Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ředitelka ZŠ Emy Destinové: Naše škola bude laskavá, inspirující, povzbuzující a aktivní

Od září zahájí v Budějcích provoz nová základní škola. Respektive staronová... Řeč je o ZŠ Emy Destinové, která se nachází na sídlišti Šumava. Její ředitelkou se stala zkušená Dagmar Koubová, se kterou jsme spáchali obsáhlý rozhovor. Ten je vzhledem k velikosti rozdělen na dvě části.

Mnohé Budějčáky jistě zajímá, jak to nyní v Destince vypadá. V jaké fázi jsou přípravy na první školní rok?
Každá z položených otázek je z jiné oblasti. Pokud budu chtít odpovědět na tu první, tak musím říct, že budova je částečně prázdná, částečně vybouraná a částečně užívaná. Otevření základní školy souvisí pro následující školní rok se dvěma pavilony. Ten první, ve kterém budou učebny a veřejná knihovna, má v současné době vybourané příčky a čeká na pracovníky stavební firmy. Druhý bude uveden do provozu až v průběhu školního roku, pravděpodobně na jaře 2017, ten je před zahájením obdobné rekonstrukce. Čeká nás, tedy spíš investiční odbor a stavební firmy, ještě dost práce. Přestože samozřejmě škola také na stavbu dohlíží, druhá otázka je spíš pro nás, školáky. V současné době jsme oslovili několik společností zabývajících se školním nábytkem, aby nám zpracovaly návrh designu vnitřních prostor školy. Na základě projektu bylo navrženo rozmístění učeben. Naším cílem je jejich vybavení tak, aby bylo co nejvíce v souladu s naším školním vzdělávacím programem. Na začátku března vybereme z obdržených návrhů (doufáme, že bude z čeho vybírat), ten, který bude naše požadavky splňovat nejlépe, poté společnost dopracuje podklady pro výběrové řízení, jehož záměr již Rada města schválila. Vypsáno by mělo být koncem března. V další fázi bude výběrové řízení na vybavení například technikou, didaktickými pomůckami, učebnicemi. Dále jsme po zápisech do prvních tříd a zahájíme práce na školním vzdělávacím programu - zatím máme pouze jeho název a učební plán.

Jaký tedy bude harmonogram prací? Stihne se vše do začátku školního roku?
Harmonogram jsem trochu nastínila v předchozí otázce, stavební práce učebního pavilonu by měly skončit do konce června, na vybavení potom zbývají prázdniny. Příprava administrativních záležitostí, dokumentace školy, vzdělávacího programu probíhá. Dohodli jsme se s rodiči, že budeme školu tvořit společně, předpokládáme přibližně tři společné schůzky k vytvoření školy a jejího života. Jsem optimista a nadšenec nebo blázen, škola do září bude. Zvládneme to.

Můžete nastínit, jak nákladná bude rekonstrukce školy? Co bude finančně nejnáročnější?
První etapa stavební rekonstrukce bez zateplení pavilonu je plánována ve výši přibližně 11 milionů a vybavení pro následující školní rok je propočítáno na cca 3 miliony. K tomu se navíc ještě připravuje zateplení učebního pavilonu. Další etapa - školní jídelna se třemi třídami mateřské školy zatím odhadem asi 20 milionů. Jsou to náklady vysoké. Ale škola zde nebyla provozována deset let. Za tuto dobu byly téměř všechny školní budovy opravené, vyměnilo se v nich vybavení. Zatímco tyto školy byly obnovovány postupně, tady to bude najednou. Další náklady budou s úpravami okolí školy, hřiště, oplocení a další.

Bude budova využita i pro jiné účely? Mluvilo se o otevření pobočky Jihočeské vědecké knihovny…
Máte správné informace. Část přízemí bude sloužit pro pobočku Jihočeské vědecké knihovny. A to je naše další výhoda. Budeme ji mít blízko, už jsme hovořili o nějakých možných společných aktivitách. Jsem přesvědčena, že až s návrhem oslovíme pana ředitele, nebudeme odmítnuti. Knihovna a škola, to je přece skvělá symbióza.

V tělocvičně se schází TJ Karate České Budějovice. Bude zde mít prostor i nadále?
Naším cílem je podpora všestrannosti, tedy i sportovních aktivit. Všichni nájemci tělocvičny včetně TJ Karate budou mít možnost využívat tělocvičnu jako v minulosti, budou-li o to stát. Samozřejmě i naše škola bude mít také nějaké volnočasové a sportovní aktivity, ale určitě se domluvíme.

Kdy vlastně škola skončila? Víte, co bylo důvodem?
Základní škola Emy Destinové byla sloučena se Základní školou Oskara Nedbala v roce 2005. Důvody nechci komentovat, v té době jsem nepůsobila na českobudějovických školách. A názory těch, co to prožívali, jsou asi známé, ti, co to nezažili, není třeba tímto zatěžovat. Prostě to tak bylo rozhodnuto. Bylo to v době, kdy přála doba velkým subjektům. Tehdy se mluvilo o zániku malých vesnických škol. Naštěstí k tomu nedošlo.

Leckoho určitě může napadnout, zda se podařilo dát dohromady kvalitní učitelský sbor. Můžete ho blíže představit, pokud už je sestavený? Jedná se spíše o čerstvé absolventy, nebo zkušené pedagogy? Nevrátí se na místo činu i někteří kantoři, kteří zde působili před lety?
Škola vznikla k 1. 1. 2016, je velmi mladá. V lednu měla pouze jednoho zaměstnance, ředitele, v průběhu měsíce nalezla ekonoma, od února jsme převzali od Správy domů budovu, od té doby máme také školníka. Všichni pracujeme zatím na krátké úvazky. Další zaměstnanci se hlásí, chvíli to vypadalo, že jich bude víc než žáků. S některými zájemci se sejdu, uvidíme, zda jejich představy budou shodné s tím, co můžeme nabídnout či jsou v souladu s naším zaměřením a vizí. Protože budování nové školy bylo pro mne výzvou, a velkou výzvou právě v možnosti vybudování „svého“ pedagogického týmu, šla jsem do konkurzu již s tím, že jsem oslovila několik lidí, které bych ve škole chtěla.  Jsou to většinou lidé, se kterými jsem se setkala v době, kdy jsem působila ve školách, tedy než jsem přešla na odbor školství. Z toho je patrné, že to jsou většinou zkušení pedagogové. Absolventů bych se nebála, ale v případě, že na škole pracuje pouze jeden pedagog určitého zaměření a ředitel nemůže znát všechno, přednost patrně budou mít ti zkušenější. Alespoň pro první rok. Žádný z pedagogů, o kterých uvažuji, na bývalé škole nepůsobil. Víc konkrétní zatím být nechci.

Pokračování zveřejníme v dalších dnech.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Ema Destinnová, základní škola, školní rok, České Budějovice, pavilon, Šumava, Jihočeská vědecká knihovna, Oskar Nedbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelka ZŠ Emy Destinové: Naše škola bude laskavá, inspirující, povzbuzující a aktivní  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.