Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vltava je po mírné zimě znovu odemčena

Tradiční odemykání řek na celém území České republiky se konalo minulou sobotu také na Vltavě v Českém Krumlově. Půjčovny lodí sdružené pod serverem iVltava.cz tady řeku odemkli počtvrté a kromě vodníka a jeho víly se v sobotu do kempu U Trojice vypravilo přes 400 lidí.

Počasí přálo, teplota vzduchu se pohybovala kolem 17 stupňů, a tak se hned od rána kemp začal plnit lidmi v maskách, dětmi s rodiči a vodáky. Slavnostního odemykání se chopil vodník Roman Zachoval, jemuž se poštěstilo odemknout Vltavu poprvé v životě. S klíčem se odvážně vydal doprostřed řeky, voda měla přes osm stupňů.

Po odemčení řeky se lodě vydaly po proudu přes zastávku na klobásách do kempu ve Zlaté Koruně. Pořadatelé se na návštěvníky připravili řádně a kromě točeného piva, opečených klobásek a dalších pochutin také přizvali hudebníky. Konkrétně kapelu Naked Professors, což je pětičlenná parta muzikantů z Budějc, Třeboně a Zlína, a také kytaristy Jana Novotného a Davida Beránka, které na cajón doprovází Pavel Maule.

Podobná akce se v sobotu konala rovněž ve Vyšším Brodě, kde řeku odemkl starosta a pak jí požehnal převor cisterciáckého kláštera. Na Vltavu byl spuštěn putovní pomník Járy Cimrmana v podobě plovoucí vany a zveřejněn jeho odkaz vodákům. U aktu nechyběli vodníci a hastrmani v čele s Brodimilem a asi 130 vodáků.

Hastrman před odemknutím řeky pasoval pár vybraných vodáckých nováčků. „Všichni museli prokázat, že znají hlavní povinnosti háčka vůči zadákovi: nosit pivo, nikdy se na nic neptat, nikdy neprotestovat, po dobu plavby mlčet a najít místo pro stan,“ řekl jeden z organizátorů Pavel Kolouch. Nejmladšímu účastníkovi zahájení sezony byl jeden rok.

Další takové setkání bude na programu během podzimu, kdy je třeba řeku opět uzamknout k zimnímu spánku.

Zdroj: ČTK

Odemykání Vltavy v Českém Krumlově

Úterý, 15. dubna 2014, 09:20

Odemykání Vltavy 2014 v Českém Krumlově
Odemykání Vltavy 2014 v Českém Krumlově

Autoři

Štítky odemykání Vltavy, Český Krumlov, řeka, Vltava, Česko, Roman Zachoval, Jan Novotný, Jára Cimrman, Zlatá Koruna, České Budějovice, Zlín, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vltava je po mírné zimě znovu odemčena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.