Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Výstavu CERN Accelerating Science navštívilo téměř 22 tisíc návštěvníků

Výstava CERN Accelerating Science na českobudějovickém výstavišti se setkala s mimořádně pozitivním ohlasem jak u návštěvníků z řad veřejnosti, tak u žáků, studentů či pedagogických pracovníků a odborníků. Populární formou přiblížila návštěvníkům záhady vesmíru a ukázala, co předcházelo vzniku mobilů, satelitních navigací, či internetu. Nyní míří do Istanbulu.

Po téměř čtyřech měsících skončila výstava Accelerating Science, která přilákala necelých 22 tisíc návštěvníků, více než polovina z nich byla tvořena žáky a studenty základních a středních škol.

„Hlavním cílem výstavy bylo povzbudit zájem mladých lidí o vědu a technické vzdělávání. Proto byly hlavní cílovou skupinou žáci středních a základních škol od 12 let, kteří mohli expozici navštívit v rámci výuky,“ zhodnotil výstavu jihočeský hejtman Jiří Zimola s tím, že významní jihočeští zaměstnavatelé mají o absolventy technických oborů trvale velký zájem. Vystudování takového oboru je proto jistotou stálého a dobře placeného zaměstnání. „Vysoká návštěvnost nejen z řad studentů, ale i veřejnosti potvrzuje, že záměr Jihočeského kraje získat takto odbornou výstavu do jihočeské metropole se ukázal jako správný,“ doplnil Zimola.

Kromě návštěvníků z jižních Čech navštívili totiž výstavu také skupiny i jednotlivci z Prahy, Plzně, Znojma či Ostravy. „Návštěvníkům se líbila celková koncepce výstavy, která kromě zapůjčené expozice či doprovodného programu nabídla možnost prohlédnout si také exponáty spolupracujících organizací,“ zmiňuje Tomáš Cílek, ředitel Regionální rozvojové agentury jižních Čech. Velkou pozornost poutala mlžná komora, ve které bylo možné pozorovat stopy po srážkách částic či expozice Hvězdárny a planetária České Budějovice s pobočkou na Kleti. Zde se mohli návštěvníci seznámit s výzkumem a objevováním blízkozemních planetek. Návštěvníci také často využívali možnost fotografovat se před expozicí ČEZ, jimi zhotovené snímky simulovali přítomnost přímo v jaderném reaktoru Jaderné elektrárny Temelín. Stánek se po ukončení výstavy stane součástí expozice v infocentru elektrárny Temelín.

Také obě jihočeské vysoké školy se prezentovaly vlastními expozicemi, jejich studenti se navíc stali průvodci výstavou. Vlastní expozicí CERN prováděli studenti Katedry aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Návštěvníci dostávali pracovní listy s otázkami, na které získali odpovědi během komentované prohlídky. Vedoucí katedry docent Jiří Tesař tuto činnost svých studentů okomentoval slovy: „Naši studenti se plně ztotožnili s rolí průvodců. V této roli prokázali jak vysokou odbornou úroveň, tak i didaktickou erudici, svým přístupem skvěle reprezentovali jak Pedagogickou fakultu, tak i Jihočeskou univerzitu před nejširší veřejností a prokázali, že jsou velmi dobře připraveni na své budoucí povolání učitele fyziky.“ 

Jeho slova potvrzují i výsledky, kterých návštěvníci, studenti a žáci různých škol, při vyplňování pracovních listů dosáhli – ve všech otázkách byla úspěšnost odpovědí vyšší než 65 %. Pozitivním zjištěním bylo vyjádření 80 % studentů středních škol, ze kterého vyplývá, že považují základní výzkum za důležitý a prospěšný. Na závěr si pak návštěvníci mohli zahrát hry AZ – kvíz nebo Riskuj, jejichž obsah korespondoval s námětem výstavy.

Zde se jako moderátoři zapojili studenti Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích, kteří byli i průvodci doprovodnou částí expozice. Kromě toho měli na starost každodenní provoz výstavy, od rezervačního systému, komunikace s návštěvníky, vyřizování dotazů či prodeje marketingových materiálů.

Nyní již expozice čeká na přílet techniků z CERN, kteří ji demontují, naloží do přepravních beden a kamionů a po zastávce v Ženevě, kde budou veškeré panely a interaktivní sloty přeloženy do turečtiny, se na ni mohou těšit návštěvníci v Istanbulu. „Vysoká návštěvnost potvrzuje, že záměr Jihočeského kraje získat takto odbornou výstavu do jihočeské metropole se ukázal jako správný,“ dodává Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje.

Tisková zpráva

Štítky výstava, Istanbul, průvodce, Jiří Zimola, Jihočeský kraj, Evropská organizace pro jaderný výzkum, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice, Jiří Taussig, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavu CERN Accelerating Science navštívilo téměř 22 tisíc návštěvníků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.