Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Jihočeském kraji se debatovalo o budoucnosti evropského systému vzdělávání

Hejtmani, starostové a další čelní představitelé ze všech zemí Evropské unie se ve dnech 15. až 16. listopadu sjeli do Českých Budějovic, aby zde diskutovali o budoucnosti vzdělávání a možnostech inovací.

Na 150 zástupců České republiky, Švédska, Finska, Řecka, Polska, Maďarska a dalších evropských zemí se shodlo na tom, že bude nutné zásadně přehodnotit celý systém vzdělávání tak, aby co nejlépe vyhovoval současným trendům. Prestižní konferenci s mezinárodní účastí spojenou s výjezdním zasedáním komise SEDEC hostil Jihočeský kraj ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky.

„I v našem městě vidím, že systém vzdělávání je nutné změnit už u předškolních dětí. Vzhledem k rychlému pokroku a stále se měnícím potřebám pracovního trhu je podstatnější vést naši mládež k flexibilitě, podnikavosti a větší vzdělavatelnosti, než učit je jen konkrétní dovednosti,“ nastínila předsedkyně komise SEDEC a starostka švédského města Ovanåker Yoomi Renströmová. Následně poděkovala hejtmanovi Jiřímu Zimolovi za možnost pořádat konferenci v Českých Budějovicích i za mimořádně zajímavý doprovodný program, který zahrnoval také prohlídku výstavy CERN – Accelerating science na budějckém výstavišti. „Menší města navíc odráží reálný život daleko lépe než velké metropole,“ dodala předsedkyně. 

Pořádání konference v jižních Čechách bylo mimořádně přínosné také podle náměstka českého ministra průmyslu Eduarda Muřického, který upozornil na skutečnost, že v rámci konference si mohou vyměnit zkušenosti zástupci nejen tuzemských, ale i zahraničních regionů. „Problematika vzdělávání je tak řešena nejen na úrovni státu, ale hlavně v regionech,“ uvedl Muřický s tím, že programem konference byly také informace o účelném čerpání dotací na podporu inovací. Závěrem uvedl, že školství v Jihočeském kraji, stejně jako přístup místních ředitelů, je na vynikající úrovni.

Komise pro sociální politiku, vzdělávání, zaměstnanost, výzkum a kulturu (SEDEC) se v rámci Evropské unie zabývá politikou zaměstnanosti, sociální politikou, sociální ochranou, mobilitou, rovnými příležitostmi, vzděláváním a odbornou přípravou, inovacemi, výzkumem, mládeží, sportem, kulturní rozmanitostí a podobně.

Autoři | Foto Václav Pancer

Štítky Jihočeský kraj, Evropská unie, konference, České Budějovice, politika, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Finsko, Polsko, Řecko, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji se debatovalo o budoucnosti evropského systému vzdělávání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.