Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kandidáti na rektora Jihočeské univerzity počítají s přípravou na nový zákon

Důkladná příprava na nový vysokoškolský zákon a větší začlenění studentů ze zahraničí jsou úkoly pro nového rektora Jihočeské univerzity, na nichž se dnes shodli všichni tři kandidáti na tuto funkci při veřejné prezentaci. O místo usilují nynější rektor Libor Grubhoffer, děkan Zemědělské fakulty Miloslav Šoch a a ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Fakulty rybářství a ochrany vod Pavel Kozák. Volba rektora, která bude už třetí v pořadí, se uskuteční 8. února.

V předchozích dvou pokusech ani jeden kandidát nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů akademických senátorů. Mandát současného rektora končí 31. března. Volba má vybrat rektora pro následující čtyři roky.

„Problémy s internacionalizací zde máme, studuje u nás skutečně málo cizinců,“ uvedl Grubhoffer. Dodal, že univerzita se musí vyrovnat s klesajícím počtem uchazečů i studentů, což je odrazem demografického vývoje společnosti. Podle Grubhoffera Jihočeská univerzita patří mezi srovnatelnými českými ústavy k těm lepším. „Jsme to my a Západočeská univerzita, které jsou v řadě faktorů za těmi kamennými univerzitami a jsme nad těmi nám podobnými,“ uvedl Grubhoffer.

Šoch se domnívá, že v brzké době by mohla být ohrožena suverenita jednotlivých fakult. „To by mohlo vyplynout z nového vysokoškolského zákona, který dává větší moc do rukou rektorátu,“ uvedl děkan Zemědělské fakulty. On i Grubhoffer už o funkci rektora v minulých volbách usilovali. Třetí kandidát Pavel Kozák je v tomto směru novou tváří. „Rektor bude hrát stěžejní roli při zavádění nového vysokoškolského zákona do praxe,“ uvedl Kozák. Dodal, že Jihočeská univerzita by se měla více orientovat i na studenty z Ruska a Číny.

Akademický senát Jihočeské univerzity má 40 členů. Zasedají v něm zástupci všech osmi fakult univerzity z řad učitelů i studentů. Pro nového rektora se musí v jednom ze tří kol vyslovit v tajném hlasování minimálně 21 senátorů. V první prosincové volbě proti sobě stáli Grubhoffer se Šochem. Při lednovém opakování volby kandidoval na funkci opět Grubhoffer, bývalý rektor Václav Bůžek a Dalibor Štys z Fakulty rybářství a ochrany vod.

Foto | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Libor Grubhoffer, univerzita, volby, Západočeská univerzita v Plzni, Dalibor Štys, Václav Bůžek, Rusko, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Že von ten rektor Libor Grubhoffer je vytrvalej, paní Müllerová. Však to by bylo, aby se to jednou nepovedlo.

Středa, 3. února 2016, 20:52Odpovědět

Kandidáti na rektora Jihočeské univerzity počítají s přípravou na nový zákon  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.