Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Tonul na školním výletě, po deseti letech Filip Němec zemřel

Na konci června uplynulo deset let od události, která navždy změnila život tehdy osmiletému Filipu Němcovi z Cizkrajova na Jindřichohradecku. Při koupání na školním výletě zmizel pod hladinou a nikdo si toho nevšiml. Pod vodou tehdy strávil patnáct až dvacet minut.

Filip jel společně se třídou 25. června 2003 na výlet k víceúčelové vodní nádrži v nedaleké Jemnici a třem učitelům, kteří měli na starosti jednadvacet dětí, nevědomky zmizel z dohledu. Nechyběl jim ani při odchodu z koupaliště. Hledat ho začali až po nalezení jeho batohu.

Chlapec byl vrtulníkem převezen do brněnské dětské nemocnice na ARO, kde bojoval o život. Nejprve byl zaintubován a uveden do umělého spánku. Po pěti dnech ho lékaři nechali vzbudit, ale verdikt byl neúprosný: „Má těžce poškozený mozek, zůstane ležící a nebude nikdy vnímat.“

Bylo nutno provést tracheostomii a gastrostomii (žaludeční sonda), kterou je přijímána potrava přímo do žaludku, protože Filip sám nebyl schopen polykat a žilní výživa mu již nestačila. Z třicetikilového zdravého kluka se stala dvacetikilová troska neschopná samostatného života.

V roce 2005 se Filípkův zdravotní stav začal mírně zlepšovat. „Jsme přesvědčeni, že vnímá,“ tvrdili lékaři. I toto mírné zlepšení stálo jeho okolí velké úsilí a spoustu finančních prostředků. Učitelé dostali ze své pochybení podmínku, cizkrajovská škola, která později zanikla, musela rodině zaplatit patnáctimilionové odškodné. Na to nakonec přispělo ministerstvo financí i krajský úřad.

Od roku 2009 chlapec denně docházel do českobudějovického centra Arpida, kde mu byla poskytována péče v systému ucelené rehabilitace.

Před téměř třemi lety vzniklo Občanské sdružení Filipa Němce s cílem pomáhat rodinám s dětmi s těžkým poškozením zdraví, zejména trpícím apalickým syndromem a dalšími poruchami mozku a centrální nervové soustavy. Na Filipovu maminku Martinu se totiž začali obracet lidé s prosbou o pomoc, radu a informace, které získala péčí o svého syna a z toho vycházejících zkušeností.

Letos v únoru Filip Němec oslavil osmnácté narozeniny a i přes svoje těžké postižení vnímal a uvědomoval si dění kolem sebe. Komunikoval pomocí mrkání očí a byl schopen dát najevo své pocity a přání. Bohužel byl...

Na webových stránkách Občanského sdružení Filipa Němce se o uplynulém víkendu objevila informace, že v sobotu šest minut po půlnoci Filípek v náručí své maminky zemřel. Příčinou bylo celkové selhání organismu.

Budějcká Drbna vyjadřuje všem pozůstalým upřímnou soustrast.

Zdroj a foto: Občanské sdružení Filipa Němce

Štítky Filip Němec, tonutí, Cizkrajov, školní výlet, smrt, výlet, okres Jindřichův Hradec, občanské sdružení, Jemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tonul na školním výletě, po deseti letech Filip Němec zemřel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.