Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstava Slavné vily představuje i objekty v Budějcích

Slavné vily ve slavné vile. To je základní charakteristika zajímavé výstavy, která potěší nejen znalce historie a architektury. Výstava Slavné vily Jihočeského kraje v Hardmuthově vile v Českých Budějovicích představuje pozoruhodné stavby, kolem nichž často denně procházíme a ani už jejich význam a architektonické zvláštnosti nevnímáme.

Výstava fotografickou a obrazovou dokumentací společně s doprovodnými texty představuje 50 zajímavých objektů, které byly původně určeny pro rodinné bydlení. Mnohé z nich tuto svou funkci plní dodnes. Kromě prezentace jednotlivých vil je výstava i zajímavou procházkou vývojem architektonických stylů a jejich tvůrců, ať už architektů, nebo stavebníků a řemeslníků.

A tak se na prezentačních panelech setkáme s budějckou Zátkovou vilou u Dlouhého mostu, postavenou ve stylu funkcionalismu v roce 1932, vilu Ernestiny Westenové, která si zachovala původní styl moderny a míjíme ji v Dukelské ulici či vilu Oliviera hraběte Lamezan – Salins, jejíž vzhled v době stavby v roce 1900 ovlivnily prvky tehdejší anglické architektury.

Současnou architekturu představuje například vila Vlastislava Břízy, která svým architektonickým stylem osciluje mezi kubismem a minimalismem a tvoří zajímavý protipól právě Hardmuthově vile, která v interiéru i exteriéru má zdobné prvky, typické pro sloh takzvaného třetího baroka a období let 1911 až 1912.

Výstava prezentuje nejen vily v Budějcích, ale i známá rodinná sídla jižních Čech – například vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí, letní vilu Karla Lamače v lokalitě Na Černé u Plané nad Lužnicí nebo sídlo Kratochvíle, které Vilém z Rožmberka nechal vystavět v době renesance, v letech 1583 až 1589, a přestože je dnes nazýváno zámkem, je z hlediska rozlohy i využití považováno odborníky za jednu z prvních vil u nás.

Dojem z jinak velmi zajímavé výstavy kazí chaotické uspořádání panelů, které jsou umístěny na chodbách a ve vstupní hale Hardmuthovy vily, která slouží jako Dům dětí a mládeže. Výstava by si určitě zasloužila kvalitnější expozici v jednotném prostoru. A druhým hodně negativním dojmem je technický stav této významné stavby, jejíž interiéry i exteriéry jsou poznamenány na mnohých místech viditelnou zchátralostí.

Výstava potrvá do 4. května a rozhodně stojí za zhlédnutí.

Štítky vila, České Budějovice, architektura, výstava, Jihočeský kraj, Vlastislav Bříza, Edvard Beneš, Karel Lamač, Vilém z Rožmberka, Dům dětí a mládeže, Dlouhý most, styl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Slavné vily představuje i objekty v Budějcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.