Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vědeckotechnický park získá dobudováním novou tvář

Když Budějcká Drbna vyrazila v závěru února do Jihočeského vědeckotechnického parku, budovy sousedící s univerzitním kampusem, už tehdy se dozvěděla o jeho chystaném rozšiřování. Uplynulo pár týdnů a ve středu byl vedle stávajícího objektu usazen základní kámen druhé etapy výstavby.

Společnost Jihočeský vědeckotechnický park, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, začala v roce 2011 připravovat projekt s názvem Rozvoj JVTP etapa IIA na základě předpokládaného spolufinancování z dotací Evropského fondu pro regionální rozvoj. Projekt počítal s rozšířením areálu na plochu 3000 metrů čtverečních tak, aby se díky pronájmu těchto prostor podařilo zajistit jeho udržitelnost.

ČTĚTE TAKÉ: Park, který chce zabránit odlivu mozků z jihu Čech

„V současné době již máme mezi regionálními malými a středními podniky s inovativním potenciálem nějaké zájemce, kteří čekají se svým rozhodnutím jen na to, až se začne stavět. Doufali jsme, že se podaří včas ukončit výběrové řízení na zhotovitele stavby, jinak by byl ohrožen termín realizace a hrozila by tím pádem i ztráta dotace. Prostředky z evropského fondu je totiž nutné do určité doby vyčerpat,“ řekl Budějcké Drbně ředitel Jihočeského vědeckotechnického parku František Mlčák.

Podle předsedy představenstva JVTP, a.s. Františka Štangla park nyní čekají další výběrová řízení na strojní, přístrojové a technologické vybavení. „Doufám, že ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou a Akademií věd se všechno podaří a za rok se tady zase sejdeme,“ uvedl Štangl těsně před poklepáním na základní kámen stavby, kterou bude realizovat za částku přesahující 73 milionů korun budějcká společnost EDIKT. Celkové náklady projektu pak činí 128 535 000 Kč bez DPH.

U středečního slavnostního setkání samozřejmě nechyběl ani zástupce jediného akcionáře JVTP, náměstek hejtmana Jihočeského kraje Jaromír Slíva. „Nyní jsme na konci jednoho milníku, druhý právě začíná. Příprava projektu nebyla jednoduchá a kvůli jeho složitosti trvala poměrně dlouho. Díky dobré práci zdejšího týmu ale tady můžeme teď stát,“ zaznělo z jeho úst.

Nová třípodlažní budova Jihočeského vědeckotechnického parku v ulici Na Zlaté stoce bude mít tvar písmene L a vyroste na místě, kde ještě na začátku června stály hospodářské objekty. „Staveniště bylo zhotoviteli stavby předáno 12. června. Demolice skončí tento týden, od toho příštího začnou přípravy základových výkopů. Lhůta výstavby je stanovena na 400 dnů, příští rok na přelomu července a srpna by tedy mělo dojít k předání stavby, kolaudaci a počátkem září počítáme se zahájením provozu,“ vypočítal ředitel Mlčák.

Plánované dobudování parku kvituje rovněž rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. „Naše univerzita je jedna z posledních, která ještě nemá park vybudovaný. Až bude dokončen, vybaven a zasídlen soukromými firmami, zájemci o inovace a aplikace, můžeme se poučit ze zkušeností, které získaly vědeckotechnické parky u našich sousedních univerzit, ať už tady u nás, v Horním Rakousku, případně Dolním Bavorsku,“ konstatoval rektor.

Jak dodal, studenti Jihočeské univerzity možností nabízených podnikatelskými subjekty jistě využití a budou si tak moci vyzkoušet prakticky realizovat své nápady a myšlenky. „To je vlastně podstata, proč má tato instituce pro naši univerzitu takový význam,“ uzavřel Grubhoffer.

Akciová společnost Jihočeský vědeckotechnický park byla založena v roce 2008 za účelem podpořit intenzitu, kvalitu a rychlost šíření inovací a transferu technologií do hospodářské praxe regionu s důrazem na progresivní technologie. Společnost má zásadně neziskový charakter. Případný zisk vytvořený podnikatelskou činností bude sloužit pro posilování a obnovu infrastruktury JVTP.

Štítky Jihočeský vědeckotechnický park, České Budějovice, zahájení II. etapy výstavby, projekt, Drbna.cz, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, univerzita, Jihočeský kraj, Libor Grubhoffer, Česko, Evropský fond pro regionální rozvoj, Jaromír Slíva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědeckotechnický park získá dobudováním novou tvář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.