Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na VŠTE zasedli lídři jihočeského stavebnictví

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích se stala místem jednání výboru Svazu podnikatelů ve stavebnictví, region jižní Čechy. Mezi lídry zdejšího stavebnictví byl hostem náměstek českobudějovického primátora František Konečný, který je sám autorizovanou osobou ČKAIT.

Několik let už se setkáváme, ale na půdě vysoké školy to bylo poprvé. Vidím v tom velký potenciál a průběh mě o tom jen utvrdil,“ říká Radomil Procházka, předseda jihočeské sekce SPS. „Vedle společných projektů či odborných praxí studentů se hovořilo i o mezigenerační shodě. To je ve stavebnictví, kde se potkávají velezkušení praktici s mladými absolventy, ovládajícími moderní postupy, silné téma,“ dodal.

Během zasedání se představila také Katedra stavebnictví, která přitom oslovila i možné partnery nových projektů smluvního výzkumu, prodeje know-how a dalších forem spolupráce. „Ta se týká i odborných praxí našich studentů. Proto jsme řešili, jak je u zastoupených firem ještě vylepšit,“ upřesnil její vedoucí Vladimír Nývlt.

Katedra stavebnictví zastřešuje bakalářské studijní obory Pozemní stavby a Konstrukce staveb a magisterský program Konstrukce staveb. Ty celkem navštěvuje přes 600 studentů. Ti zde poznávají i zásady čtvrté průmyslové revoluce, označované v oboru jako Stavebnictví 4.0.

Výuka zahrnuje i využívání digitálních modelů staveb, technologií 3D při modelování i laserové skenování budov nebo fotogrammetrii. Studenti se učí, jak pracovat s 3D skenery a 3D tiskárnami či jak vytvořit digitální model existující budovy či opuštěných průmyslových areálů s pomocí dronů, naprogramovaných podle GPS souřadnic.

Na katedře se provádí také výzkum větrné aerace zastavěných území velkých měst, diagnostika mostů nebo využití technologie BIM v městském plánování. Řeší se zde i problematika proudění vzduchu v otevřené vzduchové mezeře u dvouplášťových střech pasivních objektů se skládanou krytinou. Vyvinuta byla vysocepevnostní zálivka na epoxidové i cementové bázi.

Autoři

Štítky VŠTE, obor, lídr, zasedání, stavebnictví, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, František Konečný, České Budějovice, Jihočeský kraj, Průmyslová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na VŠTE zasedli lídři jihočeského stavebnictví  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.