Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Třeboňští rybáři budou letos lovit Rožmberk i Svět

Podzimní výlovy, které v těchto dnech začaly na jihu Čech, potrvají až do konce listopadu. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, plánuje z 250 rybníků v letošním roce vylovit zhruba 2400 tun tržních ryb, především kaprů.

Produkce bude podle předsedy představenstva Josefa Malechy průměrná, negativně ji ovlivnil nedostatek vody na jaře a v létě. Meziročně ale bude lepší, vloni na ni měly vliv povodně. Z největších jihočeských rybníků se budou letos lovit Rožmberk i Svět.

„Letošní rok by měl být na základě kontrolních odlovů produkčně průměrný. Ceny vánočních kaprů budou ale známy na konci listopadu, až výlovy skončí. Rok bude ovlivněn vyššími náklady na dosazování ryb po povodni v roce 2013 a nedostatkem vody v jarních a letních měsících, kdy Rybářství Třeboň vykazovalo o zhruba 30 procent menší objem vody v rybnících proti normálnímu stavu,“ uvedl Malecha.

Výlov z Rožmberku je plánován na pátek až neděli 10. až 12. října, aby se na něj mohli sjet lidé z nejrůznějších koutů republiky. Vloni výlov sledovalo odhadem 40 tisíc návštěvníků. I letos na ně bude čekat gastronomická nabídka a doprovodný program. Z dalších známých rybníků se budou lovit Ponědražský, Záblatský či Krčín. Na závěr pak od 17. do 21. listopadu třeboňský Svět.

Na podzim rybáři tradičně vyloví zhruba 2200 tun tržního kapra a 200 tun ryb vedlejších jako jsou amur, štika, candát či tolstolobik. „Při výlovech budeme na hrázi prodávat kapra první třídy a výběrového za jednu cenu 75 korun, přičemž na sádkách v Třeboni a Šaloun v Lomnici nad Lužnicí prodáváme kapra první třídy za 77 korun a výběrového za 87 korun,“ upřesnil Josef Malecha.

Rybářství Třeboň se na tuzemské produkci ryb podílí zhruba 15 procenty. Ve správě má zhruba 8000 hektarů vodních ploch, což představuje 450 rybníků.

Termíny výlovů vybraných rybníků Rybářství Třeboň

termín rybník katastr obce rozloha
6. - 8. 10. Ponědražský Ponědraž 142
10. - 12. 10. Rožmberk Třeboň 647
20. - 24. 10. Záblatský Záblatí 310
10. - 12. 11. Krčín Mazelov 84
17. - 21. 11. Svět Třeboň 214

Zdroj: ČTK

Štítky rybníky, výlov, Rybářství Třeboň, Svět, Rožmberk, rybník, kapr, Třeboň, ryby, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňští rybáři budou letos lovit Rožmberk i Svět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.