Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ředitelé škol: Je přirozené, aby sourozenci chodili do stejné školy

Jak jsme informovali, mezi některými budějckými rodiči panuje rozčarování, že dětem u zápisů letos nepomůže starší sourozenec, který na dané škole je. Těmi hlavními jsou bydliště v příslušném školním obvodu a u dětí mimo obvod vzdálenost trvalého bydliště od školy. Sourozenec na většině škol nikoliv.

Dá se kritérium sourozenec považovat za diskriminaci ostatních dětí? O tom v posledních dnech diskutují někteří rodiče. Jaký je na toto kritérium názor ředitelů budějckých škol?

Luboš Staněk, ZŠ Máj I

Nevím, čím je kritérium „diskriminační“ (dnes velmi oblíbené slovo), ale nejsem právník. Přijde mi však naprosto rozumné, aby sourozenci chodili do stejné školy.

Miroslav Kůs, ZŠ a MŠ L. Kuby

Já osobně kritérium „sourozenec“ za diskriminační nepovažuji, z hlediska zákonného zajišťování povinné školní docházky ze strany zákonných zástupců a jejich dobré spolupráce se školou je naprosto logické, aby všichni sourozenci, pokud si to rodiče přejí, plnili školní docházku na jedné škole.

Vladimír Čunát, ZŠ a MŠ J.Š.Baara

Kritérium sourozenec je údajně diskriminační. Není na mě, abych to já posuzoval. Ale je pochopitelné, že rodiče chtějí mít své děti pohromadě na jedné škole. Je to pro ně jednodušší. Takže pokud to jde, sourozence přijímáme, ale toto kritérium v letošním zápise nemáme.

Vladimíra Marková, ZŠ a MŠ Vl. Rady 1

Kritérium sourozenec ve škole za diskriminační nepovažuji, naopak mně přijde přirozené, že sourozenci navštěvují jednu školu.

Dana Walterová, ZŠ Pohůrecká

Kritérium sourozenec ve škole nepovažujeme nutně za diskriminační.

Nutno dodat, že letos rodičům a dětem odpadnou stresy, které jejich předchůdce vloni stály mnoho sil, kdy již čekali na zápisy několik hodin před jejich vypuknutí. V kolik k zápisům, které pokračují i dnes, přijdou, již není důležité. „Ředitelé si mohli doplnit další kritéria v souladu s platnou legislativou. Rozhodně tak nebude podstatné, jestli bude rodič u zápisů první. Pořadí nehraje žádnou roli a tudíž nemá význam, aby rodiče postávali ve frontách před budovou školy už v ranních hodinách,“ upozornil náměstek primátora Petr Podhola.

Štítky Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelé škol: Je přirozené, aby sourozenci chodili do stejné školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.