Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 30. května 2024  |  Svátek má Ferdinand
Bez reklam

Vegani upozorňovali na drsné zacházení se zvířaty

Páteční podvečer patřil na Lannově třídě hrstce mladých členů skupiny Veganské pikniky České Budějovice, kteří chtěli lidem ukázat na problémy s chovem zvířat pro hospodářské účely.

Jako formu propagace si zvolili promítání filmu Pozemšťané, který ukazuje, jak se moderní společnost chová ke zvířatům, která putují z farmy na jatka a poté do obchodů, kde jejich maso nakupujeme.

Start akce byl naplánován přibližně na půl šestou, ale kvůli technickým problémům se začalo až v šest. Celkem se promítání zúčastnilo kolem patnácti lidí, většina kolemjdoucích místem prošla bez zastavení.

Svůj stánek organizátoři schválně umístili před řeznictví, aby tak dojem špatného zacházení se zvířaty ještě umocnili. Bohužel se ale nepodařilo ideálně nainstalovat promítací zařízení, a tak se posléze plátno posunulo před obchod s drogérií.

„Promítáme film Pozemšťané, který ukazuje chování lidí ke zvířatům jak na jatkách, tak i obecně, například pro výrobu kožešin. Smyslem akce je ukázat morbidní záběry, které normálně k vidění nejsou. Lidé kupují maso v obchodech a vlastně ani neví, co tomu předchází, nevidí krev a neslyší skučení zvířat, když umírají. To jim chceme ukázat  - a chceme, aby se na to podívali,“ sdělila Budějcké Drbně organizátorka akce Markéta Jůzlová, která je rok veganka a čtyři roky vegetariánka.

Autoři

Štítky Pozemšťané, vegani, zacházení se zvířaty, Lannova třída, České Budějovice, obchod, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Dosoudilová

Další váš tip postrádá bazální logiku. Servery, kam lidé chodí, mají reklamy pěkně drahé. To proto, že tam lidé chodí. :) Reklamu v řádech stokorun si můžete zřídit pouze na těch málo navštěvovaných stránkách - a účinnost takové reklamy tomu bude odpovídat. ... Nevím, jaké dlouholeté zkušenosti s podobnými akcemi máte, ale vaše tipy - natočte si vlastní film (miliony korun a léta práce); podejte TO na zákonné postupy, schválené, běžně používané (k smíchu oněch úřadů); veřejně promítejte nelegálně pořízené záběry (nikdo to neschválí) a udělejte si reklamu na navštěvovaných serverech (deseti až statisíce korun); na to moc nevypadají. ... Kdyby bylo účelem skromného, poklidného veřejného promítání oficiálního dokumentu na Lannovce šokovat co nejvíce lidí, tak si jdeme stoupnout s megafonem na Václavák, necháme si vypálit na čelo 269 a klidně se za neschválenou nelegální projekci i zavřít. A jsou lidé, co to dělají. Nic proti nim. Desítky lidí - desítky přístupů. Určitou skupinu lidí (třeba i vás), takový projev jistě zaujme. ... Promítání kvalitního dokumentu je mířeno na jiné typy lidí - na ty, co masové akce a reklamy už z principu ignorují, protože informace si hledají sami a z relevantních zdrojů, na ty, co si svobody volby váží a ocení, když jim je poskytnuta. Našli jsme je i mezi diváky na Lannovce. Proto byla pro mě (a nejen pro mě) akce úspěšná. Všechny naše aktivity nejsou takto poklidného charakteru. Díky pestrosti lidských povah a názorů volíme i pestrost přístupů. ... Jinak když jste mě vyzval, ať si znovu přečtu váš první příspěvek, že v něm najdu "o čem to vlastně je", docela jsem se pobavila. Našla jsem totiž jen vzteklý projev, urážky, že vzorem vegetariánů je Adolf Hitler a že vás tahle malinká poklidná akce nesmírně obtěžuje. Trochu schizofrenní nemyslíte? Skromné veřejné promítání, kde se může každý svobodně na chvíli zastavit nebo prostě jen jít dál, vás tak nesmírně obtěžuje, a tak nabízíte jako řešení vlezlou reklamní akci na internetu s cílem obtěžovat co nejvíce lidí? Jste divný patron. :)

Čtvrtek, 5. prosince 2013, 12:12Odpovědět

Badaxe Kocour

Paní Dosoudilová, obávám se že i kdybyste měla pravdu (o čemž pochybuji) pak je vaše atrakce na Lannovce ještě méně úspěšná než dle vás zbytečné hlášení o špatném jednání se zvířaty )nebo vám 15 lidí přijde dost?) . A přesně o tom je (kdybyste si přečetla můj původní příspěvek, můj názor. To že to chcete dělat dál je pochopitelně vaší věcí, stejně jako když alchymista potisící destiluje zlato ze švestek :-) . Můj názor je pochopitelně zase mou věcí a vaše vyprávění jak nic nejde ho pochopitelně nezmění. Myslím že ten kdo chce, hledá jak by to šlo, ten kdo hledá proč to nejde ... Osobně si myslím, že to co děláte je plácnutí do vody a nic na tom nemění dobrý úmysl, ani to, že se snažíte upozornit na věc která je samozřejmě špatná a nesprávná. Jenže na podobné věci (myslím promítání, rozdávání letáčků a podobně) lidé už dávno kašlou (to jste zjistily asi i vy) prostě je přestali vnímat a berou to jen jako další obtěžování (asi jako když u vás zazvoní svědci jehovovi). Za sebe si myslím, že tudy rozhodně cesta nevede, ale vy si jistě svůj názor podržíte :-) . A pokud jde o Midori, nebuďte věštkyní, mne jste v akci neviděla. A osobně věřím že na hrubý pytel (tedy její žvásty o srabech) patří hrubá záplata. Takže tato milá "dáma" mi může políbit místa obvykle na veřejnosti skrytá, neb diskutovat s někým podobného ražení je ztrátou času. S vámi paní Dosoudilová se dá přít o pohled na vaši prezentaci (můj je negativní), byť vlastní účel je pro vás i mne zcela jasný a správný. A protože tvrdíte že na netu záběry z CZ jatek nebo farem jsou, pak by možná stálo za to, místo neúčinného postávání před řeznictvím, se zamyslet, jak ty záběry ukázat lidem. Jsem na netu denně (i pracovně) a po pravdě jsem je neviděl. To že je nějaký materiál na netu je jen prvním krokem, dalšími musí být jeho "dostání k lidem", tedy to aby ho lidé viděli. Asi nebude moc lidí kteří ho budou cíleně hledat (a ti už myslím nejsou tou cílovou skupinou). Pak je tedy třeba na věc udělat reklamu, třeba typu vyskakovacího okna na místech kam lidé "chodí", to vůbec nemusí být o penězích, řada serverů které sdružují komunity se zájmem o nějakou aktivitu, umožňují podobné umístění buď zcela zdarma nebo za poplatek v řádu stokorun. A třeba na servru o vaření by takové upozornění možná docela zabralo. Nemíním vám radit, jste dospělí, jen prostě mám své názory na vaše konání podložené dlouholetou zkušeností s účinkem podobných akcí.

Středa, 4. prosince 2013, 05:37Odpovědět

Jana Dosoudilová

Na netu už dávno jsou. Veřejně promítat se nemohou. Co nám brání jsou české vyhlášky a zákony. ... A tak po čtvrté - je zbytečné tyto praktiky hlásit na polici či KVS, když jsou zcela legální, zákonné, schválené. Ale klidně to zkuste. Rozhodně je tím pobavíte. Mě už tím spíš nudíte. ... A Airin moc násilím nevyhrožujte, viděla jsem ji v MMA kleci. Tak opatrně, abyste na své (ne)věštecké schopnosti o "naměklých typech" nedojel. ;)

Úterý, 3. prosince 2013, 22:05Odpovědět

Badaxe Kocour

Tak pro vás pí. Dosoudilová, znovu co vám brání ty jak píšete dostupné nelegální záběry (pokud vím některé byly normálně v TV) dát třeba na net? A co vám brání, je promítnout bez uvedení místa a bez obličejů? To co píšete že nesmíte záběry promítat je pravda jen pokud byste tím narušila něčí soukromí, nebo jeho osobní údaje. Pokud ale natočíte (nebo sestřihnete) jen vlastní zacházení se zvířaty (a tváře pracovníků tam nebudou, promítat to můžete. Ono bavit se s vámi o tom že týrání zvířat se má hlásit je zbytečné (můj děda tomu říkal "bav se s volem o neděli, když ho v pátek porazí), takže senemylte, prostě jen se s vámi nehodlám dohadovat o tom co si myslíte. A pro pí Midori, nevím proč bych se vláčel do Budějc na Lannovku na nějakou diskuzi s někým jako jste vy. Ten přínos by byl možná pro vás, nikoli pro mne, takže celkem logicky tam nebudu, na Lannovce jsem tak 6x do roka, takže těžko se tam potkáme. No srab jste spíš vy, otvírat si hubu na netu vám jde, v reálu když byste po ní mohla dostat, byste zřejmě sklapla. A natvrdlost je jednoznačně na vaší straně, to že vaše soudružka blábolila kraviny z jakéhosi pochybného spisku u kterého pro jistotu uvedla jen část názvu (ta druhá se jí nehodila do krámu) je prostě fakt. Nemusí se vám to líbit ale to mám i konečné části zažívacího traktu. A to že vaše akce neměla praktickou odezvu je rovněž fakt, lidi jste nezaujali, byť téma je jistě závažné. Takže si přečtěte co jsem napsal a zkuste pochopit že i kdybyste se zbláznila, tak prostě jiný názor je možný a třeba i podložený (při nejmenším tím vaším "úspěchem") A klidně si vyskakujte poslat vás kamsi mi rozhodně potíže nedělá. Pro podobné "naměklé" typy mám vyloženě slabost.

Úterý, 3. prosince 2013, 17:40Odpovědět

Airin Midori

Milý pane, to ste opravdu tak natvrdlý, že vám musí odpovídat na každou blbost desetkrát než to pochopíte? A ještě se čílíte že ostatní neumí číst? Tak to je fór. Fakt ironie. Sam o jatkach nevite nic, ale děláte závěry jak sám pan buh. Hlavne ze víte, co se si ostatní mysli a co dělaji. Nevite o nich nic. Ubohý. Ani ste tam nebyl. Ale kecu mate jak stara Blažková.

Úterý, 3. prosince 2013, 13:23Odpovědět

Airin Midori

Další srab, co má plnou hubu keců, ale nepřijde. Ha, ha, ty výmluvy.

Úterý, 3. prosince 2013, 13:11Odpovědět

Jana Dosoudilová

Uf, takže už mě nebudete počtvrté posílat na policii a KVS s ohlášením zákonné praxe? Výborně aspoň někam jsme se posunuli. :) A pak že to nejde. ;) Jinak koukám na dlouhý komentář a nic nového. Potřetí mě nabádáte k pouštění nelegálních záznamů z českých farem. Nejdete to, viz. můj komentář dříve. A víte co, já vám tu větu raději okopíruju, vy si ho nechcete nebo nemůžete přečíst, jinak byste se k tomu pořád nevracel, viďte? ;) "Zatím jsou dostupné jen nelegálně pořízené záběry z českých jatek, které zveřejnit nemůžeme." Takže ano, nelegálních záběrů z českých jatek je dost, ale nemůžeme je veřejně promítat. Navíc bychom obsáhli jen tak desetinu tématu. Je to potřetí, tak snad už... :D Ne vážně, pročítám znovu váš komentář a kromě pár subjektivních názorů, urážek a krapet toho věštění o mě, mých názorech a "co by, kdyby" opravdu nic nového. No díky. ;)

Úterý, 3. prosince 2013, 11:50Odpovědět

Badaxe Kocour

Milá paní, s vámi je to jak s tatarem, já se k pí. Alebertové nevracím, jen vy pořád uvádíte něco na co jsem jí odpovídal, takže se k ní vracíte vy. Holt čtení je krom skládání písmenek i o chápání významu, což vám možná utajili. A pokud jde o motání stejných věcí, jste to vy, kdo je mele stále dokola, jako zmíněný kafemlejnek, to že byste nemohli pořídit záznamy české je prostě kec, pokud na jatka máte přístup (to jste zmínila vy) pak samozřejmě můžete stejně jako ti američané ty věci i natočit. Ani oni vše nenatáčeli za nadšeného přihlížení majitelů třeba jatek nebo farem na kožešinová zvířata. To že je snazší pustit cizí film, než sami něco dělat je prostě fakt a je mi celkem fuk, jestli se vám můj názor na vás (jako skupinu) líbí nebo nikoli. Můj názor je že lepší je udělat něco konstruktivního než se předvádět s něčím co nijak nefunguje (těch 15 diváků opravdu není úspěch). To ale většina "aktivistů" nedělá, takže jsou řadě lidí (možná většině) jen pro smích. A jestli 15 oslovených považujete za úspěch, pak vás mohu jen politovat, kdyby řeznictví nabídlo zlevněné buřty, rozhodně by mělo úspěch větší, a to i při vynaložení stejných prostředků jako vy. Paní Albertovou klidně ode mne pozdravujte a můžete jí i doporučit ať si doplní historické vzdělání. Klidně bych se s vámi setkal, nemám problém diskutovat tváří v tvář (to spíš protivník), ale pokud budete pořádat akci na stejném místě, je to pro mne notně z ruky, takže je to málo pravděpodobné, ale věřím že podobná debata by přivábila řadu kolemjdoucích. Háček je, že diskuze by nebyla o tématu, tedy o nevhodném (brutálním) zacházení se zvířaty, protože tam se shodujeme, ale o formě vašeho "protestu", což je to, nač jsem jasně vyjádřil názor. Jistě by to bylo zajímavé, ale možná by to odvedlo zájem i těch několika málo zájemců od tématu.

Úterý, 3. prosince 2013, 06:49Odpovědět

Jana Dosoudilová

K p. Albertové se opravdu vyjadřovat nebudu, i když se k ní tak rád vracíte, tak opravdu ne. Ale vyřídím jí vaše nezměrné sympatie a že ji neopomenete věnovat minimálně kus každého svého komentáře. Asi ji to moc nepotěší, ale určitě pobaví. :D ... "Pokud jde o jatka, platí pro ně stejný zákon jako pro běžného občana?" Ale nepovídejte. To jste mě skoro pobavil. :) Nic, k věci. To, co se na jatkách děje, trestné není, proto je zbytečné podávat TO. Dokument jste viděl, sám posuďte, jde-li o "zbytečnou brutalitu" nebo ne. Ale je to běžné (i u nás), schválené a zákonné. Proto je informování policie nebo KVS mimo. Mám takový pocit, že už to píšu potřetí. :) ... Že film obsahuje většinu záběrů z USA (ale ne všechny), protože je americký, už jsem taky psala. Stejně tak důvody, proč jsme nepouštěli nějakou českou obdobu nebo sestřih českých záznamů. Nebudu se opakovat. Je to v předchozím komentáři. ... Pak nějaké urážky, odsuzování akce, čtení myšlenek... To už vůbec není třeba komentovat. ...Více méně nic nového. Motáte se pořád kolem stejných věcí, na které jsem už jednou (někdy i vícekrát) reagovala, doplněných o nové znalosti o tom, co dělám, co si u toho říkám, co nedělám a proč to nedělám... :) Takže jestli nemáte něco nového a k věci, tak díky za diskuzi. I když moc podnětná teda nebyla. Spíš trochu jako kafemlýnek s věšteckou koulí. P.S.: Pro velký úspěch, budeme promítání opakovat. Přijďte. Třeba nám ta debata půjde "face to face" o něco lépe. ;)

Pondělí, 2. prosince 2013, 22:24Odpovědět

Badaxe Kocour

Kdybyste si pořádně přečetla co píšu (a ne to co vy si myslíte že je napsáno) snadno byste zjistila že onu aktivistickou publikaci jako podporu vytáhla pí. Albertová, že tím ze sebe udělala spíše neinformovaného hlupáka není problém doložit. Pokud jde o jatka, platí pro ně stejný zákon jako pro běžného občana, takže pokud se tam se zvířaty zachází se zbytečnou brutalitou, je to pochopitelně trestné. A vámi pouštěný film, pokud vím, neobsahuje ani jediný záběr z ČR, co se pamatuji (viděl jsem ho už někdy před asi 7 lety, hned po uvedení) byly tam záběry z USA a z asie. Ostatně o tom že vaše akce (pokud jste byla spolupořadatelem) byla v podstatě nesmyslná, svědčí i těch asi 15 diváků, to na Lannovce rozhodně není možno nazvat úspěchem. Takže nevím jestli zákonný postup, který navrhuji já, je mimo, možná ano, ale ten zvolený s promítáním rozhodně nic nepřinesl. A vaše pofňukáváni nad tím že u nás o tom nikdo film nenatočil je celkem pro aktivisty typické, "někdo" by měl něco udělat, proč to neuděláte vy? Když jste na jatkách jak píšete několikrát byla, co vám bránilo si věci, třeba i skrytě, natočit? A co vám pak brání je (třeba i anonymně) dát na net? Jistě, nebyla by z toho "sláva" v novinách, neměli byste stánek a nemohli byste si povídat jak jste to těm ošklivým "ukázali", ale asi by to bylo o dost užitečnější. To utajování byste tím prolomili, pokud je. A jistě by to oslovilo víc lidí než 15. A ještě jednou vás upozorňuji, čtěte co píšu nikoli co si vy představujete. Jasně jsem napsal že nejznámější vegetarián byl Hitler, což jsem po nesmyslech pí. Albertové doložil s odvoláním na reálné historické zdroje, které lze snadno zkontrolovat. Nikde jsem nepsal něco o tom že Hitler promítal (nebo dával promítat) nějaké filmy o zacházení se zvířaty, to jste si vysnila (možná vám chybí něco ve stravě a vidíte co není), nebo jste věštec (hodně mizerný) :-) . Na rozdíl od vašich poněkud nesmyslných představ, já odpovídal pí. Albertové na její jasně formulované výkřiky o Hitlerově vegetariánství, které čerpala z knihy kterou uvedla, takže jsem nikterak věštit nemusel, prostě jsem si jen spisek našel, podíval jsem se na autora a na jeho "dílo", no a protože milý autor o věci kolem AH neví prakticky nic a doplnil to do své příručky pro aktivisty jako odpověď právě na to že vrah a zločinec byl vegetariánem, snadno jsem ji usvědčil z nesmyslu.

Pondělí, 2. prosince 2013, 17:23Odpovědět

Jana Dosoudilová

Aktivistická brožurka? Mmm... To asi není na mě. A ke zbytku - ano, mnoho záběrů v dokumentu (ne všechny) je natočeno v USA, protože je to americký dokument. :) Až bude podobně kvalitní a obsáhlý dokument natočen Čechy, rádi ho použijeme. Zatím jsou dostupné jen nelegálně pořízené záběry z českých jatek, které zveřejnit nemůžeme. Žádný podobně celistvý a objektivní dokument nikdo v ČR zatím nenatočil - dílem z finanční a časové náročnosti takové práce a dílem z nepřístupnosti na tato místa (v USA je přece jen svoboda projevu a právo na informace ještě pořád trochu jinde než u nás). ... Ano, na jatkách (nejen těch jihočeských) jsem byla, a tak vím, že se od dokumentu příliš neliší. Spíš to u nás bývá ještě horší (méně moderní, pomalejší, více chyb). ... Vaše opakované pobídky k nahlášení na policii nebo KVS jsou mimo. Nejedná se o nic nezákonného, ale o schválené postupy, běžně používané a nijak výjimečné. To, že o nich nevíte, nebo vás možná dokonce šokují, není nezákonností tohoto zacházení se zvířaty, ale jen jejich pečlivým utajováním před širokou veřejností. ... Na urážky a vaše představy o tom, co si myslím, co cítím, co dělám nebo nedělám, s dovolením reagovat nebudu. :) ... Jestli Hitler promítal veřejně dokumenty o problematice zacházení se zvířaty nevím, ale pokud ano a je jen na základě toho fatu naším vzorem... No co dodat. :D ... K p. Albertové se vyjadřovat nebudu. To si budete muset popovídat přímo s ní - kolik toho už přečetla a z jakých zdrojů čerpá (vzhledem k jejímu vzdělání to asi nebude jen onen citovaný zdroj). Ale nejsem tak skvělý věštec jako vy - abych věděla co si myslí, co cítí, co dělá... a že jednostranně čerpá jen z aktivistických příruček. ;)

Pondělí, 2. prosince 2013, 15:00Odpovědět

Badaxe Kocour

Trapné je spíš lhát nesmysly na základě nějaké aktivistické brožurky a ještě doporučovat aby se někdo informoaál jinde, když sama pisatelka je pouze jednostranně zaujatá. A pokud jde o VÁŠ názor o tom jak to chodí na budějických jatkách, máte nějakou osobní zkušenost? Pokud ano, co jste s ní vy osobně dělala? Ve skutečnosti většina aktivistů jsou jen žvanilové a o realitě ví pramálo. Nepracuji tam, ale vím že se tam hodně změnilo a rozhodně to není dle vašich představ. Film totiž rozhodně neukazuje skutečnost u nás, jak se asi mylně domníváte, už proto že je to film od "firmy" "Nation Earth" a záběry jsou z USA, takže to, že to rozhodně neukazuje situaci v ČR je prostě fakt, i kdyby se to vám, nebo dalším vašim souvěrcům nelíbilo. Pokud to nevíte tak film se jmenuje "Earthlings" a je k dispozici už dlouho (od roku 2005). To že upozorňuje na špatné zacházení se zvířaty je jistě správné, ale to že si vy nedokážete najít příklady podobného zacházení od nás, je prostě jen ukázkou hlouposti. Buď jste líní pro věc reálně něco dělat (promítání které nikoho nezaujalo je o ničem) nebo, čemuž nevěřím v ČR není co zlepšovat. To co kdo jí je samozřejmě jeho věc a nikdo mu do toho nemá co kecat, ale pokud se vám zdá že se někdo ke zvířeti chová špatně, pak je na místě na to upozornit policii a v případě jatek i veterinární správu. Promítání před obchodem a spokojený odchod domů, s pocitem jak jsme zase "pomohli", je slušně řečeno blbost. Takže vaše pointa se nějak nekoná, je to totiž stejná hloupost, jako když blbý rakouský tajtrlík poskakuje kolem Temelína a ječí "černobyl". Ono to že si pořídíte film o tom jak to je v USA, není nic pro posouzení jak je to u nás, o čemž jsem se zmínil ve vámi citovaném výroku už na začátku. A přirovnávat aktivisty k těm kdo se chovali stejně jako oni mi přijde příhodné, pokud si někdo "naběhne" a odpoví nesmyslem, rád mu jej vyvrátím jak jsem učinil v případě pí. Albertové.

Pondělí, 2. prosince 2013, 13:19Odpovědět

Jana Dosoudilová

Záběry, použité v dokumentu, jsou schválené postupy, běžně používané a nijak výjimečné, takže ano, najdete je i na jihočeských jatkách. Pokud vás dokument obtěžuje, nemusíte se na něj dívat. Jak jednoduché. Ale očividně by vám to rozšířilo obzory, když si myslíte, že "rozhodně není o situaci třeba na jatkách v Budějcích". Opak je totiž pravdou. A to je také pointa veřejného promítání. Ne udělat z vás vegetariána, ale nabídnout vám informace, které nemáte. Leč jestli se na dokument podíváte nebo ne, je vaše volba. Takže klid, netřeba se rozčilovat a přirovnávat nás ke stoupencům Hitlera. Taková nesmyslná reakce na jeden veřejně promítaný dokument je totiž trošku trapná... :D

Pondělí, 2. prosince 2013, 11:57Odpovědět

Badaxe Kocour

A pro ty kdo opravdu chtějí vědět "jak to bylo" a nečerpají z příručky někoho kdo je zaujatý, je to docela jinak. AH byl už koncem 30´let prezentován jako přísný vegetarián a to nejen v Německu ale i v zahraničí, příkladem je třebabritský časopis "Homes & Gardens" z listopadu 1938, který se v dlouhém rozhovoru s Hitlerem rozplývá nad tím jak je vegetarián a jak je jeho kuchyně přitom pestrá a chutná, takže ty kecy o pronásledování vegetáriánů od amerického ochránce práv zvířat asi nebudou až tak reálné. Ostatně pokud se podíváme do stenogramů rozhovorů (ty jsou zachovány) tak AH je minimálně od výše zmíněného roku jednoznačně přísný vegetarián. Pro zájemce, vyšlo to anglicky jako "Hitler table talk", nejsem si jist jestli to bylo přeloženo do češtiny. A pokud by milý nacionálněsocialistický soudruh neměl rád vegetariány, asi by si jeho obdivovatel Goebels nemohl do svého deníčku zapsat k 26.4. 1942 o rozhovoru že AH byl věnován "vegetariánské otázce" a že jeho idol řekl: "Věřím, více než kdy jindy , že konzumace masa je škodlivá pro lidstvo . Samozřejmě, během války nemůžeme zcela změnit naše potravní návyky. Po válce , nicméně hodlám tento problém rovněž řešit."dále Goebels pokračuje že vůdcovi argumenty byly velmi přesvědčivé. Překlad řeči je z anglického vydání Goebelsových deníků, ale pokud vím vyšly i česky a není jistě ani pro nadšené vegetariány si je sehnat a přečíst. Hitlerův personál vypovídal zcela jednoznačně od konce třicátých let byl jednoznačným vegetariánem. Jeho sekretářka T. Junge jen zmiňuje, že občas mu kuchař bez jeho vědomí přidával do polévky vývar ze slepice nebo mu živočišným tukem mastil jídlo (zmiňovány jsou konkrétně brambory). Také po roce 1943 jeho dietoložka M v Exner, která nefandila vegetariánství, mu opět proti jeho příkazu a bez jeho vědomí do polévek přidávala morek z kostí, podobně jako jeho lékař Morel, který mu podával výtažky ze žláz zvířat (na povzbuzení). Lze bez problému doložit že od druhé poloviny let třicátých byl AH vegetariánem a plánoval tuto svou víru i rozšířit na ostatní. Vyprávěnky v knize zmíněné pí Albertovou lze tedy brát spíše jako vyznání víry vegetariána než realitu o skutečném Hitlerovi. Jeho kuchař z počátku třicátých let se zmiňuje, že v té době AH ještě občas maso jedl, Konkrétně nadívané holoubě a plátky šunky, už v té době ale jedl masa minimum a postupně se z něj stal zapřísáhlý vegetarián. Paní Ambrožové bych doporučil místo víry v aktivistickou příručku si nastudovat historické prameny. Třeba ji zaujme že AH se často vysmíval Evě Braunové že používá mejkap, protože v něm byly živočišné tuky.

Středa, 27. listopadu 2013, 11:53Odpovědět

Badaxe Kocour

Pokud své informace zakládáte pouze na jedné knize, nelze než vás litovat. Zkuste si vy naopak přečíst pár monografií o AH a nejspíš si svůj názor notně opravíte. Hitler až na vyjímky ve druhé polovině svého života maso nejedl (vyjímky byly různé oficiality). Důvody jeho vegetariánství zřejmě nejsou známy, Uvádí se jak zdravotní stav, tak láska ke zvířatům. Ono zakládat své názory na knize která se dotyčné osoby týká jen okrajově, navíc je napsána fandou na vegetariánství (zapomněla jste že kniha má podtitul "Ve vztahu ke zvířatům jsme všichni nacisté" nebo se vám nehodil do krámu?) je docela směšné a hloupé. Nebo že by to bylo účelové? A mimochodem vaše představa jak by vegetariánská strava zmenšila nedostatek potravin je docela směšná, němci využívali zdrojů okupovaných zemí a nutit národ jak vy píšete masožravců k nesmyslu typu vegetariánství, by náckům na popularitě rozhodně nepřidalo. A to jestli třeba v SSSR budou mít lidé co jíst bylo náckům dost jedno. Prostě jde o typický výkřik nadšence bez znalostí. Až zase budete chtít psát o něčem z historie, nespoléhejte sena hloupou knížku o právech zvířat, to je jako spoléhat se že All Gore vám říká pravdu o globálním oteplení a vyrazit si ven jen v tričku když v reálu mrzne.

Středa, 27. listopadu 2013, 09:39Odpovědět

Petra Albertová

Mohlo by Vás zajímat, že Hitler maso, mléko, či vejce jedl. Vyhýbal se jen některým masným výrobkům a to čistě jen proto, že mu nedělaly dobře na žaludek. Trpěl špatným trávením a občasnými bolestmi žaludku. Přesto se však Hitler nikdy nevzdal svých oblíbených masitých pokrmů… Ať již byly jeho stravovací preference jakékoliv, k vegetariánskému hnutí Hitler mnoho sympatií neprojevoval. Když se dostal v roce 1933 k moci, zakázal v Německu všechny vegetariánské společnosti, dal zatknout jejich vůdce a zrušit hlavní vegetariánský časopis, vycházející ve Frankfurtu. Nacistické pronásledování přinutilo německé vegetariány, nepatrnou menšinu v národě masožravců, buď uprchnout ze země, nebo se uchýlit do podzemí. Za války zakázalo nacistické Německo všechny vegetariánské organizace na území, které obsadilo, a to i přesto, že vegetariánský strava mohla za války zmírnit nedostatek potravin.
Soucit a laskavost Hitler nenáviděl, protože věřil, že právo vládnout nad zemí si zasluhují silní. Naprosto pohrdal nenásilnou filozofií vegetariánů a z Gándhího si tropil posměšky.
Cituji z knihy Věčná Treblinka, přečtěte si ji, nebo se informujte jinde, než začnete vykládat o tom, komu je Hitler vzorem.
A tady máte příklady dalších slavných vegetariánů a veganů z historie i současnosti http://soucitne.cz/slavni-vegetariani

Úterý, 26. listopadu 2013, 20:57Odpovědět

Badaxe Kocour

Vždycky když vidím podobné nadšence pro vegetariánství a veganství, vzpomenu si na nejznámějšího vegetariána v historii, tedy na Ádu Hitlera, který byl zřejmě vzorem. Naštěstí pro mne je vzorem spíš poživačný piják, kuřák a milovník masa W. S. Churchill, který výše zmíněnému vegetariánovi nakopal řiť. Pro mne za mne ať se vegani klidně pasou, ale ať mne neobtěžují svým nesmyslem. A pokud ví o špatném zacházení se zvířaty, měli by se obrátit na veterinární inspekci, bylo by to rozhodně účelnější, než se onanovat s filme na který nikdo nekouká a který rozhodně není o situaci třeba na jatkách v Budějcích.

Pondělí, 25. listopadu 2013, 10:44Odpovědět

Vegani upozorňovali na drsné zacházení se zvířaty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.