Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na náměstí Přemysla Otakara II. bylo v úterý otevřeno Čínské centrum VŠTE

Unikátní Čínské centrum v úterý dopoledne otevřeli na budějckém náměstí Přemysla Otakara II. rektor Vysoké školy technické a ekonomické Marek Vochozka, prezident Institutu Nové hedvábné stezky Jan Kohout a čínská velvyslankyně v České republice Ma Kche-čching. Bude určeno nejenom studentů, ale také podnikatelům a veřejnosti. Na realizaci se podílel také Jihočeský kraj.

„Přáli bychom si, aby zde lidé získali globální pohled na Čínu. Poznali její jazyk a život ze všech stran a dokázali se v něm orientovat a rozumět mu. To pokládáme pro rozvoj mezilidských i obchodních vztahů za velmi důležité,“ uvedl Marek Vochozka, rektor Vysoké školy technické a ekonomické.

Budějcká vysoká škola spolupracuje s čínskými univerzitami již několik let. Podporuje výměnu studentů, pedagogů a loni navíc otevřela specializaci Čínské trhy. „Klíčovým impulsem se stal zájem jihočeských firem a podnikatelů, kteří se nás stále častěji ptali, zda bychom jim uměli říci něco o Číně, tamní ekonomice, trzích i mentalitě lidí,“ vysvětlil rektor dvouletou cestu k založení Čínského centra VŠTE.

Vedoucím centra bude Josef Korda. Jinak zde ale budou převládat Číňané. Ze sedmi pracovníků centra bude hned pět z této země - čtyři ze šanghajské univerzity a jeden ze Severočínské technické univerzity v Pekingu. „Ti se budou podílet na výuce čínštiny, etiky, historie, geografie. Vedle toho budeme pořádat výstavy, besedy nebo projekce čínských filmů. Časem by se mělo dostat ale třeba i na čínskou kuchyni nebo medicínu. Od příštího roku program doplní témata zaměřená na podporu obchodu, podnikání a cestovního ruchu,“ řekl Korda.

Čínské centrum nabídne podnikatelům kontakty na výrobce a obchodníky zvláště v regionech, kde má VŠTE vybudované vazby. Jde především o Šanghaj, Peking nebo Kaifeng, s jejichž vysokými školami spolupracuje. Vedle toho jim chce poskytnout i rady, jak se chovat na jednáních, sjednávat schůzky, co lze a co nelze projednat u stolu v restauraci, neboť to se od evropských zvyklostí liší. Právě tyto „byznysové“ služby mají Čínské centrum VŠTE odlišit od Konfuciova institutu, který existuje při Univerzitě Palackého v Olomouci.  

V rámci slavnostního otevření byla v Čínském centru uzavřena smlouva o partnerství mezi VŠTE a Institutem Nové hedvábné stezky. Jejím prezidentem je bývalý ministr zahraničí Jan Kohout. „Čínské centrum je skutečně unikátní záležitost. Pokud vím, tak něco obdobného tady není. Z hlediska zamýšlení centra, rozšíření informací, ať už je to o zemi, o kultuře, o turistice, ale i pro podnikatele, tak to je jedinečná záležitost. Ukazuje to, že jak VŠTE, tak Jihočeský kraj vidí do dálky a jednají dlouhodobě, strategicky. A toho si velice vážím,“ zmínil Kohout.

Na financování se VŠTE podělí s čínskými partnery, kteří uhradí pobyt pětice vyučujících. Ti se budou po šesti měsících střídat. Vysoká škola uhradí zbylé provozní náklady. Návštěvníci Čínského centra již nyní mohou využít knihovnické služby a vidět výstavu čínské architektury. Ta potrvá do 30. června. Otevírací doba centra je od pondělí do pátku mezí 10. a 18. hodinou.

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Přemysl Otakar II., vysoká škola, Jan Kohout, Marek Vochozka, Jihočeský kraj, Česko, Čína, Peking, Konfuciův institut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí Přemysla Otakara II. bylo v úterý otevřeno Čínské centrum VŠTE  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.