Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Bez práce zůstane jen zlomek absolventů VŠTE, ukázal průzkum

Zaměstnanost absolventů českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) dosahuje 95 procent. Ukázal to aktuální propočet podle společné metodiky ministerstev školství a práce a sociálních věcí. Ta se používá v pololetních cyklech podle hlavních termínů obhajob a státních zkoušek.

Znamená to, že bez práce zatím zůstává pouhých pět procent z nich, ale i toto číslo je relativní, neboť, jak upozorňuje Ludmila Opekarová, ředitelka Útvaru pro vnější vztahy VŠTE, v průzkumu jsou zahrnuti i studenti čekající na zápis na jiné vysoké škole nebo zapsaní do programu placeného celoživotního vzdělávání. „I ti se pro tuto statistiku vykazují jako nezaměstnaní. Výsledné číslo je tedy ještě o něco lepší. To je pro nás i studenty velmi dobrá zpráva. Potvrzuje se tak, že už výběr studijního oboru a vysoké školy ovlivňuje pozdější uplatnění na trhu práce,“ poznamenala.

Cenná je pro vysokoškoláky nejen získaná odbornost a specializace v oborech jako je strojírenství, doprava, stavebnictví nebo ekonomika podniku, ale i pracovní zkušenosti a kontakty se zaměstnateli z odborných praxí. Ty na škole trvají celý semestr a jsou v českém vysokoškolském prostředí nadstandardní.

Ostatně potvrzuje to i Alžběta Kropáčková, studentka třetího ročníku VŠTE, která téměř pět měsíců strávila na praxi v Jaderné elektrárně Temelín. „Měla jsem možnost poznat, jak to funguje ve velké firmě. Jako studenti máme z různých brigád určité pracovní návyky, ale toto bylo opravdu úplně něco jiného. Řekla bych, že to všem studentům v budoucnu jenom pomůže,“ podotkla.

Pracovní stáže během studia dobře hodnotí i zaměstnavatelé. „Za pět měsíců máme možnost stážisty velmi dobře poznat a oni naopak zjistí, co obnáší práce v jaderné elektrárně. Něco podobného žádné pracovní pohovory nebo výběrová řízení nenabízí. Jak se lidově říká, ani my, ani studenti nekupujeme zajíce v pytli,“ uvedl Marek Sviták, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Mezi další bonusy patří studijní pobyty v zahraničí. Ty pomáhají rozvíjet rovněž jazykové dovednosti a schopnosti spolupráce. Vedle už dnes běžného programu Erasmus, mají studenti VŠTE možnost vyjíždět na pracovní stáže i na partnerské univerzity v Číně, Rusku a do Jižní Koreje.

„Z rozhovorů s maturanty při Dnech otevřených dveří vím, že si tyto souvislosti stále víc uvědomují a budoucí profesi volí i s ohledem na své další uplatnění. Firmy totiž chtějí hlavně technicky vzdělané pracovníky, kteří ovládají alespoň jeden světový jazyk. Na špici zájmu je tradičně ekonomika podniku a také konstrukce staveb a logistické technologie. A co nás těší zvlášť, už i strojírenství,“ říká Vojtěch Stehel, ředitel Projektového a inovačního centra VŠTE. Ta přihlášky ke studiu přijímá až do 29. dubna. Šance na přijetí je závislá na počtu přihlášek, ale úspěšnost bývá kolem 70 procent. 

Autoři

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, vysoká škola, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Vojtěch Stehel, Program Erasmus, ČEZ, Rusko, Čína, Jižní Korea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez práce zůstane jen zlomek absolventů VŠTE, ukázal průzkum  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.