Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zdroje vody vysychají, odběr roste. Kohoutky ale nevyschnou

Kvůli velkému suchu, které v těchto dnech panuje, dávají studny a menší zdroje pitné vody na některých místech jihu Čech pouhou čtvrtinu jejího běžného množství. Přesto mají vodohospodáři situaci pod kontrolou a lidé se nemusí bát, že by jim vodovodní kohoutky vyschly.

Monitorována jsou především místa, která jsou odkázána právě na místní studny a vrty, jako například Lipensko. „Zdroje ve Vyšším Brodě, Lipně nad Vltavou a Frymburku nyní pracují na plný výkon, přesto jsme ale ještě stále schopni vypomáhat okolním penzionům a dalším ubytovacím zařízením, které vodu z vlastních studní nemají i několik týdnů,“ řekla mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Výpadky dodávek z malých zdrojů pomáhá vykrývat také loučovická úpravna, která běžně produkuje okolo 30 kubíků pitné vody, nyní je to třikrát tolik.

Že je práce vodohospodářů v tomto období velice pestrá, dokazuje právě případ z Lipenska. Při silné bouřce, která se tudy přehnala minulý čtvrtek večer, shořelo čerpadlo ve vodojemu Slupečná, který zásobuje Lipno nad Vltavou.

„Bouřka zároveň vyřadila z provozu i nepřetržitý přenos informací, který nás měl na situaci upozornit. Přesto se ale podařilo zkrátit noční výpadek dodávek vody na minimum a v  osm ráno už voda na Lipně znovu tekla,“ popsal provozní ředitel firmy Lubor Tomanec.

Jižní Čechy jsou vyhlášenou rekreační oblastí. S příjezdem turistů a majitelů rekreačních chat a chalup vzrůstá v některých místech odběr vody i několikanásobně. Například skupinový vodovod pro obce Besednice, Nesměň, Něchov a Todně na Budějcku si po většinu roku vystačí s vodou z besednických pramenišť.

„Přes léto jsme ale museli spustit také úpravnu, pro kterou jsou zdrojem vody místní vrty. Kromě toho, že kvůli suchu klesla vydatnost pramenišť, přijela spousta rekreantů, začaly se napouštět bazény a odběr výrazně vzrostl,“ doplnil Tomanec.

I obyvatelé měst a obcí, které jsou napojeny na Vodárenskou soustavu Jižní Čechy a další velké soustavy, by měli při napouštění bazénů dodržovat určitá pravidla. Zejména u menších vodovodních sítí se totiž mohou při rychlé změně tlaku a vysoké rychlosti proudění vody uvolnit sedimenty. To se projeví zákalem vody nejen v místě odběru, ale i v okolí. Navíc hrozí pokles tlaku ve vodovodní síti.

„Chcete-li zahradní bazén naplnit z vodovodní přípojky, doporučujeme ho napouštět pomalu a mimo odběrovou špičku. Odběr předem oznamte na naši havarijní službu 800 120 112,“ radí mluvčí Jitka Kramářová.

Tisková zpráva

Štítky voda, zdroje, vysychání, sucho, ČEVAK, jižní Čechy, Jihočeský kraj, pitná voda, Česko, Lipno nad Vltavou, Vyšší Brod, Frymburk, Slupečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdroje vody vysychají, odběr roste. Kohoutky ale nevyschnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.