny

Desetkrát lepší výsledky, než je světový průměr, dosahuje Jaderná elektrárna Temelín v radiační ochraně. Vyplývá to z výsledků za rok 2013, které zveřejnilo mezinárodní Sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO). Temelín v této oblasti patří několik let ke světové špičce.

Pracovníci, kteří vstoupili do kontrolovaného pásma elektrárny, byli vystaveni velice nízkým dávkám radioaktivity, které jsou o několik řádů nižší než ve zdravotnictví.

„Podle WANO byla v loňském roce průměrná kolektivní efektivní dávka připadající na jeden blok 0,78 Sievertů (Sv). Sdružení hodnotilo 388 jaderných bloků, které jsou celosvětově v provozu. Z provozovaných elektráren v hodnocení nebyly zahrnuty pouze dva čínské bloky a jeden íránský. S roční hodnotou 0,08 Sv/blok se Temelín řadí mezi deset procent nejlepších jaderných elektráren světa,“ uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Kolektivní dávka představuje součet osobních dávek všech pracovníků, kteří vstupují do kontrolovaného pásma elektrárny. Tím vloni na Temelíně prošlo téměř 1800 lidí, kteří dohromady obdrželi dávku 0,16 Sv.

Většinou jde o opakované vstupy, kdy například dozimetristé denně chodí do kontrolovaného pásma na své pracoviště. Nejčastěji se do kontrolovaného pásma vstupuje během odstávek, kdy se vedle výměny paliva provádí kontrola zařízení v jaderné části elektrárny.

„K dobrému výsledku Temelína přispělo nastavení vhodného chemického režimu, využití kvalitních konstrukčních materiálů v jaderné části elektrárny a také zodpovědný přístup všech pracovníků při dodržování bezpečnostních pravidel,“ vysvětlil Sviták. Podle něj pomohlo i získání zkušeností z Dukovan a dalších elektráren po celém světě.

Pro srovnání kolektivní dávce 0,16 Sv je vystaveno 23 pacientů při CT vyšetření hrudníku. Například vloni českobudějovická nemocnice pomocí CT vyšetřila 18 500 lidí.

Běžně je každý člověk nepřetržitě vystaven radioaktivnímu ozáření. Podle údajů Státního ústavu radiační ochrany se nejvíce na celkové osobní dávce jedince podílí přírodní zdroje, a to 89 procenty. Zbývajících 11 procent tvoří umělé zdroje, zejména lékařské aplikace. Z nich připadá 0,04 procenta na jaderné elektrárny.

Zdroj: ČTK

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, radiační ochrana, elektrárna, jaderná elektrárna, Temelín, Nemocnice České Budějovice, Státní ústav radiační ochrany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín se v radiační ochraně řadí mezi nejlepší elektrárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.