Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Telefon Jana Marka byl včera odpoledne němý.....

Včera jsme obdrželi od našeho čtenáře, který je z Jindřichova Hradce dvě zprávy. První, se týkala Jana Marka, kterému se jako jeho dlouholetý známý snažil dovolat na dva telefony. Jak českého, tak ruského operátora. Oba však byly němé........proč, víme všichni bohužel moc dobře. Druhá zpráva, kterou jsme obdrželi se týkala požáru starého jindřichohradeckého pivovaru. Obě informace jsme mohli přinést již včera......jenže se netýkaly Budějc. Dnes jsme se rozhodli, že zprávy zveřejníme už jenom proto, že svým dopadem překračují jindřichohradecký okres, který je ostatně také náš, jihočeský.

Černá středa v Jindřichově Hradci.

Jak už jsme konstatovali, znamenala středa 7. 9. pro obyvatele Jindřichova Hradce dvojnásobně černý a smutný den. Odpoledne je zasáhla zpráva o tragické smrti rodáka, hokejisty Jana Marka, v podvečer pak všichni s obavami sledovali požár historického pivovaru.

Krátce před 18. hodinou obyvatelé Jindřichova Hradce zaznamenali, že v centru města je požár. Konkrétně požár vzniknul v objektu historického pivovaru nedaleko zámku a v těsném sousedství dalších historických budov, především vzácného barokního mlýna a muzea s výstavou unikátních cenných tapiserií a gobelínů, které by mělo být nově otevřeno veřejnosti v listopadu.

Rozsáhlý požár zcela zachvátil zdi i krov objektu a hrozilo zřícení pivovarského komínu na okolní budovy a rozšíření požáru. K rychlému zvládnutí kritické situace, která ohrozila centrum města, přispěl fakt, že v Jindřichově Hradci právě probíhala hasičská soutěž O pohár Vysočiny. Zásahu u hořícího pivovaru se tedy mohlo rychle zúčastnit více než 50 převážně profesionálních hasičů s deseti plně vybavenými hasičskými vozy a další technikou. Díky tomu se podařilo během tří hodin dostat požár pod kontrolu a především uchránit okolní objekty.

Naštěstí byl bývalý pivovar již několik let mimo provoz a uvnitř nebyly žádné osoby. Vznikla tedy jen značná materiální škoda, památkově chráněný pivovar měl být v nejbližší době rekonstruován a v příštím roce v něm měl být znovu zahájen provoz.

Příčina vzniku požáru nemohla být zjištěna, velký žár požářiště znemožnil vstup vyšetřovatelům.

V průběhu noci hasiči prováděli dohašování a kontrolu požářiště.

Foto: Šalina

Štítky požár, Jan Marek, pivovar, Jindřichův Hradec, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telefon Jana Marka byl včera odpoledne němý.....  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.