Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstaviště bude až do února útočištěm Gigantů

Ode dneška až do 26. února příštího roku budou mít návštěvníci českobudějovického Výstaviště možnost zhlédnout unikátní výstavu Doba ledová - Giganti. Skupina autorů pod vedením společnosti GIGANTI ji připravila z trojrozměrných modelů pravěkých zvířat v životní velikosti.

Devatenáct pravěkých velikánů, doplněných trojicí lovců, které uvidíte na výstavě Doba ledová - Giganti na Výstavišti České Budějovice v pavilonu T2, zastupuje nejvýraznější a nejtypičtější reprezentanty dob ledových i meziledových z Evropy, Asie, Ameriky a Nového Zélandu.

Paleontologická rekonstrukce neboli PaleoART vzniká spoluprací paleontologů, výtvarníků a modelářů. Paleontolog odpovídá za odbornou správnost každého modelu a výtvarníci s modeláři se zaměřují na vizuální stránku modelu, dávají mu výraz, čímž se výsledné dílo odlišuje od strnulých muzejních exponátů. Soubor sedmnácti modelů je nejen českým unikátem, ale podobná série věrných modelů se zatím, podle dostupných informací, neobjevila nikde ve světě.

Mezi největší exponáty patří dobře známý, čtyři metry vysoký mamut a v Jižní Americe hojně rozšířený, šest metrů dlouhý pozemní lenochod megatérium. Spolu s ním obýval jihoamerický kontinent dvoutunový glyptodon, příbuzný dnešního pásovce.

Návštěvníky také určitě překvapí obrovitý jednorohý nosorožec elasmotérium nebo rodinka dvoumetrových severoamerických velebobrů, kteří ovšem nejsou považováni za příbuzné dnešních stavitelů hrází, ale za slepou vývojovou větev. Střední Evropou se proháněl veledaněk (megaloceros) s více než třímetrovým parožím, ale také mohutný srstnatý nosorožec nebo nedávno vyhynulý pratur.

Mezi menší modely patří třeba americký šavlozubec (smilodon) přezdívaný šavlozubý tygr, nebo jeskynní lev. Zcela deviantním velikánem výstavy je bezkřídlý, téměř čtyřmetrový exotický pták moa z Nového Zélandu. Velký zájem návštěvníků lze očekávat u „lovecké scény“, kdy obrovitý medvěd arctodus útočí na překvapené lovce.

Kolekce vznikla na základě grandiózního ohlasu, který vyvolala výstava v Plzni (jaro 2010), po níž byly exponáty zapůjčeny na několikaleté turné do Jižní Ameriky (Bogota, Medellin, Bucaramanga, Cali a další).

Výstava bude otevřena od pondělí do pátku vždy od 10 do 18 hodin, o víkendech v sobotu a v neděli od 9 do 19 hodin.

Zajímavosti o výstavě

Cena
Přesnou cenu není možné spočítat, neboť kolekce není na prodej, ale lze říci, že výrobní cena kolekce odpovídá několika supersportovním vozům.

Maxima výstavy
Největším a nejtěžší modelem je mamut - 4,1 metru, 750 kilogramů. Na modelech je použito celkově půl tuny železa na vnitřní kostry. Celková osrstěná plocha odpovídá přibližně oponě Národního divadla. Pokud bychom dali všechny odlitky zubů na hromadu, vážila by pět kilogramů. Nejakčnější pozici má šavlozubý tygr, se kterým bude možné se i speciálně nechat vyfotografovat.

Výrobní postupy
Modely jsou vytvářeny na základě spolupráce vědců (konkrétně RNDr. Martina Mazucha PhD.) a umělců (skupina celkem 25 členů). PaleoART vychází z myšlenky, že vědec není schopen vytvořit uvěřitelnou kopii a umělec bez dozoru zase není schopen vytvořit důvěryhodný model. Spolupráce dává šanci vzniknout modelům, které jsou odborně korektní (správné poměry jednotlivých částí těla dle kostry) a zároveň jsou v uvěřitelných pózách (pozice vždy reprezentuje reálnou možnou životní situaci - žádné muzejní modely „s upřeným pohledem kamsi do dáli“).

Trocha technologie
Při výrobních postupech se tvůrci snažili o maximální možnou bezpečnost těch, kteří přijdou s modelem v budoucnu do kontaktu. Proto je ocelová výstuž výrazně naddimenzována. Použitý polystyren je samozhášecí (EPS100) a neklade žádné zvláštní protipožární požadavky.

Časová náročnost výroby
Průměrná doba pro výrobu modelu je asi tři měsíce, při výrobě většího množství modelů je zapotřebí vždy vytvořit speciální optimalizovaný harmonogram využití času (realizace 17 modelů - doba výroby osm měsíců).

Tisková zpráva
Foto: www.giganti.cz

Štítky Doba ledová - Giganti, Výstaviště České Budějovice, modely pravěkých zvířat, výstava, doba ledová, exponát, Nový Zéland, Evropa, Jižní Amerika, Asie, Amerika, České Budějovice, výroba, Bogotá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstaviště bude až do února útočištěm Gigantů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.