Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedinečná výstava CERN Accelerating Science se blíží. Dá vám odpovědi na vaše otázky

Že je fyzika nuda? Lidé, kteří se této oblasti věnují, by jistě nesouhlasili. Právě naopak! Možná i vy změníte názor, stačí vyrazit na unikátní výstavu ze švýcarského CERN Accelerating Science, která se v brzkých dnech na několik měsíců zabydlí v pavilonu B4 Výstaviště České Budějovice. Otevřena bude od 21. září.

Výstava se zabývá vznikem, vývojem a záhadami vesmíru nebo mikroskopickým světem částic. „Je to mimořádná událost,“ zmínil jihočeský hejtman Jiří Zimola. „V České republice taková výstava ještě nebyla,“ zdůraznil.

Jiří Dolejší, ředitel Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK a člen Výboru pro spolupráci České republiky s CERN uvedl, že je tato výstava velmi užitečná. Mimo jiné propaguje vědu mladým lidem. Že by už dítě na škole říkalo, že chce být jednou fyzikem, není příliš běžné. Po návštěvě této výstavy se ale možná do vědy mnozí školáci nadchnou.

Tomáš Cílek, ředitel Regionální rozvojové agentury jižních Čech řekl, že cílem expozice není kvantita počtu studentů, ale kvalita. „Studenti budou mít čas zažít vlastní expozici, ale budou mít čas zhlédnout i videa o Cernu, doplňkové exponáty, s vyučujícím vyplnit pracovní listy.“

Už nyní se dá říct, že je zájem o výstavu velký. Chystají se na ni nejenom střední školy, ale i základní. Termíny na září jsou již zaplněné a předpokládá se, že tomu bude i v dalších měsících.

Výstava je ale otevřena široké veřejnosti, nikoliv pouze školákům. Není třeba se nikde předem registrovat. Stačí jen přijít a naplno se ponořit do světa vědy. Doplňme, že vstupné je zdarma. 

Autoři | Foto Radek Šíma

Štítky výstava, České Budějovice, Česko, Jiří Zimola, Evropská organizace pro jaderný výzkum, Regionální rozvojová agentura jižních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedinečná výstava CERN Accelerating Science se blíží. Dá vám odpovědi na vaše otázky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.